Ha azt mondom kakaó vagy csoki, milyen szín jut először eszedbe? Hát persze, hogy a barna. De lehet, hogy eljött a trónfosztás ideje, ugyanis az ét-, a tej- és a fehércsoki mellett, világhódító útra indult a nemrég megszületett, negyedik csokifajta, a ruby. És a ruby bizony extravagáns, szexi, rózsaszínben pompázó, különleges finomság.

Még mielőtt kétkedve rávágnád, hogy biztos az ételfestéknek, vagy jobb esetben, a hozzáadott természetes színezékeknek köszönheti rendhagyó színét, megnyugtatlak, hogy nem. Hanem több, mint tíz év kísérletezésnek, és a ruby kakaóbab rubinvörös árnyalatának eredménye ő.

Egy belga-svájci csokoládé gyár, a Barry Callebaut, tavaly jelentette be a világszenzációt, hogy 80 év után, gasztrotörténelmi mérföldkőhöz ért a csokigyártás, és bemutatták a különleges, negyedik csokifajtát.

A rubynak nemcsak a színe más, hanem az íze is. A rózsás árnyalat eléréséhez semmilyen hozzáadott anyagot nem használnak, csak a ruby kakaóbabból kinyert kakaóport, az íze pedig rendhagyó módon a bogyós gyümölcsökére emlékeztet.

Egyébként a szín nem is olyan meglepő, ugyanis a nyers kakaóbab egyáltalán nem barna, csak mire a tányérunkra kerül kakaó, és csoki formájában, olyan fermentálási, és szárítási folyamatokon megy át, hogy megváltozik a színe.

Pedig eredetileg, gyönyörű lila árnyalata van, mikor Afrika és Dél-Amerika őserdeiben leszedik a kakaófáról a gyümölcsöt, és az abban rejlő fehér gyümölcshúsból kinyerik a kakaóbabokat. A félbevágott babszemek ilyenkor még lilák, csak később, a banánlevelek között történő fermentálás során fordulnak barnába.

A világ kakaótermelésének kétharmada Elefántcsontpartról, Ghánából, Nigériából és Kamerunból származik, a többit pedig Brazília és Ecuador adja. A legelterjettebb fajta a Forastero, ez teszi ki az évi hárommillió tonna kakaótermés 80 százalékát, 5% a criollo, és 10 a kettő hibridje, a trinitario.

És ott van az a fennmaradó, apró 5 százalék, amibe olyan különlegességek esnek, mint a ruby kakaóbab, melyből megalkották a csodaszámba menő, rózsaszín csokit. Természetesen a Barry Callebaut kutatói hét pecsétes titokként őrzik a receptúrát, de a találgatások szerint a szín és a gyümölcsös íz titka az lehet, hogy fermentálatlan kakaóbabot használnak alapanyagként.

A 2017 szeptemberében, Sanghajban tartott világpremier után, hónapokig nem juthattak hozzá a csokirajongók a különleges, rózsaszín ruby csokihoz, mígnem idén Valentin-nap előtt a Nestlé Japan, piacra nem dobta a rózsaszín KitKatet. Ezt eleinte csak Ázsiában forgalmazták, de most végre eljutott Európába, így hazánkba is. Így már te is megkóstolhatod, és eldöntheted, hogy az ét-, a tej-, a fehér-, vagy a rózsaszín csoki a legfinomabb.

Az ételkritikusok nagy jövőt jósolnak az újonnan debütált rubínszínű csokinak, mert a különleges árnyalat, a rendhagyó íz, és az exkluzivitás egy olyan kombinációja, amire azonnal ráharapnak a gasztroforradalmárok.



Címkék: