Változtatnunk kell gépmániánkon. Bár azt hisszük, megváltás számunkra ez a sok gép, mert megkönnyíti az életünket, de talán mégsem olyan jó ez. Vegyük csak, a Lassan megfulladunk az elektronikai szeméthalmazban cikket, mely itt a Gardenistán jelent meg. Már ez a cikk elég ahhoz, hogy belássuk, rossz irány a túlzott gépesítés.

A gépekkel is újabb hulladékot termelünk. Fotó forrása: Pixabay

Nemrég pedig elolvastam Vlagyimir Merge Anasztázia című könyvét, mely gazdálkodásról, kertről, a természet szeretetéről szól, és az író azt mondja, itt az ideje, hogy felismerjük a technokrata út végzetességét. Ezen a mondaton sokat gondolkoztam, és eszembe jutott milyen tisztelettel gondoltam mindig a régimódi amishokra, akik kizárják életükből a technikai újításokat.

Napjainkban az amishok. Bizony, ez nem századeleji felvétel. Fotó forrása: Wikimedia Commons

De kik azok az amishok?

Az amishok egy konzervatív keresztény közösség tagjai. A 17. században még a Rajna folyó svájci szakaszának partján éltek. Napjainkban az Amerikai Egyesült Államokban élnek. Életmódjukra jellemző, hogy tartózkodnak a technikai újításoktól.

Több ágra oszlanak. A régimódi amishok csak lovakat használnak a föld megművelésére, közlekedésre pedig lovaskocsit. Elektromos áramot és telefont nem használnak. De áram helyett gáz használható, így gázzal működő lámpájuk van. A közösség tagjai nem fogadnak el semmilyen formában anyagi segítséget az államtól, még a nyugdíjat sem. Nem térítenek, ezért náluk az amish hitre térés elég ritka. Önkéntes áttérés a radikális környezetvédők körében népszerű.

Egy amish család hétköznapjai. Tévé nélkül, biztosan a kertben vannak. Fotó forrása: Flickr

Vannak még partvidéki amishok és újmódi amishok, akiknek lehet autója, és otthonaikba bevezetik az áramot. Ezeket az amishokat nehezebb megkülönböztetni az átlag amerikai polgároktól.

Még pár információ róluk. Az amishok nem utazhatnak repülőgéppel, vonattal vagy más géperejű járművel a közösség hozzájárulása nélkül. A tisztálkodás napja mindig szombat, más napokon nem fürdenek, csak mosakodnak. Zuhanyt nem használnak. A fiatalok 18 éves korukban szabadon mehetnek a világi élettel megismerkedni, kipróbálni. Két évük van, ilyenkor belevetik magukat a globalizált világ forgatagába. Vehetnek autót és élhetnek a külső világ szokásai szerint. Két év elteltével aztán eldönthetik, hogy visszatérnek-e az amish közösségbe, vagy folytatják a világi életet. Legtöbbjük a visszatérést választja e békés közösségbe.

Amish farm napjainkban. Fotó forrása: Wikipedia

Gépek helyett közösség

Biztos sokan vitatkoznának, jó-e ez a szélsőséges gépellenesség, de egy biztos, az amish életforma rendkívül környezetbarát és természetközeli. És talán ez a legfontosabb. Elektronikai hulladék nulla. Továbbá igen víztakarékos a heti egyszeri fürdés. Én rendkívül tisztelem őket, bár bevallom amish nem lennék. Nem a fürdés, vagy a gépek hiánya riaszt el, hanem inkább egyéb szempontokban (vallás, házasság, válás stb.) túl konzervatív számomra. Mégis azt az irányt megerősíti bennem, hogy igyekezzek én is minél kevesebb technika kütyüt igénybe venni. Úgy gondolom, teljesen nélküle nem élhetek, mert ehhez közösség kell.

Autó helyett ma is lovaskocsikkal közlekednek. Fotó forrása: PxHere

Közösségben valóban lehetséges minden. Hiszen onnantól kezdve, hogy együtt építik fel a házaikat, mindent a közösség erejével hoznak létre. Gépek helyett közösség. Nekünk pedig közösség helyett maradtak a gépek. Vajon jól jártunk a cserével? És vajon mikor kezdett széthullani egy-egy (falu) közösség? Talán csak nem a gépek megjelenésekor?

Családommal falunk élünk, gazdálkodunk, de közösség már nincs körülöttünk, így magunkban kicsit küzdelmes ez az életforma.  Ezért aztán nagy szomorúságomra, mégiscsak szükségünk van a gépekre, bár igyekszünk korlátozott számban vásárolni őket. Így aztán semmi szükségünk morzsaporszívóra, salátaszárítóra, de még zöldségszedő robotra sem, sőt semmilyen robotra. Autót sem tartunk. Mosógépet igen, de mosogatógépet már nem engedtük be. Arra gondoltam, ha a gyerekek felnőttek a szőnyegeket felszedem, és nem kell többé porszívó sem. Most mégis szeretnék három gépet bemutatni, amit jónak tartok a háztartásomban, és ajánlanék sokaknak.

Házi malom. Elég kicsi, bármelyik konyhában elfér.

1. Elektromos házi malom. Minden a kenyérsütéssel kezdődik. Rettenetesen fontosnak tartom, hogy minél többen elinduljanak az önellátás útján, amit a kenyérsütéssel kezdhetünk el. A kenyérsütő gépet teljesen feleslegesnek tartom, mert nagyon könnyű dolgunk van nélküle, sőt fontos, hogy kézzel gyúrjuk kenyerünket. El sem tudom mondani mekkora jelentősége van, hogy mint régen, ma is kézzel dagasszunk, részesei legyünk ennek a folyamatnak, kapcsolat alakuljon ki köztünk és kenyerünk között. Azt azonban nem mondom, hogy a búzát is mi őröljük meg. Az elektromos malmot szükségesnek tartom. Vegyünk búzát és őröljük meg malommal a konyhánkban. Anyagilag nagyon jól járunk, mert a teljes őrlésű lisztek elég drágák. A malom hamar behozza az árát. Egy kisméretű elektromos gabonaőrlő malom ára hetvenezer forinttól kezdődik, minden gabonát leőröl, némelyik a kukoricát nem. Az őrlemény finomságát lehet szabályozni. Egy ilyen malommal tudunk búzát, rozst, rizst, tönkölybúzát, tritikálét, árpát, kölest, kukoricát, durumbúzát, hajdinát, csicseriborsót, lencsét, quinoát, amarantot őrölni.

2. Elektromos aszalógép. Az aszalás ősi tartósítási módszer. Itt igazán nincs tartósítószer. Nincs szükségünk fagyasztóra sem. A legjobbnak természetesen azt tartom, ha napsütést kihasználva aszalunk. Az otthon házilag barkácsolt napkollektoros gyümölcsaszaló fantasztikus. De bizony van, amikor napokig beborul, párás lesz az idő és sehogy sem megy a napon aszalás. Különösen ciki, ha már pl. feldaraboltuk az almát kiraktuk és beborul, a nap elő sem jön többé. Ilyenkor berakhatjuk a sütőbe is, de előkerülhet az aszalógépünk is. Egy elektromos aszalógép ára általában 10-25 000 Ft között mozog. A drágábbak kicsit flancosabbak (pl.: elektronikus hőmérséklet-szabályozás; időzítő 1-36 óra között). Nekünk az egyszerűbb, olcsóbb is tökéletesen bevált, időzítő nélkül. Négy vagy öt szárítótálca jellemzi mindegyiket. Gyümölcsök, zöldségek, gomba, fűszerek, hús, stb. szárítására alkalmasak.

Aszalt gyümölcsök napon vagy aszalógéppel készülhetnek. Fotó forrása: Pixabay

3. Befőző gép. Sokak által kipróbált, csak jót hallottam róla, nálunk is jól működik. Valóban gyorsabb vele a befőzés. Konyhámban legtöbbször a szokásos régi módon történik a befőzés, főleg, ha kis mennyiségben szállingóznak be a zöldségek vagy gyümölcsök. De ha egyszerre nagy adag érik meg, akkor előkerül a gép. A 35 000 Ft-os 16 literes készülékbe 7 db 1 literes befőttesüveg fér bele. Nekünk a 45 000 Ft-os, 27 literes gépünk van, mellyel 14 db 1 literes üveges, vagy 18 db 7 dl-es üveget dunsztolhatunk tartósítószer mentesen. Bármit befőzhetünk vele: gyümölcsöt, gombát, zöldségeket (kukoricát, babot, borsót stb.). A hőmérséklet 30 és 100 Celsius fok között szabályozható. A használati útmutatóban leírják részletesen, mit hogyan főzhetünk be vele.

Már géppel is lehet befőzni. Azért a hagyományos befőzést se felejtsük el. Fotó forrása: PxHere

Még egy hasznos tanács. Mi mindegyik gépünket egy másik családdal közösen vettük, egymáshoz közel lakunk. Így félárat kellett csak fizetnünk, és közösen használjuk őket.

Kiemelt kép forrása: Pixabay, Amysok



Címkék: