Ilyen hidegben a tyúkoknak sincs kedve tojni. Ma még hébe-hóba számíthatunk tojásra kis gazdaságunkban, de egyre kevesebbre. Végül mikor eljönnek az igazán hideg hónapok, lerövidülnek a nappalok, teljesen leállnak a tyúkok.  Most mégis a tyúktartásról szeretnék írni, mert a tél tökéletes arra, hogy utánaolvassunk, tájékozódjunk, és kedvet kapjunk hozzá. Tavasszal pedig belevághatunk. Ha mégsem, akkor is hasznunkra válhat egy-két új információ az egészséges tojásról és csirkehúsról.

Hogyan kezdtük mi?

Falura költöztünk, gazdálkodásra adtuk a fejünket. Szeretnénk minél több egészséges élelmiszert megtermelni magunknak. Az első dolog, amibe belefogtunk, a kertészkedés. Egy hatalmas haszonkert, ami egész évre elegendő zöldséget terem, persze jó sok munkával. A második lépés a tyúktartás. Szerintem mindenki, aki önellátásra törekszik a kert után a tyúkkal folytatja. Mért is van ez így? Azért mert a tyúk kettős hasznú, tojást és húst ad. Tartása és etetése viszonylag egyszerű. Gyorsan, könnyen szaporodik, egy tyúkanya egyszerre akár 10-20 csibét is felnevel. A tyúktartás egyszerűségét bizonyítja, hogy van egy 98 éves néni a falunkban, aki 13 tyúk és egy kakas gazdája. Ellátja, és minden nap kitereli őket egy órára az utcára bogarászni, kapirgálni, majd visszatereli őket kerten belülre.

Az évek során sok haszonállatot beszereztünk. Van tyúkunk, pulykánk, libánk, kecskénk és tehenünk. Tartottunk már nyulat és kacsát is. Mindezek közül a tyúkot szeretném részletesen bemutatni, a fent leírt okokon túl azért, mert tökéletes kisállat a kertbe.

A gyerekek segítenek az etetésben

Tyúk és kert, a tökéletes páros

A tyúk nagyon jól beilleszthető a kertbe, mert nagyon sok zöldtakarmányt elfogyaszt. Ha tyúkudvarban tartjuk egész nap, dobjuk be nekik az ágyásokból kiszedett gyomokat, a kertből szedett füvet, sőt minden konyhai zöld hulladékot és maradékot ők kaphatnak. Így sokkal jobban hasznosul mindegyik, mintha a komposztra kerülne, mert tojássá, hússá és trágyává alakul. A tyúk ürüléke jó minőségű trágya, ezután ez kerülhet a komposztra. Tartásukhoz, nincs szüksége nagy területre, akár városi udvaron is tartható.

A tyúkok megkapják a kitépett gyomokat

Nem kell egész nap a tyúkudvarban csücsülniük, szabadon engedhetjük őket a kertbe. Ez sokféleképpen variálható. Kiengedhetjük mindet, vagy csak párat, egész napra vagy csak órákra. Így maguknak gyűjtik össze a szükséges táplálék egy részét, és egy kicsit megízlelhetik a szabadságot. Kiengedésüknek van egy-két alapszabálya, amit jó, ha betartunk. Következő tyúkos cikkemben részletesen leírom őket.

Boldogan kapirgálnak a kertben

Végül készíthetünk egy fenék nélküli ketrecet, amit a kert tetszőleges pontjára kihelyezünk pár csirkével, mondjuk a felszedett ágyásra. Itt az állatok megeszik a gyomokat, növénymaradványokat, gyommagvakat, trágyáznak, kapirgálásukkal talajt lazítanak, összeszedik a kártevőket, rovarokat. Ha gyepre helyezzük a ketrecet, lenyírják a füvet. A permakultúra csirketraktornak nevezi ezt a módszert, és hangsúlyozza, hogy a kert az állatokkal lesz kerek-egész, teljes.

Mért szeretem a tyúktartást?

Évek óta egyre sokasodik baromfiállományunk. Először csak pár magyar tyúkfajtánk volt kakassal, aztán jöttek gyöngytyúkok, araucanák, erdélyi kopasznyakúak, japán tyúkok kis kakassal, idén szép nagy wajand kakas. Szinte gyűjtővé váltunk. Minden évben hozunk új fajtákat. Ez a vérfrissítés miatt is fontos. Tavasszal pedig kelnek a kiscsibék. Mindegyik máshogy néz ki. Van, aki kopasznyakú lesz, van, aki bóbitás vagy lábtollas stb. Lehet őket babusgatni, nevelgetni. Egyszóval tyúkjaink nemcsak haszonállatok, hanem házi kedvencek.

Duplán szeretjük őket, mert ellátnak minket egészséges tojással és hússal. Bizton mondhatom, hogy a saját tojás és csirkehús, ha jól csinálod, bátran felveszi a versenyt a legdrágább bio tojással és bio csirkehússal.

Élvezem a tyúktartás minden feladatát. Szeretem, hogy míg velük dolgozunk, addig friss levegőn vagyunk. Kihívás jó ólat, tyúkudvart építeni. Jó érzés kora reggel kiengedni őket, és késő este bezárni. Etetésüknek különleges hangulata van. Jó, hogy a gyerekek látják és részesei lehetnek mindennek. Szeretem a füvet szedni nekik, mert kikapcsol. Jó néha szabadon engedni őket a kertben, nézni, ahogy belevetik magukat a kapirgálásba, milyen komoly munka ez. Minden tyúknak külön személyisége van, jó fejek, és a maguk módján okosak. Megtanulják, hogy kijöhetnek a kertbe, sötétedéskor visszamennek. Sőt, napközben is visszamennek a tojófészekhez, megtojják a tojást és újra kijönnek. Igaz, vannak helyzetek, amikor eszembe jut, hogy nem hiába mondják: „buta tyúk”.

Van egy-két gyöngytyúkunk, nagyon szeretjük őket. Többet tojnak és nagyon finom a gyöngytyúkhús. Azonban kicsit butácskák. Egyszer egyikünk átjutott a kerítésen. Bogarászott, kapirgált egy darabig, majd sötétedéskor szeretett volna hazajönni, de sehogy sem találta, hol ment át. Szaladgált szegény le-föl a kerítés mentén. Gondoltam segítek neki. Kinyitottam a kaput jó nagyra, ő mégis csak szaladgált mellette a kerítés mentén. Láttam több segítségre lesz szüksége, kimentem és terelni kezdtem a nyitott kapu felé. Erre ő? Elszaladt a kapu mellett, nem ment be. Folytatta a le-felszaladgálást csak kicsit odébb. Buta tyúk!

Nagyon jól megvan együtt a több fajta

Egészséges tojás és csirkehús

Nem szeretném a nagyüzemi baromfitartást vagy a ketreces tojótyúktartást ecsetelni. Finoman fogalmazva nem ideális sem a tartásuk, sem az etetésük. Zsúfolt, embertelen. Érdemes rákeresni a neten és pár fotót megnézni, hogy tájékozódjunk, hogyan élnek. Hogy mit esznek, az megint más kérdés. Inkább azt szeretném leírni, milyen, ha mi csináljuk otthon. Kezdem azzal, hogy itt nem kapnak szintetikus növekedés-és termelékenységfokozót, hormonokat, géntechnológiával módosított anyagot és antibiotikumot. Tehát táp (indító, nevelő, befejező és tojótáp) helyett más természetes élelmet adunk nekik. Már csupán ezért nyerő a saját tojás.

De még folytatom. Állataink egész nap friss levegőn lehetnek, éri őket napfény,  a természetből szedik össze táplálékukat, friss vegyszermentes zöldet kapnak, elegendő hely áll rendelkezésükre, hogy futkározhassanak, jól érzik magukat. Egy ilyen tyúk tojása és húsa ízletesebb, egészségesebb és táplálóbb. Nagy hangsúlyt fektetnék a tápláló szóra, mert valóban kevesebbet kell megenni belőle, hogy jól lakj. Ez igaz minden bio élelmiszerre. Táplálóbb, ezáltal kevesebb elég belőle.  Ha így nézzük, lehet nem is drágább a bio?

 

Megéri tyúkot tartani?

Leírok pár nélkülözhetetlen adatot, és ha van kedved, számolhatunk együtt. Egy tyúk takarmányszükséglete 10-12 dkg naponta.  A takarmány ára 70-100 Ft/kg között változik. Lehet venni búza-kukorica-napraforgómag keveréket kb. 85 ft/kg áron, vagy búza-kukorica-napraforgó-borsó keveréket kb. 100 Ft/kg áron. Az utóbbi azért jó, mert van közte gabona mag, hüvelyes és olajos mag. Természetesen megveheted mind külön-külön, úgy picit olcsóbb. Itt falun akár házhoz jön a takarmány.

Tudnunk kell még, mennyit tojik egy tyúk? Én nem vagyok a tojóhibridek híve, akiket mesterséges körülmények között tartanak, teljesítményfokozóval etetnek és így akár évi 300 tojást produkálnak. Az őshonos tyúkok teljesítményét veszem számításba, ők évi 100-130 tojást tojnak.

Most számolhatunk. Átlagosan havi 10 tojásra számíthatunk, és egy hónapban 300 Ft-ot költünk állatonként takarmányra. Tehát egy tojás 30 Ft. Ehhez a költséghez jöhet még a takarmány kiegészítők ára. A tyúkod ára, ha nem ajándékba kaptad. A tyúkudvar és ól kialakításának költsége. A gondozással járó napi munka. Veszteségek, ha elviszi valami ragadozó a tyúkot, vagy saját kutyád kapja el, vagy beteg lesz, felakad valahova stb., bármi megtörténhet. Ha így nézzük nem éri meg. A nagyüzemi árakkal sosem versenyezhetünk. Sem tojás, sem zöldségek kapcsán, semmi kapcsán.

Olcsóbb nem lesz, de egészségesebb, ízletesebb, táplálóbb igen. Ha jól csináljuk, tojásunk a legjobb bio tojással vetekedhet, aminek ára 80 Ft/db. Mindjárt jobban megéri a vesződség. Lehet, hogy nem is vesződség, mert szívesen csinálod. Kimozdít, közelebb hoz a természethez, hobbi lesz. Hobbi, amivel haszon jár. Végül keltetni lehet kiscsibéket, felnevelni. Szerintem csibékkel együtt még jobban megéri.

Tarthatok tyúkot városban? Ki és hol szabályozza a baromfitartást? Mi tévő legyek, ha tiltja a helyi rendelet? Milyen a jó tyúkudvar? Drága a kialakítása? Mivel etessük őket? Milyen tyúkokat szerezzünk be? Honnan? Mennyit? Lehetnek betegek a tyúkok? Mi lesz, ha jön a róka? Hogyan lesznek kiscsibéink? Hogyan neveljük fel? Ha ilyen sok kérdés kavarog a fejedben, akkor nagyon örülök, mert felkeltettem érdeklődésed. Következő cikkemben ezekre a kérdésekre szeretnék válaszolni.

Az etetés öröm, tyúknak és gyereknek



Címkék: