Nálatok maradt olyan paradicsom, aminek már nem volt ideje szép pirosra beérni? Ha igen és egyelőre nincs tervetek arra, hogy mit kezdjetek vele, a közismert savanyúság és a tőlem elvárható csatni recept mellett van egy szokatlan ötletnünk is.

Néha végigsöpör az internetem, hogy a zöld paradicsom halálos méreg, a belőle készült savanyúsággal pedig kiirtjuk a családunk. Ami igaz, hogy az éretlen paradicsom szolanint tartalmaz, a nyers burgonyához hasonlóan, de ahhoz, hogy bármi bajunk legyen tőle, kilószám kéne fogyasztani belőle. Erre pedig senki nem készül, hiszen a zöld paradicsomból készült savanyúságokból és egyebekből műfajuknak köszönhetően kevés is elég.

These are some green cherry tomatoes from the garden.

A savanyúság

Klasszikus feldolgozás, pikáns, savanyú, ecetes, friss. A tiszta, egész zöld paradicsomokat fokhagymagerezdekkel együtt óvatosan üvegekbe dugdossuk és felöntjük a savanyítást elvégző lével: ecet, só, bors, fűszerek felforralt keverékével, majd dunsztolva hagyjuk kihűlni. A neten számtalan recept van, lehet csípős, lehet édeskék, használhatunk egzotikusabb fűszereket is.

A csatni

A birsalma és a lilahagyma után most ezzel próbálkozom, a receptet itt találtam. Alapvetően sok fűszer és cukor kell hozzá, én grillezett sajthoz fogom felfalni, de állítólag halakhoz is remekül megy. A csatnihoz először a zöld paradicsomokat pürésíteni kell, majd egy fazékba egyszerűen összekeverni a további hozzávalókkal: köménnyel, borssal, korianderrel, csilivel, sóval és jó sok cukorral. Negyed órányi forralás, dunszt, kész. Már érzem is az illatát az orromban.

A sült

A Chili & Vanília blogot régóta imádom, tőle van ez a recept is, a klasszikus sült zöld paradicsom. Ehhez a felszeletelt paradicsomokat besózzuk, beborsozzuk, letörölgetjük és bepanírozzuk úgy, hogy a végén nem zsemlemorzsába, hanem reszelt parmezánnal összekevert kukoricadarába forgatjuk őket. Gyorsan kisütjük és salátával kínáljuk.

És te mire szoktad használni az éretlen paradicsomokat?



Címkék: