Tombol az ősz, a kerti szezon egyik legfontosabb állomása. Én egész évben gyűjtöm az ötleteket, mivel tehetnénk szebbé, jobbá a mi kis kertünket és tudom, rengetegen vannak így, szinte minden kertbarát közös jellemzője ez. A törekvés.

Csakhogy minden ötlet csírájában halhat el, ha csórók vagyunk, főleg kevés önbizalommal. Mert hogyan is legyen kerti pergolánk, meg hársfánk a kertben, csinos kerítésünk, vagy szép tulipános ágyásunk, ha egy fityingünk sincs? Szokták mondani, hogy az idő mindent megold, meg a kreativitás csodákra képes, és ha más esetben olcsón is hangoznak ezek a közhelyek, a kertünk esetében nagyon is igazak lehetnek. Ezért indítom ezt a sorozatot, amiben sok praktikus DIY, azaz “csináld magad” ötletet adunk azoknak, akik szép kertre vágynak, ám nem tudják készen megvenni hozzá a dolgokat a boltban (ne izguljatok, van tapasztalat bőven).

Kerítés kell

A kerítés például olyan dolog, amit nem lehet megúszni (ebben az országban legalábbis). Ha van már valami és rémes, javaslom a növényekkel való befuttatását, ha nem tudjuk kicserélni az egészet. Ha nulláról kezdünk, az igények nagyban függnek attól, hol élünk és miktől, kiktől kell védenünk a kertünket, de ha nincs szükségünk 3 méter magas szögesdrótra, máris sok lehetőség tárul fel előttünk akkor is, ha csak kevés pénzünk van rá.

Sövény

Sok helyen felesleges „hermetikusan” elzárni a kertet és egy csinos sövény éppen ideális lehet ilyenkor. Aztán csak semmi tuja! 😉 Október végén már minden kertészetbe megérkeztek a szabad gyökerű fák és cserjék, ne legyünk hát restek és keressük meg a közelünkben lévő kertészeteket, faiskolákat. Sokkal olcsóbbak ugyanis így a fás szárúak, mint konténeresen, különösen, ha még kicsik! Ha kisebb méretű sövénynövényeket, csemetéket veszünk, darabját akár 100 ft körüli áron is megkaphatjuk kertészetekben, míg háztól vagy termelőtől ennél olcsóbbat is találunk, például a Jófogáson 30 forintért is árulnak csodasövény, azaz Turkesztáni szil tövet és 130-ért fenyőcsemetét.

Egész jó falakat nevelhetünk sövénynövényekből

Amit a természet ad

Ha a természet közepén laksz, könnyű letört ágakat, gallyakat, vagy nagy köveket gyűjtögetni, sőt tavasszal biztosan van elég friss fűzfa-, akác- vagy bármilyen hasznavehető favessződ is. Hogy nehéz ezekből kerítést csinálni? Ne feledd, csóró vagy, úgyhogy semmi sem lehet elég nehéz, ha kiválthatod vele a rengeteg pénzt, amibe egyébként kerülne. A férjem a Youtube-ról megtanult falat rakni és hegeszteni (hát nem egy szuper pasi?), úgyhogy tessék orrvérzésig nyomatni a kerítéskészítő videókat, neked is sikerülni fog!

Cifrázni is lehet…

Ezt is nehéz lesz már átugrani és alul a sünök, bogarak is befészkelhetik magukat télre

Na most mondja valaki, hogy nem gyönyörű?

Amit összeguberálsz

Örökké tartó sláger lett a RAKLAP bútor, hiszen ennél olcsóbban darabolt faanyaghoz sosem jutnál. Ez ma sincs másként, bár azért be kell látni, a kereslet miatt szépen fel is ment az ára. De annyira azért mégsem, hogy ne kezdj bele a raklap gyűjtögetésbe! Jó lehet az még kerítésnek is. Kunyeráld el a barkácsboltból, nézz szét a netes hirdetési oldalakon, meg a helyi börzéken, pár száz forintért még mindig lehet kapni a nem túl erős fajtából, persze a komolyabb raklapokért több ezer forintot is elkérnek.

Ezenkívül természetesen bármi szóba jöhet, amiből sok van, van tartása és egymás mellé tudod tenni úgy, hogy ne tudjon átjárni a szomszéd 60 tyúkja vagy keletkezzen esztétikai katasztrófa a sok szín, forma vagy műanyag miatt (dísztárcsából nem csinálunk kerítést!), mert erre azért ügyelünk, ha van pénzünk, ha nincs.

Gyűjtögetésre fel, meglesz az a kerítés!

(Képek: pxhere, pxhere, pinterest, blog.trashbackwards.com, pinterest, pinterest, pinterest)



Címkék: