Az erkély (terasz, loggia, satöbbi) kincs. Akkor is az, ha a régi radiátort tartjuk rajta, meg a felmosóvödröt, vagy a szétázott kartondobozt és nem vonzó annyira, hogy kimenjünk rá. A hiba olyankor sem benne van, hanem bennünk. Ha egy lakásból kiléphetünk anélkül, hogy az utcán vagy az udvaron találnánk magunkat, ha akár egy A4-es helyünk is van a friss levegőn, azt érdemes megbecsülni. És használni. Még akkor is, ha csak egy kiállásnyi terület jutott és egy cserép növénynél több nem fér el rajta.

Valahol a kanyar után már ott a tavasz, jönnek a kertészetek hírlevelei a balkonládákról, meg a virágos teraszról és az erkély díszeiről. Én is rajongtam itt a verandán lógó hintaágyért, pedig nincs is verandám. Erkélyem van. Vagy nem? És Önnek? Az erkélyén olvasgat, vagy a loggián? Járjunk utána.

Az erkély, avagy balkon

Kinyúlik az épületből, de fölötte is van egy másik erkély, esetleg valamilyen határolóelem, mondjuk a tető. Teregetni lehet rajta, bútort kirakni lehet rá, az eső nem fogja áztatni, de a csillagokat nem innen érdemes  nézni. Fontos kritérium még, hogy oldalra legalább félig nyitott legyen. Ha ilyenünk van, erkélyünk van, vagy balkonunk, mert ez a kettő ugyanaz.

Dzsungel egy erkélyen! Forrás: flickr.com

A terasz

A terasz nem a méretétől lesz az,  pedig sokan annak leteraszozzák a nagyobb erkélyt, de még a loggiát is, csak mert szerintük a terasz menőbben hangzik. Nem, a terasz lényege, hogy kilógjon az épület homlokzatából, ne legyen fölötte semmilyen építmény, és három oldaláról is nyitott legyen. Tehát lehet, hogy 1 négyzetméter, de ha ezeket tudja, terasz. És az erkély is menő, becsüljük meg.

Egy ritkán használt, de jó kis terasz! Forrás: flickr.com

Tetőterasz

Sokunk álma, bár munka is akadna vele bőven: minden oldalról nyitott terület a tetőn. Süti a nap, csodás a kilátás, fölöttünk a csillagok.

Kizöldült tetők. Forrás: pixabay.com

A loggia/lodzsa

Az eddigiekhez képest nagy különbség, hogy nem lóg ki az épületből, hanem a homlokzaton belüli térből vesz el helyet. Tehát felülről és mindkét oldaláról zárt, sokszor nem is korlátos, hanem fal  (derékig érő) határolja kívülről is. Rejtett terület, ide a szomszédok sem igazán látnak be, amit érdemes kihasználni. És nem azzal, hogy lomtárnak használjuk, takarítás, növények, textilek, kész a is kuckó. Ezeket egyébként elég gyakran beépítik, lásd panelházak.

Klasszikus példa a loggiára. Forrás: wikipedia.com

A franciaerkély

Ezt imádom, a nagy trükk: egy erkély nélküli erkélyajtó. Persze korláttal, néha egy picike szegéllyel, legjobb esetben egy balkonládányi szélességűvel. Sok fényt enged be, jó szellőztetést biztosít, a korlátot eláraszthatjuk virággal és nem elég nagy ahhoz, hogy rumlit csináljunk rá.

Egy jól kihasznált franciaerély. Forrás: flickr.com

 

Tornác, azaz veranda

Régi falusi házaknál és amerikai filmekben látjuk ezt. A homlokzata mellé/elé épített, oszlopokkal, pillérekkel, boltívekkel alátámasztott fedéllel ellátott térség. A legmenőbbe körbeveszik az egész házat.

Veranda a ház körül. Forrás: wikimedia.org

Na most hogy ezzel megvagyunk, mutatom nekem mim van. Na? Hát teraszom!

Kiemelt kép: pixabay.com



Címkék: