Kedves érdeklődő ismerősök kértek meg, hogy járjam körül a superherb / szupergyógynövény témát… well… meg voltam lőve, amikor a kérés elhangzott, mert cseppet egészségmegszállott vagyok és tényleg érdekelt, annak ellenére, hogy a cikk, melynek nyomán a kérés felreppent, már első ránézésre is reklámfogás.

Nekem magamnak sikerült néhány éve az addig folyamatosan nálam levő gyógyszeres készletet egy olyan otthon tárolt gyógynövénykészletté alakítani, melyet csak nagyon ritkán egészítek ki láz- és fájdalomcsillapítóval, mert megvannak a magam módszerei és útjai a fel-felbukkanó fájdalmak és kórok elmulasztására. De hát nyilván nem hagyott nyugodni, hogy van egy új megközelítés, miszerint van egy hatékonyabb út, egy magasabb szintje a gyógyításnak… superherbs!

WOW! Végre! Ez valami új!

A második gondolatom az volt, hogy beláthatatlanul nagyra nőhetett az elmúlt 30 évben a superfood business, ha érdemes lett kibővíteni, azonos ’super’ címke alatt nyitva lehetőségeink körét és egyben új dimenziót adni az örök életet ígérő, immár elérhető termékek csoportjának.

Azt ezen a ponton kell bevallanom, hogy én már a superfoodot is „bevettem”. Elismerem a superfoodként aposztrofált élelmiszerek egészséges voltát.

Lopok ide egy érdekelt (David Wolfe, amerikai öko-sztár) által fogalmazott definíciót:

„A superfood – azaz szuperélelmiszer – elnevezés az ételeknek azt a kis csoportját illeti meg, melyek az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségben tartalmazzák az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat, ásványi anyagokat és vitaminokat. Bizonyos szempontból teljesen hétköznapi, minden háztartásban fellelhető élelmiszerekről van szó – olyanokról, mint például a méz vagy a kakaó –, a tudományos vizsgálatok azonban bebizonyították ezekről az ételekről, hogy kimagaslóan jó hatással vannak az egészségünkre, betegségmegelőző, öregedésgátló, immunerősítő, nemegyszer gyógyító hatással rendelkeznek. A szuperételek fontos kritériuma, hogy teljesen természetesek, nem tartalmaznak mesterséges adalékokat, természetes formájukban fogyaszthatók.”

Ellentételezés: a Wikipedia szócikk a superfoodról egyértelműen marketingfogásként definiálja a kifejezést.

Saját meglátás: úgy tartom igaznak, hogy kiegészítem: azt gondolom, hogy aki nem maga termel vagy kistermelőtől vásárol és főz, az ma már óhatatlanul olyan mennyiségű vegyszert, tartósítót és adalékanyagot visz be egy szelet kenyérrel vagy a reggeli tejeskávéjával, vagy akár superfooddal is, amit nem feltétlenül tud időben lebontani vagy kiválasztani. Ezt a problémát nem oldjuk meg azzal, ha ráállunk a superfood-bevitelre, mert például az avokádó vagy a quinoa nem feltétlenül vegyszermentes és biztos, hogy áthajózta a fél világot, óriási környezetterhelést okozva – hogy a termeléshez kapcsolódó etikai kérdéseket már ne is említsük. Szerintem ilyen áron nem szuper a szuper.

Hogy mindenképpen érdemes minden ’superfood’-nak aposztrofált élelmiszert fogyasztani, tehát nem gondolom.

Egy korábbi GARDENISTA cikkre utalok vissza, amikor magam is azt állítom, amit Tálas Ági: hazai termesztésűekben kisebb eséllyel és kisebb mennyiségben vannak vegyszermaradékok és hazai termelőt támogattunk, kisebb környezetterhelést okoztunk, ha ilyet választottunk. Ezeket kis mennyiségben, jól megválasztott import anyaggal nyilván nem halálos bűn „pimpelni”.

Már egy marék dió (ez is superfood, de azok közül is egy olyan, aminek előállításához nem kellett vegyszerezni vagy szállításával nagyban szennyezni környezetünket) elfogyasztása is hatalmas megkönnyebbülés a szervezetnek.

…Innen jövünk…lépjünk tovább:

Felbukkant most egy szakértő, aki bemutat nekünk tíz szuper gyógynövényt, amelyek segítenek a stressz enyhítésében, az emésztés javításában és az immunrendszer erősítésében.

A gyógynövényszekértő Rachel Landon írt egy új könyvet az adaptogének előnyeiről.

Az adaptogének olyan gyógynövények, melyek az ő szavaival élve képesek “támogatni és egyensúlyban tartani” a testet.

Nevükben a hatásmechanizumus: ezek a növények harmonizálják egyes belső elválasztású mirigyeink valamint az immunrendszerünk működését. Gyorsítják vagy lassítják szerveink működését, miközben az optimálisan működő szervek működését nem módosítják. A változásokhoz való alkalmazkodó képességünk (idegen szóval: adaptálódásunk) lehetséges az adaptogén gyógynövényeksegítségével.

Bár nem minden adaptogén szerepel a könyvben, tipikusan olyan növényeket gyűjtött össze, melyek gyógynövényeknek minősülnek –  például a kurkumát és az amla gyümölcsöt – amelyeket általában a növényi gyógyászatban használnak.

Bemutatunk most ezek közül tíz, általa legkiválóbb szuperhősnek nevezett egészségőrt, hogy eggyel több tipped lehessen idén ősszel az energiatartalékok feltöltésekor.

Szent bazsalikom – tulsi

A szent bazsalikom jó hatással van a stressz és a szorongás enyhítésére, mivel az idegrendszerre hat. Segíti a test túlreakciós tüneteinek kezelését, mint például krónikus fejfájás, migrén, izomfeszültség, enyhe depresszió, álmatlanság, ingerlékenység és általános kimerültség. Segít megnyugtatni az elmét, és ezáltal kifejezetten hatásos.”

Az egyik legősibb gyógynövény. Nem véletlenül szerepel nevében a szent szó. Az ajurvédikus orvoslás egyik legalapvetőbb eleme. Leveleinek nedvét és főzetét, olaját, gyökerét és magjait is ezerféleképpen használják. Antioxidáns hatása mellett (ami egyébként kb. a paradicsoméval megegyezik) immunerősítő, méregtelenítő, anyagcsere-támogató, vérnyomás- és vércukorszint szabályozó, vértisztító hatása adott. Csodaszer-gyanús. Specifikum, hogy légzőszervi problémák esetén (bronchitis és asztma) is elő szokott kerülni, de tüdő működést segítő hatása mellett koleszterinszint csökkentő, gyomorfekélyt gyógyító valamint szorongást csökkentő hatása is van és egyes bőrbetegségek esetén is gyógyír. Itthon tea és kapszula formában elérhető.

Kínai csűdfű – astragalus

fotó: Wiki, Shakti Suman

Amint az influenza szezon közeleg, az astragalus előre léphet: olyan gyógynövény, amelyet az immunrendszer felépítéséhez használhatunk.

Rachel azt mondja, hogy a gyógynövény “jó gyógyszer, ha influenzáról van szó, vagy közönséges megfázástól szenvedünk.”

“Az egyik legfontosabb gyógynövény a hagyományos kínai orvoslásban. Segít a szervezetnek elérni egy olyan optimális potenciálját, mellyel már leküzdi a stresszt és erősíti az immunrendszert a fehérvérsejt-termelés ösztönzésével.”

Immunerősítő hatása bennem nem hagy kétséget: találkoztam a napokban szemenként 3900 Ft-ba kerülő, gyakorlatilag életelixírként reklámozott kapszulával, melynek egyik fő hatóanyaga astragalusból származik.

Az astragalust szintén kapszula formában, megfázások, influenza, légzőszerveket támadó vírusok ellen vethetjük be, valamint a stressz egészségkárosító hatását is képes a minimálisra csökkenteni.

Csalánlevél

Rachel saját bevallása szerint a csalán az egyik legkedveltebb gyógynövénye.

A csalán kiváló segítség a kimerültség és a fáradtság kezelésére. Azok számára, akik stressztelenek és depresszióban szenvednek, a csalán magas tápanyagtartalma és tisztító összetevői támogatják az egész testet, de különösen az idegrendszert. A gyógynövény tele van fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, beleértve a kalciumot, a vasat, a magnéziumot, az A és C vitaminokat.”

Nem árulok zsákbamacskát: az egyetlen növény lesz ez a tízes szuperhőslistán, ami hazai szedésből is elérhető. Immunrendszerünk erősítésében, fogyókúránk hatásfokának növelésében, ízületi panaszok, vagy allergiás tünetek enyhítésében is számíthatunk a csalánhoz hasonló vértisztító növényekre, melyek között kiemelt helyet foglal el a nagylevelű csalán. Ne hagyjuk ki soha nyári gyűjtését, mert tényleg csodaszer. A felhasználás nagyon egyszerű: délelőtti teázásokhoz kell minél több folyadékkal fogyasztani, azonban nem árt az óvatosság: néhány hétben korlátozni szokták a használat idejét.

Ázsiai gázló – tigrisfű – gotu kola

fotó: Wiki, Funaki

„A közismert nevén Gotu Kola jó szorongás ellen, nyugtató hatása van. Nyugtató hatással van az idegrendszerre, pihentetve a testet és különösen az agyat, ha túlfeszített állapotban van.” A gyógynövényt Rachel szerint akár naponta lehet szedni, hogy megvédje a szervezetet a betegségektől.

A gotu kolát az idegrendszeri problémák kezelése mellet sokféle célra használták Ázsiában – és talán ismét előtérbe kerülhetnek ezek a későbbiekben: bőrproblémák és sebek kezelésére, a keringés és a légzőszervrendszer javításra, de kötőszöveti problémákra és a vénák erősítésére, vértisztításra és magas vérnyomásra, nyugtatóként és afrodiziákumként is.

Illatos rózsásvarjúháj – aranygökér – rhodiola

„A Rhodiola szintén egy olyan gyógynövény, amely segíthet az immunrendszer fellendítésében valamint a teljesítményünk fokozásában. Mint a legtöbb adaptogén esetében, a rhodiola előnyei is a rendszeres használat során épülnek be.” – mondja Rachel.

“Segíti az immunrendszer működését, egyensúlyozza a vércukorszintet, energizálja a testet, csökkenti a fáradtságot, és fokozza mind a férfi, mind a női termékenységet.”

Többféle kapszula kapható Rhodiolából is itthon, a javallatok alapján alapvetően nincs eltérés Rachel észrevételeivel, bővíthető azonban a sor, mert ajánlói a szívizomra kifejtett pozitív hatásait, májvédelmet, kemoterápia hatásainak csökkentését, vércukorszint csökkentő hatását és az időskori rendellenességek megelőzését is előtérbe helyezik.

Tajgagyökér – szibériai ginzeng – eleuthero ginseng

„Ez a gyógynövény jó hatással van a kimerültségre, valamint a koncentrációs képesség javításában segít. A szibériai ginzeng segítségével „állóképességet”, vitalitást fejleszthetünk, ami különösen javallott a multitaskingban pörgőknek: a karrier és család közötti harcban szerzett mind szellemi mind fizikai kimerültség ellen hasznos”

Rachel szibériai ginzenget javasolna azoknak, akik hosszú órákon át dolgoznak, és nem alszanak eleget ahhoz, hogy a testük pihenhessen, vagy például olyan diákoknak akiknek segítségre van szükségük vitalitásuk növelésére, tanulási képességük és a memória fejlesztésére.

Nem árt azonban óvatosnak lennünk a felhasználása során: egyes források szerint serdülőkor alatt tilos fogyasztani – az általános iskolai teljesítmény még jobb, ha nem vérre megy.

Kurkuma

fotó: Wiki, Chenny

A kurkuma antioxidáns, amely jó a bőrre, az emésztőrendszerre és a gyulladásos betegségek leküzdésére.

“Végeláthatatlanak tűnik az aranysárga fűszerrel való gyógyítás lehetőségeinek sora.” – mondja Rachel. “A kurkumával való gyógyítás kiemelt szerepet kap napjainkban: nagy becsben tartják, aktuálisan klinikai vizsgálatokban szerepel Alzheimer-kór, cukorbetegség, rák és a HIV elleni küzdelemben bevetve.”

Ez a fűszerként is változatosan használhat keleti csoda szerencsére már széles körben ismert és elterjedt itthon is. A leggyakoribb javallatok, melyekkel én is találkoztam az izületi betegégek, koleszterin- és vérnyomás problémák kezelésre, gyulladásos állapotokban szerepelnek.

Álombogyó – ashwagandha

„A Földközi-tengeren, Afrikában és a Távol-Keleten növekvő Ashwagandha különösen jó a test energia szintjének növelésére. A gyógynövény segíthet a szorongás és a stressz, valamint a koncentrációs szint növelése. Ashwagandha segít energizálni a testet és ahelyett, hogy nyugtalanná tenne az elme serkentése által; nyugtató hatása segít abban, hogy a munka, modern vagy multitasker élet különösebb terhelést ne okozzon.”

A legújabb stresszbogyókat állítják elő a növény gyökeréből készült porból. Átfogó hatást ígérő és meggyőző leírásokkal ajánlott és nem is végzetesen drága megoldások találhatóak a piacon.

Gyömbér

                                           

A gyömbért gyakran használják otthoni gyógymódként megfázás és influenza ellen, mert “képes arra, hogy izzasszon, segítve a szervezetnek a felszabadítani a mérgeket” – magyarázza Rachel.

„A gyógynövény nagyszerű hatással van az emésztőrendszerre is: remekül működik étvágytalanság esetén. Megnyugtatja és „rendezi” a beleket, enyhe emésztési zavarok kezelhetőek általa, segíti a felszívódást és gyomorfájdalom esetén is hatásos lehet”

Nem magyarázom túl a gyömbért – szerencsére sokfelé kapható már frissen a gyömbérgyökér, pont azért, mert széles körben ismertek a hatásai –  és otthon is nevelhetjük!

Indiai egres – amla

fotó: Wiki, Gladson Machado

Alapvetően gyümölcs az Amla, mely használható a vérkeringés javítására és a magas koleszterinszint ellen.

Az Amla évszázadok óta úgy ismert, mint az egyik legjobb fiatalító adaptogén gyógynövény, amely a keringési, emésztési és légúti betegségek enyhítését és megelőzését szolgálta. Egy kutatás megerősítette, hogy ez a kis keserű gyümölcs diabéteszes betegekben javítja a HDL-t, a nagy sűrűségű lipoproteint, a „jó” koleszterinszintet és csökkenti az LDL-t, az alacsony sűrűségű lipoproteint vagy a ” rossz ” koleszterinszintet.”

Van itthon por, olaj és kapszula is. Ez utóbbiakat elsősorban magas természetes C-vitamin tartalma miatt terítettek és a téli időszakban ajánlanak a szervezet erősítésére. Kíváncsi vagyok, hogy vannak-e tapasztalatok koleszterinszint csökkentéssel kapcsolatban. A tradicionális indiai orvoslásban a növény minden részét feldolgozzák: a gyümölcsét, magját, levelét, gyökerét, kérgét és virágát. Magam próbáltam már a port hajmosáshoz – kifejezetten ajánlott érzékeny fejbőrre. Hatékony, de nagyon időigényes megoldás – kicsit le kell lassulni hozzá.

Összességében örömmel olvastam a Superherbs könyv Top 10 válogatását. Egyrészt, mert több növényt nem ismertem, mint amit igen; másrészt pedig mert a természetes gyógymódokban látom a jövőt, és azt gondolom, hogy mindig érdemes az újabb eredményeket figyelni a természetes drogok felhasználása kapcsán.

Rachel Landon ’Superherbs’ című könyve tehát megjelent (Piatkus, £ 12.99). Egyelőre angol nyelven elérhető szakirodalom, és hasznos olvasmány a legerősebb hatóanyagtartalmú, legösszetettebben felhasználható gyógynövényekkel kapcsolatban.

borítókép: kurkuma – Wiki, Chenny



Címkék: