Az emberi kegyetlenség egyszerűen nem ismer határt. Sosem látott méreteket öltött  az illegális orrszarvú szarv kereskedelem, ezért az orvvadászok megállás nélül mészárolják a kihaló félben lévő keskeny- és szélesszájú orrszarvúakat.

Mindezt miért? Mert a tülköt varázserejűnek tartják, és az őrölt szarvat gyógyhatásúnak vélik. A legfőbb felvásárló Kína és Vietnám, és az állati testrészek piacán a rinocérosz szarvért adják a legtöbbet. Az aranynál is többet ér, kiloja  több, mint 65 000 dollár.

A feketepiacon akár 300 ezer dollárt is hajlandóak adni egyetlen szarvért, így virágzik az afrikai  kereskedelem. Pár napja 12 millió dollárnyi szarvat foglaltak le a kuala lumpuri reptéren, ami úton volt Vietnám felé. 50 szavat találtak a vámtisztek, ami az eddigi legnagyobb fogás volt az országban.

Tudni kell, hogy az orrszarvú szarva visszanő ha levágják, csakhogy az orvvadászok nem bajlódnak az állat elaltatásával, és a humánus levágással, ők az állat fél fejével együtt lecsapják azt, ami riocésrosz kínkeserves halálához vezet.

Éppen ezért sok állatvédő amellett van, hogy legalizálják az orrszavú szarv kereskedelmet, mert úgy ellenőrzött körülmények között, fájdalommentesen lehetne levágni az állat szarvát, ami nem okozna semmilyen sérülést. A szarv ugyanis évente 0,9 kilogrammal gyarapszik, így azt két évente le lehetne vágni.

Természetesen az lenne a legjobb, ha egyetlen idióta ember sem akarna rinocérosz szarvat venni, de mivel úgy tűnik ezt nem tudják elérni tiltással, az állatok kihalásának elkerülésre az egyedüli megoldást a legalizálásban látják.

(kiemelt kép: DW)



Címkék: