A május minden tanuló legrosszabb rémálma. Ezerrel dübörög az érettségi, a vizsgaidőszak, és az év végi jegyek kiosztása is, szóval heteken át tartó küzdelemben próbálnak felülmaradni kicsik és nagyok egyaránt.

Így utólag persze, a felnőtt élet problémáinak árnyékából visszatekintve visszasírjuk, mikor még az ötösökért kellett megküzdenünk, de ezeknek a 12, 18, vagy akár huszonéves fiataloknak ez tűnik életük legnagyobb harcának. És bizony nem olyan egyszerű megvívni ezt a csatát.

A gyerekek idegei sincsenek acélból, és mikor éjszakákon át tanulnak, és már a végkimerültség határán vannak testileg és szellemileg is, bizony az agyuk is egyre nehezebben forog.

Úgyhogy most nekik adunk néhány tippet, hogyan lehet felpörgetni, vagy épp kicsit lenyugtatni az ezerrel zakatoló diákagyat, hogy a nagy nyomás miatt nehogy elhasaljon a vizsgán, amire olyan sokat készült.

Ha fogytán az energiád, ez majd felpörgeti az agyadat

Az érettségi és vizsgaidőszak azért nagy mumus, mert egyszerre kellene ébernek, energikusnak lenni, hogy a toppon tudjunk teljesíteni, de közben nyugodtnak, higgadtnak, na és persze kipihentnek. Ez nagyjából a lehetetlen kategória, de azért néhány trükkel el lehet érni egy produktív állapotot.

(kép:flickr)

Nem, ez nem a több liter kávé és a szőlőcukor-zabálás, bár rövidtávon kétségkívül mindkettő hatásos, de egészségesebb megoldások is léteznek, mint például egy finom, jeges vörösáfonyalé.

Ha több vér jut az agyadba, jobban működik. Ebben segít például a Ginkgo biloba, mely értágító hatású és fokozza az agy vérellátását. A halfarkfa, vagy más néven páfrányfenyő jellegzetes alakú levele olyan anyagokat tartalmaz, melyek segítenek több oxigént juttatni az agyba, így az nagyobb teljesítményre képes, a vérnyomást viszont nem emeli meg, ami külön előny a vizsgák miatti stresszes állapotban.

(kép: maxpixel)

Hasonló szellemi és fizikai erőnlét (na meg potencia-) fokozó hatással bír a Távol-keletről származó ginzeng növény gyökere. Ez is a vérkeringésre van jótékony hatással, viszont enyhén megemeli a vérnyomást, így ha nagyon ideges vagy egy-egy vizsga előtt, inkább maradj a ginkgo bilobánál.

(kép:flickr)

Nemcsak sok vérrel kell ellátni az agyat, hogy jól működjön és ezáltal több új infót tudjon befogadni, azt hatékonyabban feldolgozni és memorizálni, hanem szó szerint meg is kell olajozni azt. Éppen ezért fontos omega-3 zsírsavban gazdag ételeket fogyasztani ilyenkor, mint például a halak, a vörösáfonya, vagy akár a dió és az avokádó. Egy szelet lazac, avokádós zöldsalátával, és egy pohár kellemes zöld teával nem is hangzik olyan szörnyen a siker érdekében.

(kép:skitterphoto)

Ha már aludni se tudsz az idegességtől

Persze ahhoz, hogy jól menjen a tanulás, és ne csak kétségbeesetten ülj a könyvet bámulva, az is kell hogy nyugodt, és kipihent legyél. A vizsgaidőszakban? Jó vicc! Akármilyen kivitelezhetetlenül is hangzik, ha fáradt, kialvatlan, és idegbajos vagy, azzal sokkal többet árthatsz a jegyeidnek, mint ha nem olvasod át még egyszer a jegyzeteidet.

Szóval muszáj leszel az érettségire, vagy épp a közgáz vizsgára készülve is aludni, de ehhez ugyebár le kellene kicsit higgadni, mert már pattanásig feszülnek az idegeid, ami álmatlan éjszakákat, a vizsgán meg leblokkolt agyat tud eredményezni.

Éppen ezért próbáld a kávéfogyasztásodat kordában tartani, inkább válaszd helyette a zöld teát, ugyanúgy ébren tart, de kevesebb benne a koffein, így kevésbé leszel tőle feszült. Viszont ahogy a kávénak, ennek is vízhajtó hatása van, így ne közvetlenül azelőtt idd meg, hogy beülsz egy 3 órás vizsgára.

(kép:pixabay)

Nyugtató hatással van a túlfeszített idegeidre a kamillatea is, mivel oldja a feszültséget, és erősíti az idegeket, valamint ellazítja az izmokat. Hasonló hatást fejt ki a levendulából készült tea vagy illóolaj, mely szintén a központi idegrendszerünket nyugtatja.

Szíverősítő, és szívnyugtató hatású a galagonya, melynek nagy szerepe van a stresszoldásban, valamint a citromfű leveleiből készített főzet is segíthet a vizsga előtti feszültség leküzdésében.

(kép: hazipatika)

Az orbáncfű is hozzájárul, hogy tudj aludni a vizsgák között, és a kialvatlanság ne tegye tönkre a vizsgán nyújtott teljesítményedet. A virágos hajtásából készülő tea tökéletes megoldás az idegi eredetű fáradtság, a szorongás és az alvászavar ellen. Ne feledd, kipihenten sokkal jobban fog az agyad, jobban tudsz tanulni, és a vizsgán is több minden eszedbe jut majd, ha nem agymosott, alvásmegvonástól szenvedő zombiként állsz oda.

(kép:pixabay)

(kiemelt kép: makanharian)



Címkék: