Korfu egy távoli szigetnek tűnik, valójában már könnyen elérhető, egy és negyed órára van fapados repülővel. Kigugliztam Korfut és csodálkoztam, hogy a második percben már egy magyar vonatkozású kastélyt nézegetek, az Erzsébet királyné építtette Ahíliot. Must see, az egyik legszebb korfui látványosság írják róla.  Így az egyik napot erre szánjuk – gondoltuk -, jó kulturális program a sok természeti szépség mellett.

Jegyet már a kerten kívül, a bejárati kapunál kell venni, a felnőtt 8, a nyugdíjas 6 Euró. Négyen csoportként nem mehettünk be, bár a kassza melletti tábla ezt sejtette. Az értetlenkedés egy kicsit rontott a hangulaton. A jegyhez jár a rádiós idegenvezetés, ami feldobott, mert ezekből már találkoztam kimondottam jókkal.

A kaputól az 1891 óta itt álló nyári palota impozáns bejárata felé haladtunk.

Mellettünk gyönyörű ciprusok, jukkák és nagyra nőtt szobanövények, azaz mediterrán növények természetes közegükben.

Az épület bejáratánál Sissy fehér márvány szobra, az előcsarnokban pedig turisták tömege. Magyar nyelvű prospektust hiába kerestünk, pedig legalább 12 nyelven találtunk, legalábbis az összes szomszédos ország nyelvén. Ezek után már nem reménykedtem a magyar nyelvű idegenvezetésben, maradt az angol.

 

Az épület belsejét gyorsan végigjártuk, maradt pár eredeti bútor Sissy idejéből, ágy, könyvespolc, íróasztal, ruhás szekrény görög ihletésű díszítéssel.

Engem leginkább a kert izgatott, így a lépcsőházon át felmentünk a felső emeletre, majd onnan ki a kertbe.

Kollonádos burkolt udvarra érkeztünk, ahol körben klasszikus görög szobrok álltak.

Az udvar közepén egy delfin megmenti Ariont a zenészt.

Innen a két birkózó szobra között rálátni a második teraszra, ahol a palota leghíresebb szobra található, a Haldokló Akhilleusz. Egy berlini szobrász, Ernst Herter készítette Erzsébet királynő kérésére.

A palotát átszövi a trójai háború és a hős Akhilleusz története, róla az Ahílio, angolul Achilleion elnevezés.

A harmadik, legalacsonyabban fekvő teraszt csak a második szintről venni észre, de megéri oda is lemenni. Phrüné az ókor legszebb nőjének a szobra is itt áll.

A hatalmas datolyapálmák éppen ekkor hozták a gyümölcsüket, azokat a narancssárga fürtöket.

A lépcső alján gyönyörű részletek, újabb görög szobrok és a falra kapaszkodó tarkalevelű borostyán.

A terasz két szélén kínai lilaakáccal (Wisteria sinensis) befuttatott  pergola. Ez virágzáskor gyönyörű lehet.

A Haldokló Akhilleusz szobor eredeti helyére a palota későbbi tulajdonosa II. Vilmos német császár a dicső Akhilleusz 11,5 méter magas bronz szobrát állíttatta. Ebben az időben Ahíleo az európai diplomácia fontos központja volt.

A szobortól pedig ez a fantasztikus kilátás Korfu városára és a sziget északkeleti részére. (HURRÁ)

Valamint ez. A távolabbi hegyek már Albánia.

A palota oldalán több lépcsőn át jutunk vissza a bejárathoz. Innen a kijárat felé sétálva még egy kilátóteraszra érünk.

Ez a kilátás a másik irányba, dél felé.

Furcsa, hogy a kastélyt sem Sissy, sem II. Vilmos császár sokáig nem élvezhette, Sissy csak élete utolsó hét évében használta nyári-palotaként, Vilmos pedig a világháború kitörésével távozott Korfuról. A kastélynak ezután nehéz volt: üzemeltettek itt kórházat, iskolát és óvodát is. 1962-ben egy német cég vette bérbe és állíttatta helyre a palotát és a kertet. Most a görög állam gondozza.

Érdekes, hogy két filmet is forgattak itt. A James Bond kaszinó jelenetét a Szigorúan bizalmas című filmből és a Tony Harrison The Gaze of the Gorgon című filmet.

Fotók: Bognár Emese



Címkék: