(X)

Válassz okosan!

Mielőtt megvesszük a töklámpásnak valót, gondoljuk át, pontosan mit szeretnénk. A mintától és a dísz majdani helyétől függ, milyen tökre lesz szükség. A kicsi kerek, a nagyobb hosszúkás, vagy szabálytalan tököknek is megvannak a maguk előnyei. Bonyolultabb mintákat például lapos, minél simább falú tökre érdemes faragni. Az sem mindegy, hogy milyen tököt veszünk. A gyakorlott lámpásfaragók szerint ennek már-már a nyári dinnyevásárláshoz hasonlóan komoly tudománya van. A koszos, sáros dinnyékkel például nincs semmi baj, de a puha, megnyomódott, vagy barnás foltokkal tarkított példányokat kerüljük! A legszebb tököket idén az Oázis Kertészetben szerezheted be. Sőt, ha időben indulsz a tökfaragó versenyen, és az az első húsz nevező között vagy, ingyen tököt kapsz!

Tisztítsuk és lékeljük

Egy viszonylag tisztának látszó tök is sokkal szebb, élénkebb színű lesz, ha egy nedves ronggyal áttöröljük, így ezt nem érdemes elspórolni. A tökfaragás ezzel együtt is piszkos munka, egy nagy tálcára, rengeteg újságpapírra, törlőkendőre biztosan szükségünk lesz. A majdani mintától függően alulról lékelhetjük, vagy felülről is skalpolhatjuk a tököt. Fontos, hogy ez a nyílás elég széles legyen, hogy kényelmesen ki tudjuk majd kaparni a tök belsejét. A kivágott tető húsát mindenképp vékonyítsuk el, így könnyebb lesz visszatenni a végén.

Most jön a neheze

A magokat a legkönnyebben egy nagy fejű kanállal, esetleg fagylaltszedővel kaparhatjuk ki. Ne csak a magokat szedjük ki, de érdemes lekaparni a tök húsát is a belső faláról, így könnyebb lesz később a faragás, illetve szebben átsüt majd a fény a tökön.

Tartsuk meg a magokat!

Tökmagokat számos recept felhasználásával magunk is elfogyaszthatjuk, de ha ez nem lenne kedvünkre, a kerti madarak biztosan örülnek majd neki!

Rajzoljunk, faragjunk!

Egyszerűbb mintákat lemosható filc segítségével rögtön a tökre is felrajzolhatjuk. Ha komolyabb mintát vágyunk, úgy az előre kinyomtatott ábrát ragasztószalaggal ragasszuk fel, és a minta körvonalait centinként, egy vastagabb tűvel szúrjuk fel a tökre. Így faragáskor már nem kell a papírral bajlódnunk, csak össze kell kötni a pontokat. A vágáshoz egy hosszú, vékony pengét válasszunk, és persze minél élesebbet. Ha nem lenne ilyenünk, kapni tökfaragó készleteket, amikben minden szükséges szerszám megtalálható. Igyekezzünk a kést mindig a tökre merőlegesen tartani és a kivágott darabokat, ha lehet bentről kifele toljuk ki.

Egyedi minták

Különleges formákat is vájhatunk egy tökbe. Szabályos körökhöz például almacsumázót, figuratív mintákhoz formás mézeskalács-szaggatót is használhatunk. Legyünk kreatívak!

Mélység és árnyalatok

Különlegesen látványos lámpásokat alkothatunk, ha nem mindig egész darabokat vágunk ki a tökből. Csak a tök külső héjának eltávolításával, vagy épp ellenkezőleg, a belső hús teljes elvékonyításával a kép mélységét növelhetjük, csodálatos, “többdimenziós” rajokat is létrehozhatunk.

Szobrászkodjunk is!

Tovább növelhetjük ezt a hatást, ha a kivágott darabokat, fogpiszkálóval fülként, szarvként vagy bármi egyéb kiegészítőnek visszatűzzük a tökre. A belső részeket is használhatjuk hasonló célból. Nagy divat mostanában a magot okádó töklámpás.

Gyere el október 27-28-29-én és faragj az Oázis Kertészet versenyén, mert áruházanként az első húsz nevező ingyen tököt kap Részletek a honlapon!



Címkék: