Félreértés ne essék, imádom a gesztenyepürét, főleg ahogy anyukám készíti. De annyi isteni más fogást lehet még csinálni az apró barna szemű gesztenyéből, hogy vétek lenne kihagyni őket.

A vad, a szelíd és a többiek

Először is, egy kis gesztenye gyorstalpaló. Nem árt tudni, hogy csak a szelídgesztenye (Castanea sativa) termése ehető, a vadgesztenyéé (Aesculus hippocastanum) viszont nem. De azért az utóbbit sem kell teljesen leírni, ugyanis leveleit, kérgét és magját is felhasználják keringési elégtelenségek kezelésénél.

Vadgesztenye

A két fafajnak csupán a termése hasonlít egymásra, egyáltalán nem rokonok, még csak nem is tartoznak egy családba, se rendbe. A vadgesztenye a szappanfafélék, a szelíd pedig a bükkfafélék közé sorolandó. Úgy tudjuk megkülönböztetni őket, hogy a vadgesztenye termésének tokja kevésbé tüskés és bőrszerű, a másik kupacsa viszont sűrűn tövises, kifejezetten szúrós. Hát persze hogy az ehetőt lehet nehezen, sérülések árán megpucolni.

Szelídgesztenye

A gesztenyék nemzetségébe 12 faj tartozik, ahol a szegény vadgesztenye nem nyert tagságot. Észak- Amerikában négy, Kelet-Ázsiában hét, Európában pedig csupán egy lelhető fel, az általunk úgy szeretett szelídgesztenye.

Hogyan válogassunk

Vásárlásnál a nagy és kemény szemeket próbáljuk kiválasztani, amiket nem tudunk összenyomni. Otthon érdemes sütés vagy főzés előtt egy tálba dobni a gesztenyét, és amelyik szem fenn marad a víz tetején, az már sajnos ki van száradva, ki kell dobni.

Csemegék végtelen sora

A szelídgesztenyét nem véletlenül nevezik édes, vagy jóféle gesztenyének is, ugyanis isteni íze van. És bár még mindig a gesztenyepüré jut róla először eszébe mindenkinek, rengeteg egyéb felhasználási formája van.

De még mielőtt a termésére térnénk, ajánlanék egy igazi különlegességet, a gesztenyemézet. Ez az ínyenc mézfajta, mely gesztenyevirág illatú és enyhén kesernyés ízű, nagyon egészséges. Hatékony orvosság vérszegénység, étvágytalanság esetén, és segít megelőzni a trombózist és a visszértágulatot.

Most lássuk, hogyan lehet változatosan felhasználni a fényes, barna gesztenyeszemeket. A sült gesztenyét mindenki ismeri, és a megfőzött termésből készülő édes pürét is.

Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a gesztenye kiváló liszt alapanyag. Ehhez sütőben meg kell sütni, majd még melegen meghámozni. Ezután 60-70 fokon tovább kell sütni, hogy kiszáradjon. Ha kihűlt, akkor lisztté őrölhető. Szuper alapanyag kenyér, palacsinta, valamint sós és édes sütemények készítéséhez egyaránt. A legjobb benne, hogy gluténmentes, így az arra érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.

Meg lehet bolondítani gesztenyével a salátákat is. Az őszi gyümölcsöket remekül egészíti ki, így például megsütve és felkockázva, egy körtés, kecskesajtos madársalátára szórva fenséges fogást kapunk. De a sajtokhoz a gesztenyelekvár is igazán jól illik.

Vadhúsokhoz a köretbe keverve, de akár sült liba vagy fácán töltelékeként is használhatjuk. A krémes, laktató, sós gesztenyekrémleves remekül felmelegíti az embert a hideg, téli napokon. Az olaszok pedig rizottót és lepényt is készítenek belőle, sőt még likőrt is. Nagyon érdemes, sőt javasolt kipróbálni minél több gesztenyés ételmegoldást! Egészségetekre!

fotó: wikipedia, pixabay



Címkék: