Itt van az ősz, itt van újra… lassan minden megváltozik körülöttünk: a levegő, a színek, a Nap állása. Ilyenkor jön el a változás a kerti munkálatok folyamában is – mostanában kell a nyári „öntözés-gyomirtás-betakarítás” üzemmódból lassan átváltani valami másba. Hogy mibe? Összeszedtük nektek,milyen munkák várják a szenvedelmes kertészt szeptember és október fordulóján.

A gyümölcsösben

Lassan leterem minden, még szedjük az utolsó almákat, körtéket, de a fák életműködése azért már egyértelműen lassul, ezért ideje gondoskodnunk arról, hogy egészségesen menjenek a télbe. Nagyon egyszerű dolgokra vágynak ilyenkor a fák: szedjük le a maradék gyümölcsöket, a rothadásnak indulókat tegyük a komposztba, az egészségesből meg főzzünk pálinkát. Nem viccelek, jól fog az még jönni a hideg téli estéken! Házi pálinkafőzőt szinte minden trafikban lehet venni, a legegyszerűbbek 50.000 Ft körül kezdődnek, de 350 ezerig meg se áll a kínálat.

Vissza a komolyság talajára: vágjuk le a gyümölcsfák elszáradt, esetleg beteg ágait (a vágás helyét kezeljük le, mintha csak a saját sebünkről lenne szó). Mehetnek a lecsóba a korona belseje felé növő ágak és a vízhajtások is. A beteg ágakat mindig egy jó arasznyi egészséges résszel együtt vágd le, hogy véletlenül se maradjon a fán a kórság. A beteg fák metszésekor feltétlenül gondolj arra is, hogy a metszőollót ágvágó ollót minden nyissz után fertőtlenítsd!

Ha betegséget tapasztalsz a fán, a kezelésen kívül fontos az is, hogy a lehullott leveleket szedd össze, mert a kórokozók petéi, lárvái a földön fekvő levelek takarásában remekül át tudnak telelni, és tavasszal úgy másznak vissza a fára, mint a pinty.

A málnát, a szedret is ritkíthatod, a nyáron letermett ágakat, vesszőket nyugodtan távolítsd el, azokra már nem lesz szükség jövőre.

Amíg még szép az idő, a természetes tápanyagok szépen fel tudnak szívódni, így egy kicsit sem felesleges egy kis érett komposzttal vagy komposztalapú trágyával megkínálni a fa tövét.

Az ősz a faültetések nagy időszaka is, úgyhogy most szaladj a faiskolába vagy a kertészeti árudába, pláne, hogy egy csomó helyen tök jó akciókat foghatsz ki!

És bár aludni készül a fa, azért ne felejtsd el öntözni, ha az időjárás úgy alakul. Tudod, már mi is írtunk arról, mekkora tévhit az, hogy a fákat nem kell öntözni.

A veteményesben

Nemrégiben írtunk arról, hogy a konyhakertben szeptemberben még távolról sem ér véget az élet, és ezt továbbra is tartjuk. Érik a karfiol és a kel, hát gyorsan takarítsuk be őket és mehetnek a fagyasztóba reszelve, csakúgy, mint a tökfélék (kivéve azokat, akikből lámpás lesz Halloweenkor meg Márton-napon). Fel lehet szedni a nyár elején vetett sárgarépákat, a zellert, a karalábét is, illetve lehet foglalkozni a friss vetések dédelgetésével is – hajrá, hagymák és fokhagymák, gyerünk káposzta és saláta!

A virágoskertben

Itt is bátran ültess még – egyrészt cserjéket, lombhullatót és örökzöldet egyaránt, másrészt a tavasszal virágzó hagymásokat. Utóbbiakkal az tud csak a gond lenni, hogy az esendő kertész szereti azonnal szépnek látni a munkája eredményét, a tulipán- meg nárciszhagymák viszont a gondos ültetést úgy hálálják meg, hogy fél évig a fülük botját se mozdítják rád. Na de majd fél év múlva!

Most érdemes beszerezni a már virágzó árvácskapalántákat meg egyáltalán minden olyan dísznövényt, amelyeket szintén szuper kedvezményekkel lehet őket ilyentájt elcsípni. Rita ezirányú pozitív tapasztalatairól itt olvashatsz.

A lassan visszahúzódó dísznövényeket is megkínálhatod egy kis komposzttal, hadd erősödjenek meg, mire beköszönt a tél.

A balkonon

A néhány nap múlva kérlelhetetlenül elérkező első igazán csípős reggel környékén sajnos be kell vinni azokat a szobanövényeket, amelyeket – nagyon okosan – kint nyaraltattunk. Ezek ugyebár általában trópusi, max. szubtrópusi növények, amelyeket akár már egy 6-7 fokos hajnal is meg tud csípni. Ezt azóta kezelem ilyen rigolyásan, mióta a kb. egy köbméteres pozsgafám tövig fagyott egy húzósabb szeptemberi éjszakán. Mondjuk amilyen szívós teremtmény, újrahajtott és azóta két köbméteres, úgyhogy még nem nagyon tudom, hova fogom beköltöztetni…

A mediterrán dézsások persze még maradhatnak, egy jobb leander az első fagyokat simán kibírja – erre meg mostanában február előtt úgyse kell számítani…

Az egynyári balkonnövényeket is pótolhatod lassan – erről itt írtunk.

A pázsiton

Ha eddig nyírtad, most már tényleg hagyd békén szegényt. Inkább újítsd fel, összeszedtük neked, hogyan érdemes úgy, hogy ne bolondulj bele.

És a mindenféle kerti jövevények búvóhelyein

Olyasmire gondolok, mint kerti tó – a halaknak lassanként már speciális téli eledelre van szüksége, amelynek energiatartalma alacsony, így alkalmazkodik a hidegvérű állatok téli nyugalmi állapotához. A tóból feltétlenül szedd ki a belehullott faleveleket, egyéb növényi maradványokat, hiszen ezek alaposan rontják a víz minőségét. Okos dolog egy tök egyszerű hálóval védeni a vízfelszínt.

Ugyan a fagyos időszak még messze van, de azért nem árt ránézni a madáretetőkre sem. Ha tisztítani, esetleg javítani kell, még bőven van idő, de ne akkor szembesülj azzal, hogy a tavaly még csinos madárházikó egy nyári viharban kidőlt-bedőlt viskóvá változott, amikor egyik reggel arra ébredünk, hogy ránk zúdult valami szibériai légáramlat, és szegény éhes és fázó madarak rémülten keresik a menedéket… Érdemes nekiállni a magok gyűjtésének (igen, éppen úgy, ahogyan az erdő állatai is teszik), esetleg az étkezési zsiradékból is lehet ilyen nemes célra félretenni.

Szóval igen, sok a munka ilyenkor a kertben és a teraszon, de én mégis legalább annyira szeretem, mint a tavaszi munkákat. Egyrészt még kifejezetten kellemes kint dolgozgatni, a jövés-menésben úgyis gyorsan lekerül az emberről a pulóver, másrészt a kert tavasszal kétszeresen is meghálálja azt az őszi gondoskodást, amit a szerető gazdától kap… Jó munkát kívánok minden gardenistának!



Címkék: