Kötünk biztosítást lakásunkra, autónkra, saját magunkra, ha szupermodellek vagy profi sportolók vagyunk, a két jó lábunkra külön is. De vajon mi történik a szenvedelmes kertésszel, ha élete fő művét elveri a jég, elmossa a felhőszakadás, netán feldúlják a vandálok vagy Robi, a medve? Körülnéztünk a kertbiztosítások piacán.

A nagyobb biztosítótársaságok már egészen szofisztikált és nem is ultradrága (jellemzően max. évi 10.000 Ft környéki) megoldásokat kínálnak a kerti vagyontárgyak biztosítására – általában kiegészítőként az ingatlanbiztosítások mellé. Nem mondunk neveket, rövid keresés után könnyen megtalálhatók az ajánlatok általános feltételei a neten – a részleteket pedig mindenképpen érdemes biztosítási tanácsadó szakemberrel megbeszélni.

Első kérdés: mit tudok biztosítani?

Ez egy jégverte káposztalevél.

Általános szabályként biztosíthatjuk a telepített (az egyik társaság szóhasználatával élve „lábon álló”), azaz nem edényes növényeket, közülük is csak azokat, amelyeket saját kedvünkre vagy – haszonnövények esetében – saját fogyasztásra nevelünk. Magyarul a konyhakert biztosítható, de a piacon eladott gyümölcs fája nem – ez világos, ilyen esetben már a mezőgazdasági termelőkre vonatkozó biztosítások között kell szétnéznünk.

A biztosítások általában csak a növények pótlására vonatkoznak – azaz egy elúszott veteményes esetében vehetünk új palántákat a biztosításunk terhére, de a kieső termés értékét nem fogjuk megkapni. Ugyanígy nem tudunk hatméteres tuját venni az elpusztult hatméteres helyett – illetve csak akkor, ha a biztosítás értékhatárába belefér.

Ha a vihar tönkrever egy ilyen teraszt… A kép forrása: napvitorla.info.

A növények mellett egy rakás értékes kerti berendezést is biztosíthatunk – a lista csak elsőre meglepően hosszú, de végül is valóban fejlődik olyan tempóban a modern kertkultúra, hogy ma már nem akkora ritkaság egy medence, napvitorla vagy épített kerti kemence. Bevonhatjuk a kerti biztosításba a gyerek mászókáját, az automata öntözőrendszert, de akár a kutyaházat is. E tekintetben kevésbé egységes a biztosítótársaságok gyakorlata: találtam olyan ajánlatot, ahol még az ellopott kaputelefon pótlásának vagy a kerítésre fújt graffiti eltüntetésének költségeit is fedezi a kerti biztosítás, de van, ahol a kerítésen kívüli, de közvetlen utcafronti berendezések (pl. alacsonyabban elhelyezett klíma, kamera stb.) nem biztosíthatók. Napkollektorok és napelemek tekintetében is eltér a gyakorlat: mindenesetre van olyan társaság, amely e berendezéseket is a kerti biztosításcsomag keretében vállalja.

Általában nem minősülnek kerti berendezésnek, így nem biztosíthatók az amúgy a kertben tárolt járművek (hajó, utánfutó stb.), az elektromos és benzinmotoros kerti gépek és a közműhálózatok elemei.

És még egy fontos részlet: találtam olyan ajánlatot, amelynek keretében a saját kedvünkre a kertben tartott állatokat is bevonhatjuk a kerti biztosítás hatálya alá, ha tűzben, viharban vagy árvízben elpusztulnak. Itt is fontos a “saját kedvünkre tartott” – Brigi kolléganő drága Béni nénije például biztosítható így, de a százfős birkanyájammal nem tudnék átverni egyetlen pályakezdő biztosítási tanácsadót se.

Mi ellen tudom biztosítani a kertemet?

Sosem gondolnánk rá, pedig sajnos bármikor megtörténhet. A kép forrása: bbc.co.uk.

A legfontosabb ebben a szeszélyes júliusi időszakban: extrém időjárási események (villámcsapás, jégeső, árvíz, hónyomás stb.) ellen mindenképpen. Fedezi a kertbiztosítás a tűz és robbanás miatti károkat, de azt is, ha a viharban kidőlt utcai fa pusztítja el a kert egy részét, és azt is, ha például egy autóbaleset a kertünkben végződik. A vandál rongálás is biztosítási eseménynek számít, bár ezt a társaságok általában csak akkor vállalják, ha az ingatlan állandóan lakott (a nyaralók sajnos kiesnek) és rendesen körbe vannak kerítve. És persze ne felejtsünk el rendőrt hívni és feljelentést tenni.

Nagyon fontos, hogy a vízvezeték és a csatornarendszer sérülése miatti kerti károkat is térítik a biztosítók, de nem vállalnak ártéren vagy belvizes területen fekvő kerteket és talajvíz okozta károkat sem.

És mi ellen nem tudom biztosítani a kertemet?

Sem az elfagyott fügebokrot, sem a puszpángmoly által tarra rágott százéves bukszust nem fogjuk tudni kifizettetni a biztosítóval, mint ahogyan azt sem, ha rosszcsont kölyökkutya kitúrja a kedvenc rózsánkat. (Robi ellen sincs orvosság…) Nem lesznek tekintettel arra sem, hogy a viharban kidőlt diófát még a dédipapa ültette, ezért az eszmei értéke ezerszer nagyobb a piacinál.

Összegzésül: a kertbiztosítás megéri, használd!

Építkezéskor, felújításkor, vásárláskor jó esetben nemcsak a házunkba, de a kertünkbe is feccölünk annyi időt, energiát és pénzt, hogy méltó párja legyen a laknak – túl a tuja+gyep+rózsafa univerzumon. Ha viszont így van, egy extrém jégeső, csőtörés vagy egyéb baleset szabad szemmel is jól látható összegű kárt tud okozni a nem kevés melóval megépített, berendezett és karbantartott kertben. Gondolj bele: egy akár csak 6 darab nagyobb virágzó cserjéből álló sövényt sem két fillér pótolni, nem is beszélve mondjuk egy medence szerelvényeiről, egy nagyobb napvitorláról vagy egy értékesebb kerti grillsütőről. Szóval kicsit sem gondoljuk, hogy oktalan sznobéria volna a házbiztosítás mellett a kertről is gondoskodni.

(A tippeket az aegon.hu, az allianz.hu és a groupama.hu oldalairól vettük.)



Címkék: