Amerikában is küzdenek az ázsiai márványpoloskával, és hosszú ideig ott sem volt természetes ellensége a bűzös bogárnak, ezért a tudósok az eredeti otthonából, Ázsiából importáltak egy apró darázsfajt, ami feltételezésük szerint megoldást jelenthet a kártevők megfékezésére – írja a magyarmezogazdasag.hu. A leghatékonyabbnak tűnő természetes ellenség a szamuráj darázs volt (Trissolcus japonicus), amely a poloska petéibe rakja saját petéit, a fejlődő lárva pedig felfalja a poloska utódait.

Eredeti hazájában a márványpoloskák tojásainak 90 százalékát megfertőzi.

Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) Mezőgazdasági Kutató Szolgálata (ARS) 2005-ben több törzset is importált, és egy karantén alatt álló komplexumban kezdték el a kutatást, hogy kiderítsék, az állat alkalmas-e biológiai növényvédelemre. 2014-ben viszont jött a hír, egy másik kutatócsoporttól, hogy szamuráj darazsat találtak Marylandban.

„Döbbenetes hír volt”

– emlékezett vissza Kim Hoelmer entomológus, aki hosszú éveket töltött a laboratóriumban azzal, hogy kiderüljön, ha szabadon engedik a darazsat, milyen hatással lesz az őshonos fajokra – miközben az élősködők már ott voltak. A genetikai vizsgálatokkal végül az is bizonyosságot nyert, hogy a szabadon talált darazsak nem a laboratóriumból szöktek meg, hanem spontán jelentek meg Marylandban.

Kép forrása: Wikipédia

 

Az egyik teória szerint fertőzött poloska-peték érkeztek hajóval a növények levelein, de akár felnőtt állatok is átkerülhettek Amerikába ilyen módon. A 2014 óta egyébként 10 államban jelent meg ez a faj, és a tudósok legalább 10 különböző törzsüket azonosították.

A kérdés viszont az volt, hogy hogyan viselkedik új élőhelyén, hogyan fog táplálkozni, és képes lesz-e jelentősen visszaszorítani a poloska-populációt. A kutatások eddig ígéretesnek tűnnek annak ellenére is, hogy a darázs őshonos fajokat is megfertőzött, ugyanis erősen kötődik a márványpoloskához.

Időközben egy másik élősködő darázsfaj is előkerült, amely Indiában és Pakisztánban őshonos. Kutatók úgy vélik, hogy a fajok behurcolása folyamatos, és ez nagyon rossz hír, hiszen azt bizonyítja, hogy az embernek kevesebb beleszólása van a környezet alakításába, mint gondolnánk.

 

Kiemelt kép forrása: Wikipédia



Címkék: