Ma már számtalan esetben bebizonyosodott, nagyanyáink, dédanyáink okosabbak, bölcsebbek voltak nálunk. Birtokában voltak egy olyan ősi tudásnak, ami mára elveszett. Legyen szó sütésről, főzésről, háztartásról, gyereknevelésről vagy a kertről, nagyanyáink tudták, hogyan csinálják jól. Ha volt kert, akkor volt díszkert, haszonkert és tyúkudvar. Mert a kertbe tyúk való.

Tyúk és kert, a tökéletes páros című cikkemben igyekeztem kedvet csinálni a tyúktartáshoz, és jó pár fontos információt megosztottam. Kezdd ott.

Szóval a csirke.  Számtalan választásunk van, akár a boltok polcain, akár piacon. Faluról is beszerezhetjük. Egy a fontos, hogy tájékozódjunk, mit esznek, és hogyan vannak tartva, mert nem minden falusi tojás egészséges tojás. A jó tojás és csirkehús az, ahol a tyúkokat természetes élelemmel etetik pl.: búzával, árpával, kukoricával stb., zöldet is kapnak minden nap, és megfelelő nagyságú helyen a szabad ég alatt kapirgálhatnak. Éri őket napfény, lábuk talajjal érintkezik.

Kistestű haszonállatok a permakultúrában

A permakultúra hangsúlyozza, hogy a kertnek az állat is fontos része. Ha már állat, akkor legyen haszonállat, mert így ellátjuk magunkat egészséges élelmiszerrel. Itt az ideje, hogy újraéledjen a haszonállattartás. A második világháború előtt természetes volt, hogy városi kertekben kistestű haszonállatot tartottak pl.: nyulat, tyúkot, kacsát, galambot. A második világháború után azonban eltűntek a kertekből, az emberek inkább megvették boltban a húst és tojást. Az állatok mégis hiányoznak az embereknek, így napjainkban kutyát, macskát és mindenféle díszállatot tartanak.

Éppúgy költenek rájuk, gondozzák, ápolják őket minden nap. Pedig a haszonállatok, sem járnak több problémával és számos tagjuk kevésbé hangos, mint egy kutya vagy díszmadár. A permakultúra szeretné, ha átgondolnánk állattartási szokásainkat, szélesítenénk látókörünket. Mért ne tartsunk újra haszonállatot? Így ellátnánk magukat egészséges hússal vagy tojással. Alkalmas erre a tyúk, kacsa, futókacsa, pulyka, fürj, galamb, húsgalamb, nyúl. A liba, gyöngytyúk. A páva túl hangos.

Ha valaki ódzkodik, hogy levágja a saját állatát, hívhat mást, aki nem viseltetik érzelemmel az állata iránt. Néha jobb is, ha szakemberre bízzuk, pl. kecske, malac esetében. Tudom nehéz levágni az állatunkat, de ha nem hozom meg ezt a döntést, úgy érzem, homokba dugom a fejem. Ugyanis a boltban vásárolt hús is állat volt, és levágták. Az a különbség, hogy ott embertelen, lélektelen körülmények között nőtt fel és halt meg, míg ha otthon csinálod, emberséges a tartásuk, boldog az életük. Ha ezt sem tudjuk elfogadni, még mindig van egy választásunk, a tyúk tojásért.

Mennyi tyúkot tartsunk?

A tyúkok kisebb csoportokban érzik jól magukat, így többet fognak termelni. A legideálisabb egy kakas és 10-15 tyúk. Természetesen lehet kevesebb tyúk. Ha sokkal többet szeretnénk, a legjobb megoldás, ha azoknak megint egy külön udvart készítünk. Fontos tudni pár adatot, hogy meghatározzuk mennyi tyúk lát el minket elegendő tojással. Egy tyúk átlagosan két vagy három naponta tojik, tehát hetente kb. 2-4 tojásra számíthatunk. Nyáron ez sokkal több, akár minden nap egy tojás, télen jóval kevesebb, akár hetekig semmi. Vedléskor szintén leállnak, és az évben bármikor tarthatnak pihenőt, ilyenkor megint ne számítsunk tojásra. Azt mondják, egy főre legalább két tyúkot tartsunk.

Ha sok a tojás

Mi csúcsidőben ajándékozunk rokonoknak, ismerősöknek, esetleg eladunk. Illetve reggelire, vacsorára jöhet a tojásrántotta, tükörtojás, sajtos omlett, főtt tojás, lágy tojás, tojáskrém. Ebédre lehet tojásleves, tojáspörkölt, rakott krumpli sok tojással stb. Desszertnek piskótás süti. Télen pedig mindezt nélkülözzük, takarékoskodunk. A minimális bio tojást boltból megvesszük.

Hogyan tartsunk tyúkot? Mekkora egy tyúkudvar?

Tartásuk tekintetében legmegfelelőbb egy minél nagyobb tyúkudvar, ahol egész nap friss levegőn kapirgálhatnak. Egy tyúk számára 4-10 m2 szükséges. Jó, ha az udvar növényzettel borított. Fák, bokorfák, cserjék mind jól jönnek, mert természetes árnyékolók. Ezek hiányában gondoskodjunk más árnyékolóról. A kerítés magassága sem elhanyagolható. Jó, ha legalább 180 cm magas, és az alsó 50 cm apróbb lyukú, hogy semmiképp se tudjanak átbújni. Ha kirepülnek, jöhet a szárnytollvágás, ami mindig hatásos. Róka ellen tanácsolják, hogy a kerítést legalább 50 cm mélyen ássuk a földbe, vagy legyen betonalapja, mert a róka lyukat ás, hogy bejusson. De láttunk olyat is, hogy átmászott a kerítésen, néha semmi sem akadály számára.

Tyúkól

Az udvarba kell egy tyúkól vagy tyúkház ahova estére bezárjuk őket, hogy védve legyenek az éjszakai ragadozóktól és hidegben melegítsék egymást.  Az ól mérete akkora legyen, hogy egy négyzetméterre 5-7 tyúk jusson. Tehát, ha csak öt tyúkot szeretnénk, elég egy 1 négyzetméteres ól, mert egész nap kint lesznek a kifutóban, ide csak aludni járnak. A megfelelő méretű házat télen az állatok maguk be tudják fűteni. Déli fekvésű legyen, világos, jól szellőztethető, könnyen tisztítható. Az állatok ne szenvedjenek se melegtől, se hidegtől. Alja legjobb, ha betonozott a ragadozók miatt, falai vályogból, téglából, deszkából vagy OSB lapból készülhetnek. Akár lábakon álló, mozgatható házat is készíthetünk. A lényeg, hogy ülő rudakkal szereljük fel, így az állatok nem a saját piszkukban ülnek. A padozatot jó, ha almozzuk. Almozásra szalmát, forgácsot használhatunk, vagy akár falevelet. Amikor szükségét érezzük, takarítsuk ki az ólat. Lapát, talicska jó, ha kéznél van. A trágya nyugodtan mehet a komposztra.

 Költségek

A tyúkól kialakítása kb. 0-100 000 Ft között változik. Mért lehet 0 Ft? Mert lehet, már most birtokodban van valami, ami megfelel a tyúkok éjszakai szálláshelyének. Lehet ez egy meglévő épület vagy épületrész, egy bódé, lakókocsi, valamilyen tároló. Egyik kedves ismerősöm OSB lapból készült tolószéktárolót alakított át tyúkjainak. Mi egyszer egy régi szekrényt fogtunk be. Hallottam olyanról, hogy műanyag hordókat fektettek le, természetesen csak kevés állat részére, szellőzését pedig megoldották. Erről az jutott eszembe, hogy egyik tavasszal, kényszerhelyzetbe kerültünk, egy tyúkanyát és csibéit be kellett zárni éjszakára, és egy rég nem használt, szépen kitakarított fém kukát fektettünk le nekik. Idén használt kutyaházat vettünk már a kiscsibéknek. Nekik nem kell ülőrúd, mert az anyjuk alá húzódnak este, így melegednek éjszaka.

Tavaly ősszel pedig, mikor új házba költöztünk, szerettünk volna nagy hirtelenjében pár tyúkot ide is, és ősz lévén a fóliasátorba költöztettük őket, ülő rudakat készítettünk nekik. Hosszú hónapokig kiváló helyük volt ott, mert nem jött a róka és megszokták a kint éjszakázást, hisz régi udvarunkon sem mentek be az ólba. Szóval nyugodtan kreatívkodhatunk, csak amit kitalálunk, feleljen meg az állatok igényeinek.

Mi végleges megoldásként most egy rendes tyúkházat szeretnénk. Így jövőre a fóliasátort leváltjuk egy tégla óllal. Van egy összeomlott melléképület beton alappal a kertünkben. Ezt felhasználva, megvan a beton alap, bontott tégla, bontott cserép, szinte ingyen alapanyag. Terveim szerint én építeném, a gyerekek részt vehetnek, ha kedvük tartja. A férjem segítségét és tanácsát is szívesen fogadom, mert még sosem csináltam ilyet.

Tyúktartáson töröd a fejed?

Meggyőztelek? Tyúktartáson töröd a fejed? Első és legfontosabb dolog, hogy településed helyi rendelete szabályozza az állattartást, így a baromfitartást is. Akár tilthatja is. Sajnos a második világháború után számos város törvényt hozott az állattartás ellen. Pozitív változás, hogy napjainkban visszavonják a baromfiellenes törvényeket.  Van, ahol csak a kakast tiltják.

Ha tiltja a helyi rendelet, még mindig kereshetsz kiskaput. Nekem egy kiskapu jutott eszembe. Ha mint haszonállatot tiltja, akkor ott vannak a díszbaromfik. Lehet hangos díszmadarat tartani? Akkor mért ne lehetne dísztyúkot, ami nem is hangos, mellesleg tojni fog neked. Számos díszbaromfi közül választhatunk. Keressük meg a jegyzőt, és kérjünk írásos állásfoglalást. Itt van pl. a Sebright díszbaromfi fajta, egy mini törpetyúk, súlya 0,5 kg, éves tojáshozama 80 db. Nála még egy kiscica is nagyobb. A Leghorn súlya 1,5-2 kg, évi 240 db tojást tojik. Bármilyen kiskaput is találunk ki, a jegyző engedélyével rendelkezzünk.

Ha településed helyi rendelete megengedő, akkor belevághatsz. Tapasztalatból azt mondom, jó, ha még két dolgot átgondolsz. Egyik, hogy jár-e róka és egyéb ragadozó a környéketeken. Ha számíthatsz ragadozókra a tyúkudvart és ólat ennek megfelelően kell kialakítanod. Nagyon alaposnak, körültekintőnek kell lenned. A másik dolog, amit át kell gondolni, hogy a környéketeken tart-e más tyúkot. Ha igen, akkor tőle rengeteg hasznos infót megtudhatsz.

Amennyiben nem tart senki, és te leszel az élharcos, előfordulhat, hogy valakit bántani fog új háziállatod. A kutyát, macskát megszokták az emberek, bár ebből is adódnak konfliktusok. A tyúktartásból szintén. Kakas jó, ha van a tyúkok között, és a kakas kukorékol. Biztos lesz, aki hangosnak tartja, de ha pl. ólban van a kakasod reggel 7-ig, akkor nem hangos szerintem. Vagy lehet csak tyúkokat tartani. Számomra a kutyaugatás zavaró, kakaskukorékolásra gyerekkorom óta imádtam ébredni, és nem én vagyok ezzel egyedül. Mértékkel, odafigyeléssel, jó kommunikációval elsimítható minden velük járó konfliktus.

Még mindig sok kérdés maradt.  Mivel etessük tyúkjainkat? Milyen fajtát szerezzünk be? Honnan? Lehetnek betegek a tyúkok? Mi lesz, ha jön a róka? Hogyan lesznek kiscsibéink? Hogyan neveljük fel? Hamarosan folytatom.



Címkék: