Lehet rémülten nézni a robotika fejlődését, vagy lehet csillogó szemmel rajongani érte (jelen!), de abban egyet kell értenünk, hogy a robotok elveszik a munkánkat kijelentésen van azért itt jócskán más is. Ez a robot például a gyomirtók felhasználását csökkenti a minimumra és hozza a frászt a növényvédő szerek gyártóira.

A gyomirtó szerek és egyéb növényvédelemben használt anyagok gyártása sokmilliárd dolláros üzlet, úgyhogy ők biztos nem csillogtatják úgy szemüket ettől a intelligens gyomláló berendezéstől, mint én. A svájci EcoRobotix cég napenergiával működtetett gazgyilkos robotja 12 órán át teljesen önállóan és folyamatosan felderíti és gyilkolja a gyomokat. A kamerák és a két robotkar segítségével felismeri és lepermetezi a gyomokat, de úgy, hogy a haszonnövényre nem jutottat az anyagból. Ennek köszönhetően azon a területen, ahol ez a robot dolgozik, 20-szor kevesebb gyomirtó szer fogy.

A 2011-ben alapított ecoRobotix gyomirtó gépei segítenek a gazdálkodóknak abban, hogy egészségesebb élelmiszereket állítsanak elő a gyomirtók hatékonyabb felhasználásával. És ez nem csak a távoli jövő, a vállalat kísérleti projekteket hajtott végre Európában, és egy óriási befektetésnek köszönhetően hamarosan remélhetőleg több ilyen robot is dolgozhat majd a földeken.

Kiemelt kép:



Címkék: