Évek óta nagy sláger a sütőtök, ami már biztosan nem valami múló divathóbort. Majdnem leszokott róla egy-két generáció, amikor kiderült ismét, hogy nem csak finom, hanem könnyen termeszthető zöldség is. Mostanában csak úgy virít a kertekben és a piacokon a nagy választék. A sütőtök amellett, hogy millió módon felhasználható, rendkívül egészséges, igazi superfood. Tele van antioxidánsokkal, béta karotinnal, vitaminokkal és jó zsírokkal, így ősszel érdemes belőle minél többet fogyasztani.

Minden nemzet előszeretettel használja is a konyhában. Az olaszok a raviolit töltik vele, Indiában chutney készül belőle, Amerikában a tökös pite a menő, levesként pedig szinte az egész világon fogyasztják. Egy szerkesztőségi megbeszélés eredményeképpen mi is bedobtuk hát a közösbe családi receptjeinket.

Tökvirág tempura

A kertben gyönyörűen sárgálló tökvirágokból párat érdemes leszüretelni, és azt különleges csemegeként elkészíteni. Ez a japánból származó étel nem csak finom, de pár perc alatt készen van, kiváló előétel egy őszi vacsorához.

Hozzávalók: tökvirág, liszt, olaj, hideg víz, só.

Végy egy wokot, vagy egy mélyebb serpenyőt. Töltsd meg növényi olajjal, és forrósítsd fel azt. Keverd össze a lisztet egy kevés sóval, majd adj hozzá hideg vizet és jól keverd el az egészet, amíg palacsintatészta sűrűségű nem lesz. Fontos, hogy valóban hideg legyen a víz, akár jégkockákkal is lehűtheted, így lesz igazán ropogós a tempura tészta. Mártsd bele a megmosott tökvirágokat a tésztába, majd dobd őket a forró olajba. Két-három perc alatt készre sülnek, ha már látod, hogy a tészta hólyagosodik akkor vedd ki őket az olajból.

Ropogós külső és rendkívül különleges virágos, tökös ízű puha belső vár rád, ha beleharapsz a tökvirág tempurába. Igazi keleti csemege.

 Sütőtökös galuska

A nokedli remek alapanyag, én örömmel keverek bele mindenfélét, hogy elrejtsem a család elől a nyilvánvaló vitaminforrásokat, amiktől úgy félnek. Így kerül bele minden ősszel sütőtök is. Készítünk egy klasszikus nokedlitésztát (egész tojás, só, víz, finomliszt), amihez tetszés szerinti mennyiségben keverünk a főtt vagy sült, pürésített sütőtökből. Mivel lazítja a tésztát, annyi réteslisztet keverünk a masszához, amivel visszakapjuk a szaggatható nokedli-állagot. A kifőzés ugyanúgy megy, mint átlagos esetben, tehát amikor feljön a víz tetejére, leszűrjük. Az élénkebb sárga színű, enyhén sütőtök ízű kész nokedli feldobja a hétköznapi ételeket, valamint a béta-karotin és vasraktárunkat is.

Sütőtök illata van!

Ínyenc édesség, a sütőtökös sajttorta

A New Yorki-i sajttorta az egyik kedvenc desszertem, ősszel pedig szeretem egy sütőtökkel megbolondítani.

A hozzávalók a tésztához:

5 evőkanál olvasztott vaj

2 bögre darált zabkeksz

1 evőkanál cukor

1 teáskanál fahéj

Ezeket egy nagy tálban mind keverd össze, majd vajazd ki egy kapcsos tortaforma alját, tedd bele a masszát és egy kanállal kicsit nyomkodd bele. 165 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süsd aranybarnára a torta alapját.

Amíg sül a tészta, addig készítsd el a krémet. Ehhez a következők kellenek:

2 bögre sütőtök pürésítve

1 bögre sajtkrém

Fél bögre tejszín

¼ bögre cukor

4 tojás

2 teáskanál vanília kivonat

1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék

Pucold meg a sütötököt, vágd apró kockákra, majd párold puhára egy kevés vízzel. Botmixerrel pürésítsd a tököt.

Keverd habosra robotgéppel a sajtkrémet és a cukrot, majd add hozzá a tejszínt és a kihűlt sütőtök pürét, és keverd krémesre az egészet. Add hozzá a vaníliakivonatot és a fűszerkeveréket és az egész krémet öntsd, az időközben megsült és lehűtött tortaalapra.

Helyezz egy vízzel teli edényt a sütő aljába, majd felé egy sütőrácsra helyezd el a tortát. 165 fokon süsd 1 óra 45 percig, majd hagyd kihűlni.

Mikor már teljesen kihűlt vedd le róla a kapcsos tortaformát és szeleteld fel. Tálalhatod vaníliafagyival, tejszínhabbal, karamella öntettel, vagy megszórhatod a tetejét egy kicsi fahéjjal. Mindenhogy isteni. Jó étvágyat hozzá!

Sütőtökös csokigolyó dióval

A megfőzött vagy maradék sült sütőtököt összenyomjuk-pürésítjük még melegen. Keverünk hozzá darált diót, olvasztott étcsokoládét, holland kakaóport, kevés porcukrot és sárgabarack lekvárt, majd annyi darált kekszet vagy -zabpelyhet teszünk a masszába, hogy jól formázható legyen. Ekkor golyókat készítünk és darált dióba vagy kakaóporba forgatjuk őket. Én a dióra szavazok! Aki szeretné, a hempergetés helyett étcsokiba is márthatja őket, úgy is remek kis desszert.

Fejadag kész.

 

(Főkép: Pixabay, ulleo)



Címkék: