A cseresznyevirágzás, Japánban szinte nemzeti ünnepnek számít, a rózsaszín virágok, vagyis a sakura nyílása a tavasznak, az új életnek, és a természet ébredésének az ünnepe. A legenda szerint, a Fuji hegység istennője, Konohana Sakuya Hime tavaszzal életre kelti a halott tájat, és a cseresznyevirágok apró szirmai szimbolizálják az élet körforgását.

Mikor az istennő sakurával borítja a Fujit, az a tavasz visszavonhatatlan eljövetelét jelenti, és a japánok napokon át ünnepelnek. De a cseresznyevirágok egyszer csak lehullanak, és mintha rózsaszínre festenék a tájat, átveszi a helyüket a shibazakura, ami magyarra fordítva nagyjából annyit tesz, hogy földi cseresznyevirágzás.

Mert bizony megérkezett a nyár, és ilyenkor a fák helyett a föld borul rózsaszínbe Japánban. Májusban ugyanis szirmot bont a lángvirág, és heteken át egy végeláthatatlan virágtenger veszi körül a Fuji hegységet.

A shibazakura, vagyis a lángvirág (Phlox paniculata), valóban úgy néz ki, mint a földre hullott cseresznyevirágok. A hangavirágúak rendjébe tartozik, apró, 1,5-2,5 centiméter átmérőjű virágai, karcsú, zöld száron nőnek, és a fehértől, a rózsaszínen, magentán és lilán át, egészen a vörösig, számtalan színben pompáznak. Eredetileg a Észak-Amerikában őshonos, de már szinte az egész világot meghódította.

A japánok, mivel végtelenül tisztelik a természetet, annak erejét, és szépségeit, a cseresznyéhez hasonlóan a lángvirágok nyílását is méltó módon, nagy ünnepséggel, a Shibazakura Fesztivállal köszöntik. A fesztivál egy hónapon át tart, ami alatt több százezren látogatnak el Hokkaido szigetére, hogy sétát tegyenek a 2,3 hektáron elterülő lángvirágmezőn.

A rózsaszín, 23 ezer négyzetkilométernyi virágszőnyegnek nem csak a látványa lenyűgöző, de az illata is bódító. Míg a Fuji hegység csúcsát hó fedi, a lábánál a Motosuko tó partján, Takinoue parkban,  közel 800 000 lángvirág köszönti a nyarat.

A Shibazakura Fesztivál több, mint egy hónapon át, egészen május végéig tart, aztán ahogy a cseresznyevirágok, úgy a lángvirágok is megadják magukat az élet örök körforgásának, és várnak, hogy Konohana Sakuya Hime, a tavasz istennője újra feltámassza őket.



Címkék: