Egy hónapja két óriáspanda érkezett a behavazott Finnországba, írta az MTI. A medvék Kína ajándékai, amit az északi ország függetlenségének századik évfordulójának alkalmából küldtek, barátságuk jeléül. A pandapár, Hua Bao és Csin Baobao már a nagyközönség előtt bohóckodott a hétvégén.

Forrás: AFP PHOTO / Lehtikuva / Roni Rekomaa / Finland OUT

A négyéves hím és a hároméves nőstény egy hónapig karanténban voltak, most hétvégén mehettek ki a külön nekik épített pandaházból. A fotók alapján meg voltak elégedve a finn téllel:  bolondoztak, fára másztak, ugrándoztak a hóban Ahtäri város állatkertjében, Helsinkitől mintegy 330 kilométerre északra.

Forrás: AFP PHOTO / Lehtikuva / Roni Rekomaa / Finland OUT

A finnek átkeresztelték az állatokat, a kínai nevek helyett a hímet Pyrynek, vagyis Hóesésnek, a nőstényt Luminak, azaz Hónak hívják az új otthonukban. Kína 15 évre adta kölcsön a két állatot az országnak a pandadiplomácia jegyében, amely a barátságot és a politikai közeledést szolgálja. Arról nem szólnak a hírek, hogy 15 év múlva mi lesz az állatokkal, mindenesetre egy szabadon élő óriáspanda várható élettartama nagyjából 25 év.

Kiemelt kép: AFP PHOTO / Lehtikuva / Roni Rekomaa / Finland OUT



Címkék: