Korábban már beszámoltunk arról, hogy egy magyar cég, a WESSLING Hungary Kft. úgy döntött, megméri a Duna és mellékfolyói mikroműanyag-tartalmát, ennek eredményeképp pedig egy friss felmérésből kiderült, hogy

a Dunában köbméterenként 50 részecskét számoltak meg a Parányi Plasztiktalány elnevezésű projekt során.

A cég honlapján azt írják, ez azért is megdöbbentő, mert az eddigi magyarországi mérések közül kiemelkedően ez a legnagyobb érték.

“A szakemberek a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság segítségével a Megyeri hídtól északra 1 m3 vízben átlagosan 45, míg a déli mintavételi ponton, a Csepeli Szabadkikötőnél 55 részecskét detektáltak. Ez azt jelenti, hogy a Budapest alatti szakaszon a koncentráció emelkedett. Mindez a városokra jellemző nagy népsűrűséggel lehet kapcsolatban: a csapadékkal bemosott szennyezés és a szennyvíztisztító-telepek is a mikroműanyagok jelentős forrásai lehetnek”

– fejezték ki aggodalmukat, hozzátéve, hogy korábbi hazai mérésekhez hasonlóan a legnagyobb mennyiségben a fogyasztási cikkekhez, csomagolóanyagokhoz felhasznált polietilén, polipropilén és polisztirol voltak kimutathatók.

Egy tavalyi elemzésből egyébként már kiderült, hogy a Tiszában egy köbméter víz 4,9 darab 300 nanométernél nagyobb műanyagot tartalmaz, míg a Tisza-tóban köbméterenként 23,1 részecske úszkál. Az Ipolyban 1,7 részecskét mértek egy köbméter vízben, míg a Rábában már jóval több, köbméterenként 12,1 mikroműanyag-részecskét mutatott ki a WESSLING Hungary Kft.

 

Kiemelt kép: Pixabay



Címkék: