Felmelegedés, klímaváltozás, drágább lesz az élelmiszer? Enyhe telek miatt több kártevő, kései fagyok miatt kevesebb gyümölcs? Mindre válasz az élelemtermő erdőkert. Fáink árnyékolnak, nekik köszönhetően kevesebbet kell öntözni, kellemes klímát biztosítanak, lehullott leveleikkel pótolják a tápanyagot, becsalogatják a kertbe a hasznos élőlényeket, akik elfogyasztják majd a kártevőket és még sokáig sorolhatnám hasznukat. Ha megfelelő fafajtákat választunk és alattuk megfelelő növényeket ültetünk, akkor kertünk élelemtermő lesz.

Gyerekbarát, madárbarát, rovarbarát, lepkebarát kertet szeretnél? Akkor is erdőkerted legyen. Egy fákkal teli kert a legegészségesebb, legtermékenyebb, legváltozatosabb hely, ahol tartósan egyensúly van, stabil, ezáltal a legkevesebb beavatkozással a legtöbb hasznot adja.

lucfenyők, ezüstfenyők

„Az erdőkert a növényvilág arisztokratája” – Toby Hemenway, Gaia kertje könyv szerzője

Erdőkertem fái

 Előző cikkemben már írtam erdőkertünkről, most szeretném bemutatni fáit, bokorfáit. Telkünk 2000 négyzetméteres, tele sok szép, nagy fával, de legtöbbjét nem mi ültettük. Öt éve vettük kertet, feladatunk az volt, hogy megismerjük fáinkat, és élvezzük hasznukat. Ahova tudunk, még gyümölcsfát ültetünk, mert az én álmom egy olyan kert, ahol rengeteg gyümölcs terem. A sors fintora, hogy falunk éghajlata nem kedvez a gyümölcsfáknak, egy kései fagy általában elviszi a virágokat. Bárhova költözik az ember, ha élelemtermő kertet szeretne, tájékozódjon a telek, a település adottságairól. Ennek ellenére, úgy hiszem telkünkkel így is nagyon jól jártunk, mindjárt meglátod miért.

Fehér fűz

Kezdem azzal, hogy még be sem lépünk a kapunk, már egy hatalmas, öreg fűzfa fogad az utcán, melynek törzsátmérője négy méter. Tudom nem a miénk ez a fa (hisz az utcán levő növényzet az önkormányzat tulajdona), azért mégis magunkénak érezzük, szeretjük. Különös hangulatot ad az egész utcának, hatalmas termetének köszönhetően pedig rengeteg rovart és madarat vonz. Nagy szélben jócskán törnek le ágai, melyek kiválóak tűzifának. Vesszőjéből pedig a gyerekekkel bármit fonhatunk, nagyszerű időtöltés.

Fekete eperfa

Tőle nem messze egy szép eperfa áll. Jó évben nagyon gazdagon terem, szívesen csipegetünk fekete epret a gyerekekkel, de készíthetünk belőle dzsemet is. Termése nemcsak nekünk nagyszerű eledel, hanem a madaraknak is. Ha jut időnk a lehullott epreket összeszedhetjük a földről tyúkjainknak. Vagy még nagyszerűbb ötlet, tyúkketrecet helyezni a fa alá pár tyúkkal minden nap, mikor érik az eper. Mi itt falun, zsákutcában bátran megtehetjük ezt.

Erdőkertünk

 

  1. Kertünk első része, egy szép napos előkert, virágokkal és haszonnövényekkel vegyesen. Minden napos helyet alaposan ki kell használni egy erdőkertben.
  2. Mikor belépünk a kapun, rögtön egy erdős rész fogad. Nincs is nagyszerűbb egész nyáron, mint ez a hűvös, árnyékos 120 m2 nagyságú kis erdő. Van benne

Hársfa

szép, nagy példány, sűrű árnyékot ad. Virága nagyszerű teának. Nyugtató, izzasztó és görcsoldó hatása van. Egy élelemtermő erdőkert tulajdonosa el is felejtheti, hogy teát vegyen a boltokban, mert ad bőven a saját kertje.

Közönséges nyírfa:

Kellemes laza árnyékot ad. Virága és termése rovarokat és madarakat vonz. Vigyázat, a mi nyírfánkra gólya is szállt, következő évben valóban megszaporodott családunk.  Lehullott ága kiváló gyújtós télen a kályhába. Levelét érdemes megszedni és teának elkészíteni, hiszen rengeteg gyógyhatása van (veseműködés szabályozó, vízhajtó, vesehomok- és vesekőképződést gátló. Tavaszi kúráknál is használhatjuk. Csökkenti a vér koleszterinszintjét). Kérge lázcsillapító hatású.

Nem kell a gyerekeket külön atlétikaórára vinni

Bodzafa

Három is található itt belőle. Virágát teának leszárítjuk. Teája vízhajtó, emésztést elősegítő, köhögéscsillapító hatású. Jó megfázásra, hörghurutra és immunrendszer serkentőként. Minden évben kb. 20 üveg bodzaszörpöt készítünk, így nemcsak a bolti teákat, de a bolti szörpöket, üdítőket is elfelejthetjük. Még így is marad bőven virág bodzáinkon, melyekből őszre bogyó lesz, amit lekvárnak befőzünk. Terméséből tyúkjaink is kapnak. A bodza bogyója festőnövény, mi egyelőre csak játékból a gyerekekkel próbálgatjuk.

Húsos som

Ez a fa minden évben gazdagon terem, akkor is, ha a késői fagyok elviszik az összes gyümölcsfa virágát. Bogyóját nemcsak mi, hanem a madarak és a tyúkok is szeretik. Lekvár is készíthető belőle, kissé munkás, de nagyon finom és egészséges. Vadvilág-támogató növény, tehát rovarokat, madarakat vonz.

Orgona

Három orgonafa is található ezen a részen. Egyik legkedveltebb bokorfánk, hiszen tavasszal virágával szépen díszít és a lepkék szívesen látogatják. Egy erdőkertbe mindenképpen ültessünk minél több az állatvilág számára is hasznos növényt.

fonott ágyásszegélyből 50 métert készítettem eddig

 

  1. Kertünk harmadik egysége egy 120 négyzetméteres napos rész, mely közel van házunk bejáratához, így ide egy virágokkal, haszon-, gyógy- és fűszernövényekkel beültetett szép nagy ágyás került. Azért akad itt is két tuja,  egy bodzafa és cigánymeggy.

 

  1. Újra egy jó kis vadon rész következik, 150 m2-en, két nagy cigánymeggyel, két nagy mogyoróbokorral és számos bodzafával, alattuk pedig hatalmas hóbogyós cserjés.

Cigánymeggy

Apró szemű. Ha terem gazdagon terem. Jó nekünk csipegetni, de madarak és tyúkok is szeretik. Természetesen legjobb az lenne, ha helyükben csodás, nagy szemű cseresznyefa vagy meggyfa állna, azért mégsem vágjuk ki őket, élvezzük inkább sok kicsi termésüket, szép nagy árnyékukat. Lehullott gallyaik tűzifát adnak. Lombkoronájuk madaraktól hangos. Továbbá a katicabogarak is imádják ezt a helyet, lárváik százával lepik el a fák alját. Ki ne hallott volna a katicabogarak fontosságáról egy kertben? A leghasznosabb rovarok egyike, levéltetvekkel, különféle lágytestű kártevőlárvákkal, pajzstetvekkel táplálkozik. A cigánymeggy mindenképpen vadvilág-támogató fa.

Közönséges mogyoró

Bokorfa, mely jó évben szépen terem. Mikor kedvünk és időnk engedi, a gyerekekkel törjük és esszük termését. Finom és egészséges. Levelét használják gyógyászati célokra, a belőle készült tea izzasztó, vizelethajtó, bélhurutot mérséklő hatású. Ezért érdemes gyűjteni az épp, kifejlett leveleket. Rovarokat vonz. Fája szép egyenes, kivalóan alkalmas szerszámnyélnek, karónak, nyársbotnak, fonott kerítéshez stb. Eddig kb. ötven méter fonott ágyásszegélyt építettem lemetszett ágakból (mogyoró, bókoló aranyfa, fűzfa, som, bármilyen ág jó, csak egyenes legyen).

  1. Gyönyörű napos tisztás, melyet veteményeskertnek, fóliasátornak is kihasználunk. Azért van itt pár fa: öt almafa, egy cigánymeggy és egy közönséges fűz. A fűzet állandóan metsszük, rengeteg faanyagot ad. Madárodúnak kiváló helyet biztosít. Tyúkudvarunk tőle nem messze található, mert egy igazi élelemtermő kertbe tyúkok kellenek, akik ellátnak minket bio hússal és bio tojással. A tyúkokról itt mindent megtudhatsz.
  2. Kertünk hatodik egysége egy érdekes fenyős rész. Az előző kerttulajdonos rengeteg fenyőfát telepített ide (karácsonyfának), melyből 30 db megmaradt. Mi nem vágjuk ki őket ünnepekkor sem, de a megmetszett fenyőgallyakból csokrot készítünk, ez a mi környezetbarát „karácsonyfánk”.

Nem kell a gyerekeket külön atlétikaórára vinni

Lucfenyő

A madaraknak táplálékot, menedéket biztosít, fészkelésre alkalmas. Biztosan sosem gondoltad volna, de a fenyőnek is van az ember számára ehető része. Tavasszal (május vége) a fenyő fiatal, zsenge hajtásvégeit megszedjük és fenyőszörpöt készíthetünk belőle.  A szörpnek gyógyhatása is van, köhögésre, meghűlésre, légutak tisztítására ajánlják.

  1. Kertünk végében egy 250 m2 nagyságú sűrű cseresznyeszilvából álló kiserdő található. Olyan sűrű, hogy alig lehet áthatolni rajta, és pont ez a lényege. A faluban szinte minden telken küzdenek a szarvaskárral. A szarvas az 1,8 méter magas kerítéseket is játszva átugorja, és a kertekben megrág mindent, ami számára finom. Nem kíméli az újonnan telepített fákat, a zöldséges ágyást, a virágokat. Bár kerítésünk csak 1,6 méter magas, hozzánk mégsem tud beugrani sűrű cseresznyeszilváinknak köszönhetően. Emellett jó sok tűzifát adnak, elég csak itt-ott kicsit gyéríteni, megmetszeni őket. Sőt néha még dolgoznunk sem kell a tűzifáért, tavaly az ÉMÁSZ vágott bele jócskán kiserdőnkbe, mert felette vezetékek futnak. Több heti tűzelőt nyertünk így. Ezért aztán nem haragszunk rájuk, hogy gyümölcsöt nem adnak szinte egyik évben sem.
  2. 530 m2 nagyságú vadonkert, egy szelet a természetből. Tele húsos sommal, juharokkal, bodzával, madárberkenyével, mogyoróval, közönséges kecskerágóval, csalánnal, komlóval, szederrel. Még tölgyfamagoncok is nőnek itt, melyeket gondosan védek, nevelgetek. Fantasztikus élőhelye a hasznos vadon élő állatoknak: rovaroknak, madaraknak, pillangóknak és emlősöknek pl. sünöknek. A fák alja bár árnyékos, ültethetünk ide ugyanúgy haszonnövényeket.
  3. Egy sűrű csalános rész, melyet még nem sikerült belaknunk, de ha reumásak leszünk, elég csak hanyatt vetni magunkat bele.

Élelemtermő erdőkertünk talán a legtöbb hasznot úgy adja, hogy bármikor ha kint lehetünk, boldogok vagyunk. Biztos vagyok benne, hogy gyógyít, nemcsak gyógynövényein, vegyszermentes zöldségein keresztül, hanem egyszerűen a jelenlétével. Minden benne töltött perc (teljen az munkával vagy pihenéssel) feltölt, boldoggá tesz.

Sok munka, sok kihívás vár még ránk. A legnagyobb anyagi haszna pedig az, hogy olyan jól érezzük magunkat itthon, hogy sosem utazgatunk (pedig ez most nagy divat, annak ellenére, hogy igen drága mulatság egy-egy utazás). Nekünk elég kilépni ajtónkon, és máris nyaralunk, töltekezünk. Következő cikkemben bemutatom mi minden nő fáink alatt.

Erdőkertünk



Címkék: