Nincs is annál jobb érzés, mint mikor egy forró nyári napon csobbanunk egyet a hűs vizű, kerti medencénkben. Csakhogy ebbe az idilli képbe könnyen belerondíthat, ha a víz koszos, a medence alja nyálkás, az oldalán meg ott figyel a zöld alga. Az a helyzet, hogy amennyi kellemes pillanatot nyújt egy házi medence, pont annyi feladatot is ad, hogy azt folyamatosan tisztán tartsuk anélkül, hogy több száz liternyi klórban pancsolnánk.

Na de aggodalomra természetesen semmi ok, hiszen ahogy az otthoni takarítást és a kertészkedést, úgy a medence karbantartást is elérte már a robotika. Szóval nincs más dolgunk, mint hogy a robotporszívó, a robotfűnyíró, az automata, mobilról irányítható öntözőrendszer, és az intelligens napkövető napozóágy mellé beszerezzünk egy medencetisztító robotot is. Na de honnan tudjuk, hogy melyik a nekünk, vagyis a medencénknek való? Íme egy kis útmutató.

Válasszunk párt a medencénknek

Ha nem szeretnénk hálóval halászni a faleveleket, és kézzel tologatni a tisztítókefét a medence alján, hanem inkább hátradőlve napozgatnánk, mialatt egy robot kitakarítja azt, akkor az alábbiakat kell átgondolnunk, hogy megtaláljuk az ideális takarítóeszközt.

(kép: wikimedia)

Kinti, vagy fedett, süllyesztett, vagy felszíni, mivel van burkolva, valamint hogy mekkora a medence. Ezek a legfőbb paraméterek, na meg persze a pénztárcánk kapacitása. A magánmedencékhez kifejlesztett robotok 200 és 700 ezer forint között mozognak, felszereltségtől és teljesítménytől függően. Ezek az eszközök azon kívül, hogy megkímélnek minket a munkától, segítenek, hogy kevesebb tisztítószert és klórt kelljen használnunk és mindig higiénikus környezetben fürdőzhessünk.

Kisebb, akár felszíni medencékhez is

A kisebb teljesítményű, viszont könnyű szerkezetű, és bármilyen burkolaton, akár PVC-n vagy fólián is alkalmazható robot jó választás, ha kisebb, akár felszíni medencénk van. Ez a gép csupán a medence padlóját tisztítja, viszont onnan felszedi és kiszűri a legkisebb szennyeződést is, valamint az algát, a baktériumokat, és a finom szűrőrendszernek köszönhetően akár még a homokot is.

Ilyen a Zodiac Tornax Pro RT2100, ami 2 óra alatt kitakarítja a max. 8×4 méteres medence alját, a 14 méternyi kábelre kötve, csupán 5.5 kilót nyom, és egész baráti áron, 214 999-ért kapható.

Valamint most jó fogás, az akciósan 269 000 helyett 209 000-ért beszerezhető Dolphin E10, ami kicsit ugyan nehezebb, 6.3 kiló, viszont gyorsabban, mindössze 1,5 óra alatt végez. Bármilyen burkolatú és formájú medence padlóját feltakarítja 8 méterig ez a lánctalpakon guruló kis robot.

Ha tökéletes tisztaságra vágyunk

Hogy a medencénk patyolat tiszta legyen, érdemes egy kicsit komolyabb, középkategóriás gépet választanunk. A Dolphin S 200, ami most 12 százalék kedvezménnyel, 369 000 forintért kapható, már nem csak a medence alját, de annak oldalát és a vízvonalat is tisztítja. A robot a hernyótalp segítségével könnyedén felmászik az oldalfalon, és oldalirányú mozgással aktív keféivel lesúrolja a vízvonalnál éktelenkedő koszcsíkot is. A többrétegű szűrőrendszere a finom és ultra-finom szennyeződést is kiválasztja. A hatékonyság növelése érdekében elöl és hátul PVC forgókefével látták el.

Mivel igen fejlett, CleverClean pásztázórendszerrel rendelkezik, így nem tesz felesleges köröket, a legrövidebb útvonalon takarít, aminek köszönhetően akár extra gyors, 1 órás tisztításra is programozhatjuk.

 A nagy medencék szakértője

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy egy hatalmas medence figyel a kertünkben, válasszuk a Vortex RV 5600-ast, ami akár egy 20×10 méter medencével is elbánik. A 25 méternyi kábelnek köszönhetően könnyen be tudja járnia medencét, 27 centi széles tisztítófelülettel halad végig rajta, és mi magunk szabhatjuk meg, hogy mennyi idő alatt végezze el a munkát, amihez egy távirányítót is kapunk.

Mivel a feladathoz megfelelő méretekkel bír, így elég nehéz, 9,5 kiló, viszont adnak hozzá hordozó kocsit, hogy a medence széléhez tolhassuk. Ott csak rá kell tenni a vízre, és magától lassan lesüllyed, a kiemelést pedig a beépített liftrendszer könnyíti meg.

A nagy, 150 wattos teljesítményű szivattyúja tökéletesen megtisztítja a vizet, a medence alját, falát és a vízvonalat is.De a nagy medence sok költséggel jár, így a hozzátartozó robot ára is borsos,  549 999 forint.

 Ha a kényelem a legfontosabb

Akkor is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha medencénk ugyan nem olyan méretes, viszont a kényelemnek és a hightech kütyüknek is akarunk hódolni. Az okostelefonról irányítható Dolphin S300I, amit 12 méteres medence karbantartásához fejlesztettek ki, a myDolphin applikáció letöltésével okostelefonról vagy tabletről is vezérelhető és programozható. Az applikációval az előreprogramozás is lehetővé válik, ami azt jelenti, hogy a megadott napon bekapcsol a robot és elindítja a medencetakarítást.


Ő is tudja az extra gyors, 1 órás takarítást is, ha rövid időn belül élvezni szeretnénk a tiszta medencét, de ilyenkor csak aljzatot tisztít, a hosszabb program alatt az oldalfalat és a vízvonalat is takarítja. A késleltetett tisztítás is beállítható, ami azt jelenti, hogy betehetjük a robotot a vízbe, és beállíthatjuk, hogy 2 órás késleltetéssel induljon el. A hightech luxust 509 000 forintért élvezhetjük.



Címkék: