A gasztronómiában is vannak trendek és divathullámok. Az utóbbi években különösen jellemző, hogy a szinte kimondhatatlan nevű, azt sem tudjuk, mi fán termő zöldségek és gyümölcsök divatőrületet teremtenek, és mindenki quinoát, chiamagot és steviát kezd enni világszerte. Ez a 21. század csodája, hogy az információ és a termékek is fénysebességgel repkednek, így a gazdaságilag fejlett országokban már szinte minden elérhető határok nélkül. És ez igenis jó dolog, mert attól, hogy mi éppen Magyarországon élünk, még szeretnénk banánt vagy éppen makrélát enni, mert ezek finom és egészséges ételek, bár nálunk nem őshonosak.

Azt hiszem, a titok itt is a mértékletességben, valamint az időzítésben rejlik. Ha igazán egészségesen és környezettudatosan szeretnél táplálkozni, akkor nyugodtan edd ezeket a különleges import termékeket, de csak módjával. Fő szabályként igyekezz mindig a hazai, szezonális élelmiszerekből összeállítani az ételeidet, mert ezek tartalmazzák a legtöbb vitamint és tápanyagot, hiszen helyben, szabad földön és nem utolsó sorban a napon érnek be, nem pedig egy hajó fenekén egy ládában. Tehát amikor csak tudod válaszd a hazai termésű alapanyagokat,  és csak ezeket kiegészítendően az import élelmiszereket. Tavasztól őszig roskadásig vannak a földek az egészségesebbnél egészségesebb zöldségekkel és gyümölcsökkel, szóval bőven van választék, használd ki!

Nem lesz nehéz dolgod, ugyanis hazánkban is számtalan superfood megterem. Azokat a különösen egészséges, tápanyagban nagyon gazdag ételeket nevezik így, amik kimagaslóan jó hatással vannak az emberi szervezetre. „A clean eating képviselői szerint valóban létezik pár szuperétel, amik koncentráltan tartalmazzák azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint egyéb hasznos vegyületeket, amelyek hozzásegíthetik szervezetünket a tökéletes egészséghez. Ezek azonban csupán olyan alapanyagok lehetnek, amelyek elismerten és  kimagaslóan egészséges tápanyagtartalommal rendelkeznek.“ Ha szeretnél minél több hazai csodaételt beiktatni az étrendedbe, akkor a következőket keresd a piacokon.

Mit vegyél?

A gyümölcsök közül az alma, a kékáfonya, a szeder, a meggy, a ribizli, a vörös szőlő és a cseresznye mind igazi vitaminbomba. Tele vannak antioxidánsokkal, vitaminokkal amik erősítik az immunrendszeredet, megóvnak a szívbetegségektől, a megfázástól és még a bőröd is szebb lesz tőlük.

A zöldségek között a cékla és sütőtök rengeteg béta karotint, a kel, a karfiol, a brokkoli, a spárga, lilakáposzta sok kálciumot, káliumot és E,B,K-vitamint, a tarkabab, a zöldbab, a zöldborsó, a csicseriborsó és a lencse pedig nagy mennyiségű B-vitamint tartalmaznak. Mindemellett szintén tele vannak antioxidánsokkal, és nem csak finomak, de serkentik a bélműködést, stabilizálják a koleszterin- és vércukorszintet is.

A gabonfélék közül válaszd az itthon is termő kölest, hajdinát, zabot vagy tönkölyt, mert mindegyik gazdag rostban, fehérjében, káliumban, cinkben, szelénben és magnéziumban is.

Bár lehet, hogy jelenleg épp nem ezek a legtrendibb magok, mert nem olyan hangzatos a nevük, de attól még igazi csodaételnek számít és itthon is megterem a lenmag, a mák, a tökmag, a dió, a mandula és a mogyoró is. Mindegyik tele van omega-3 zsírsavval, fehérjével, káliummal, szelénnel és rostokkal, amik óvnak a szív- és érrendszeri betegségektől, valamint serkentik az agyműködést.

A superfoodok krémjének nevezhetjük a csírákat, mert tele vannak esszenciális aminosavakkal. Ezek közül is jó pár megtalálható itthon, mint például a búzacsíra (méregtelenítő és sejtmegújító hatású), a retekcsíra (természetes antibiotikum és vértisztító), a lucernacsíra (gyulladáscsökkentő hatású), vagy akár a borsó-, a napraforgó-, a brokkoli-, a vöröskáposzta- és a hagymacsíra. Ezeket magukban, vagy akár salátába keverve is eheted, a lényeg, hogy válaszd a hazait.

Nagy szerencsénkre isteni termelői mézeket lehet itthon kapni, amik szintén sok jótékony hatással bírnak, legyen az hárs- vagy akár az akácméz, mindegyikben rengeteg vitamin és ásványi anyag van. Szóval ha egy szuperegészséges, hazai édesítőszerre vágysz, akkor használj mézet, de azért azt ne felejtsd el, rengeteg kalóriát tartalmaz, így mértékkel fogyaszd.

Nos, most, hogy tudod, mik a hazai superfoodok, irány a piac. Ha igazán egészség- és környezettudatos fogyasztó szeretnél lenni, akkor ha csak időd engedi látogass ki a termelői piacokra, garantáltan ott találod a legjobb árut. Nem lesznek olyan szabályosak és esztétikusak a termékek, mint a szupermarketek polcain, ugyanis az őstermelők nem üvegházakban, futószalagon és a repülő gyomrában szabványdobozokban érlelik neked a zöldségeket és a gyümölcsöket, hanem a szabad levegőn igazi napfényben. Így bizony lehet, hogy nem találsz két egyforma méretű almát, vagy göcsörtös lesz a krumpli, de hogy ezerszer több tápanyag és vitamin lesz bennük arra mérget vehetsz, ugyanis a száron pirosra érett paradicsom, és az ágakon beérő gyümölcsök sokkal édesebbek, és zamatosabbak mint amiket a szállítás miatt idő előtt leszüretelnek.

Nyugodtan kérdezz a kofáktól, tudj meg minél többet arról, hogy honnan és milyen körülmények közül származik az étel, amit az asztalodra szeretnél tenni.  Vedd célba a biopiacokat is ha mindenféle vegyszertől mentesen termesztett árut szeretnél vásárolni. Itt egy tuti kereső, hogy könnyen megtaláld a hozzád legközelebb eső termelői piacokat, nem lesz nehéz dolgod, ugyanis majdnem 300 működik már az országban. De ha éppen nincs időd kimenni egy jót sétálni és válogatni a piacon, akkor már erre is van megoldás, már online is rendelhetsz termelői-, bio- és kézműves termékeket is, többek között például a nekedterem, a webzöldséges, a zöldért, a vitaminspecialista, az ebio, a biomanna vagy a zöldmajor oldalakról. Előre összeállíthatsz a fotelben ülve egy egész zöldség- és gyümölcskosarat és házhoz viszik neked.

Szóval ha a legtöbbet szeretnéd tenni az egészségedért és a környezetért, akkor mindig keresd a őstermelők által termesztett hazai superfoodokat.



Címkék: