Jól feladta a leckét a Pantone a trendkövetőknek. A tavalyi levélzöld és a tavalyelőtti rózsakvarc-babakék kettős ártatlan pasztellje után az idénre igazán drámai árnyalatot választottak, ezt itt ni:

A cég hivatalos közleménye olyan képzettársításokkal vezeti fel az új színt, mint „látványosan provokatív és gondolatébresztő”, „eredeti és jövőbe tekintő”, „kísérletező és nonkonformista”.

„Olyan időket élünk, amikor nagyon kellenek az újító, fantáziadús gondolatok. Ez a kék alapú bíborszín pontosan ilyen inspiráló árnyalat, segít tudatosabbá, erősebbé válnunk. (…) Az ultraviola összetett, kozmikus szín, arra indít, hogy mély koncentrációval szemléljük a világot és mindazt, ami előttünk áll. A végtelen éjszakai égbolt színe, amely azt üzeni: minden lehetséges, indulj, és fedezd fel a mi világunkon túli világokat.”

Ez aztán az izgalmas feladat egy kertésznek! Ki is találtuk nektek a „PANTONE NÖVÉNYEK” sorozatot: olyan növényeket mutatunk be, amelyek virágszíne közelít a Pantone 18-3838-hoz. (A lappangó színtévesztésért előre is elnézést kérünk.) Nem is lesz ám olyan egyszerű, mint ahogyan elsőre hangzik, a természet ugyanis nem nagyon olvassa a Pantone sajtóközleményeit. A sorozat első részében jöjjön pár tipp a lakásban is tartható lilákra. Az afrikai ibolyától ezúton is elnézést kérünk, amúgy nagyon kedveljük, de a Pantone azt adta ukázba, hogy legyünk újítóak és fantáziadúsak.

Harangvirág (Campanula) – kedves, egyszerű, természetes

Igen, tartható lakásban, de persze vigyázni kell rá. Világos, szellős helyen tartsd, de ne tedd ki a tűző napra. Nyáron például szélvédett teraszon is nagyon szeret lenni. Földjét állandóan tartsd nedvesen (nedvesen – nem tocsogósan!) Télen hagyd pihenni; ha tudod, tedd hűvösebb helyre, és ilyenkor pláne ne öntözd ész nélkül. Ősszel, virágzás után vágd vissza, tavasszal átültetheted általános virágföldbe, azt meghálálja. Dugványokkal nagyon könnyen szaporíthatod.

Viszályvirág (Browallia) – laza, életvidám, a mának élő

Ilyen magyar névvel szegénynek biztosan nincs nagy karrierje, pedig igazán szép és látványos növény, úgyhogy igyekszünk most megmarketingelni egy kicsit. 30-50 cm-re nő meg, különös ismertetőjele: elképesztő gazdagsággal virágzik. Világos helyre tegyük (viszonylag jól viseli a közvetlen napsütést is, de azért figyelj rá). Öntözd bőségesen, az elhervadt virágokat és a hajtásvégeket csípd le, így kicsit jobban bokrosodik és még intenzívebben virágzik.
Mivel alapvetően egyéves növény, a „következőév-színe” növényednek már meg is találtad a helyét.

Gloxínia – elegáns, finom, viktoriánus

A 19. század egyik romantikus slágernövénye volt, de nem hagyjuk, hogy valami naftalinszagú skatulyába kerüljön, mert olyan darab, amely mellett egyszerűen muszáj megállni és gyönyörködni benne. Viszonylag nagy, puha levelek és nagy, bársonyos vagy selymes virágharangok… Nem hivalkodó, inkább méltóságteljesen, szinte alázatosan szép.

Világos, nem napos, meleg, párás helyen szeret a legjobban (van ablak a fürdőszobádon?). Savanyú talajt igényel (ha jó helyen vetted, akkor persze eleve ilyenben kapod). Lágy vízzel öntözd, és figyelj, hogy se a levelekre, se a virágokra ne kerüljön víz (biztonsági játékosok a cserépalátétből is itathatják, csak előtte nézd meg, lyukas-e a cserép alja).
Ne ijedj meg, télire visszahúzódik, ilyenkor keress neki hűvös, sötét nyugalmi helyet.

Cattleya – királyoknak és királynőknek

Tényleg az orchideák királynőjének mondják, és meg is érdemli: az orchideák közül is kitűnik uralkodói termetével és óriási, változatos színű virágaival, melyeket mintha tusfilccel rajzolta volna az égi kertész.

A hardcore orchideászok most ne is figyeljenek ide, de azért nem árt elmondani, hogy őfelsége speciális orchideaföldet igényel, hajtásait pedig illik támasztékhoz rögzíteni. Két öntözés között kicsit kiszáradhat a talaja, de csak kicsit. Az orchideák általában, így a Cattleya is világos, de nem napos, jó páratartalmú, nappal melegebb (20-25 fokos), éjjel hűvösebb (18-20 fokos) tenyészhelyet szeret. Északi konyhaablak például? Vagy hálószoba? Én mondjuk a nappalim közepén tartottam jó ideig, nem panaszkodott, de lehet, hogy ha jobb helyet találok neki, még ma is élne…

Tillandsia – modern, különleges, fényevő

A végére hagytuk a szakállbroméliát, mert szerintünk ő testesíti meg leginkább azt, amit a Pantone a 2018-as év színével üzenni akar: fittyet hány a szokásokra, a saját útját járja, millió közül is felismerhetően egyéni.

Eredetileg trópusi, fán lakó növény, a vizet és a tápanyagokat a levelein és léggyökerein keresztül veszi fel. Ezért igazából a talajra meg az edényre csak a támaszték miatt van szüksége – angolul eleve „air plant” a neve, és a belsőépítészek előszeretettel használják modern terekben egy szál magában, fellógatva, fához, kődarabhoz erősítve. Tökéletesen boldog lesz azzal, ha naponta-kétnaponta alaposan megspricceled vízpermettel. Komolyan. Én csináltam azt is, hogy a tőlevélrózsa közepét töltöttem fel vízzel, pár napig elvan vele.

Akkor mutatja meg igazi egyéniségét, amikor a tőlevélrózsából kiemelkedő rózsaszínű virágzati fellevelek közül kibújnak a liláskék virágok. Hosszan virágzik, de ennek ára van: virágzás után az anyanövény lassan elpusztul. Előtte viszont gondoskodik saját utánpótlásáról: sarjnövényt fejleszt. Ezeket bátran válaszd le, amikor kb. 8 centisre nőnek, és örülj továbbra is a szépséges szakállbroméliádnak!

(Sorozatunk következő részében dézsás és balkonnövényekből válogatunk.)



Címkék: