Nincs ám elég hogyishívjákunk otthon, úgyhogy mindent eldobva menni kell, ha a férj azt állítja, ezentúl nem élhetünk falcsiszoló gép nélkül, különösen úgy, hogy éppen le van akciózva az OBI-ban. Nem tudom, nálatok hogy van, de nálunk kertes házban lakni afféle felújító-üzemmódban élés, folyamatosan az ON gombon tartva az ujjunkat.

Ha pedig eljön a szeptember, ez a gomb állandóan ki-bekapcsol. Megindul a sok nyári (=felújítós, akármicsinálós) cucc kisöprése a nagy barkácsboltokban és csak úgy pörög az agya a pasinak: „Sarokcsiszoló, gérvágó, festőhenger, kőzetgyapot? Hmm… Nem-nem, legyen inkább a falcsiszoló! Az most csak negyvezener!” Mondanám, hogy vetem a cigánykerekeket egy-egy ilyen megvilágosodás idején, de az olyan álszent dolog lenne, ezért megelégedtem most is egy visszafogott mosollyal kísért, csücsörített „oké”-val.

Bevágódunk az autóba, amikorra már le is beszélte, hogy a barátjával közösben veszik meg, mert végül is nem kell minden nap használni. Az én kedélyállapotom pedig javul is tőle és míg ők elszüttyögnek bezárás előtt 20 perccel ezzel, én nézelődöm a kertészeti osztályon.

És halleluja!

A friss növényekkel teletömött kinti rész láttán szinte könnybe lábad a szemem, megfeledkezem a hülye csiszológépről, ami még a lecsiszolt port is felszívja. Hiszen végre eljött a szeptember! A kertészeti szezonok netovábbja, hűvös őszünk előszobája, a kerti terveink megvalósításának első hete, hőn áhított növényeink listázása és a szülinapom is egyre közelebb!

Sok helyen a cserepek ára is jóval kedvezőbb!

15 perc azonban nem túl sok, villámként cikázok hát a virágok között, és meg kell állapítsam, vannak nagyon jó áron növények, de annál is jobb áron van sok-sok-sok évelő, amelyek nyári önmagukhoz képest már nem olyan csinosak. Ezeket ilyenkor minden kertészetben és nagyáruház kertészeti részlegén leértékelik. Már túl vannak idei csúcsformájukon, nem lehet őket rendes áron eladni, de kidobni is kár lenne, míg formában tartani jövő évig túl nagy befektetés.

Ezért nekünk ilyenkor kell lecsapni mindre!

A díszfüvek száradó, kifakult, őszi formája ne tévesszen meg, érdemes a kicsit szottyadtnak tűnő füveket is hazavinni, ahogy sok mást is. Tavasszal szépen kihajtanak újra és erőre kapnak. Elvirágzott, de nem elszáradt(!) évelőket -általában van a cserépen kép vagy leírás arról, milyen fajta-, kókadó rózsákat, letermett málnatövet. A bátrabbak és növényápoló hajlamúak, mint például a Modest Home and Garden szerzője, akár beteg növényt is hazavihet (sokszor ingyen), ha szívesen bíbelődik a gyógyításukkal. Ezenkívül érdemes megnézni a kertészeti cuccokat is és a telefonunk netes kapcsolatát már az elején rendezni, mert sok növényre csak a latin nevüket írják rá és ha ismeretlen szavakkal találkozunk, hajlamosak vagyunk feleslegesen megijedni a feladattól.

A három vásárolt növény néhány kertivel kiegészítve a cserépben. Tél közeledtével ültetem csak őket a kertbe.

Kár lenne, mert sokszor akár 60-90%-kal is kevesebbért kaphatjuk meg azokat a növényeket és kertészeti eszközöket, amik után egész nyáron áhítoztunk mások kertjében.

Én sajna nem vittem be magammal kamiont kosarat a vásárláshoz, így csak három szuper növénnyel tértem haza, megalapozva az őszi látványt a hordóimra tett cserepekben. De ti ne legyetek ilyen amatőrök és mindenhova toljátok be a kocsit, akkor is, ha csak egy tapétavágó kést mentek venni a pasitokkal!

(Kép: Pixabay, wikimedia, saját)



Címkék: