Nőként alkoholt inni, becsípni vagy pláne berúgni mindig is jóval nagyobb ciki volt, mint ha egy férfi tette volna. Pedig nem kevés nő iszik, sokan titokban, de sokan – főleg a fiatalabb korosztály – felvállaltan. A Kék Pont Alapítvány az idei Száraz November – egy hónap alkohol nélkül kampánya idén ránk, nőkre koncentrál. De vajon baj az, ha megiszunk a vacsorához egy pohár bort?

Az alapítvány harmadik éve szervezi meg a Száraz November kampányt. A kihívás, vagy inkább közös próbatétel lényege, hogy a résztvevők novemberben egy egész hónapig ne igyanak egy korty alkoholt sem. Szigorúan. A kampánnyal az alkoholfüggőség és az ebből adódód egyéb egészségügyi problémákra szeretnék felhívni a figyelmet.

“Nemzetközi tendenciák szerint a dolgozó nők nagyobb mennyiséggel és nagyobb gyakorisággal fogyasztanak alkoholt, és a kutatások azt mutatják, hogy míg a nők alkoholfogyasztása az érzelmi fájdalom leküzdéséhez, addig a férfiaké inkább a társadalmi nyomáshoz kapcsolódnak” – írja a Száraz November sajtóanyaga.

Ráadásul mi, nők hamarabb válunk függővé, mint a férfiak. Ez az úgynevezett teleszkópjelenség: az alkoholfogyasztásban szenvedő nők később kezdenek inni, mint a férfiak, mégis sokkal kevesebb idő alatt válnak alkoholfüggővé. És hogy mennyi az annyi? A legújabb kutatások szerint heti 14 egységnyi ital felett beszélhetünk kockázatos ivásról. Azaz heti 7 pohár bor már több annál, mint amire csak úgy legyinteni lehet.

Én tavaly csináltam végig először a Száraz Novembert, aminek elég sokat köszönhetek, így idén is nekivágok. Ugyan most nehezített pályán, egy Grinzingbe tervezett kirándulással kezdem a novembert, ebben a hónapban az esti 1-1 pohár főzéshez, vacsorához, beszélgetéshez megivott bor helyett vizet fogok inni, a hétvégi bulikat pedig egyszerűen kihagyom és helyettük inkább futni megyek. És biztosan állíthatom: a hónap végére pedig könnyebb ébredések, jobb alvások és tisztább, kreatívabb gondolatok várnak rám. Ha szeretnél csatlakozni, itt megteheted. Hajrá!

Kiemelt kép: pexels.com



Címkék: