Egy Costa Rica-i házaspár szerette volna, hogy három felnőtt fiuk saját lakással rendelkezzen, ugyanakkor úgy gondolták, jó lenne, ha a közelükben maradnának. Megbízták a Re Arquitecturát és a DAO-t, akik közösen valósítottak meg egy igazán környezetbarát megoldást: használt konténerekből építettek lakóházakat a család számára – írta a New Atlas.

A projektben három, egyenként 12 méteres konténert használtak fel, amiket jelentősen módosítottak, és kaptak egy árnyékot adó tetőt, és beton emelvényt is. Mindhárom házhoz terveztek egy félig kültéri részt és erkélyt, a víz fűtését pedig napelemekkel oldották meg. Bár a hőmérséklet kifejezetten kellemetlen szokott lenni a konténerek belsejében, a Re Arquitectura azt mondja, ezekben a házakban nincsen légkondicionáló. A szállítótartályokat ugyanis úgy állították fel, hogy kihasználják az uralkodó szelet, és az ablakokat is úgy helyezték el, hogy azok elősegítsék a keresztszellőztetést.

“Ebben a projektben kulcsfontosságú volt az erőforrások kihasználása, a lehető legtöbbet kihozva az alapanyagokból természetük és eloszlásuk alapján úgy, hogy minimális hulladékanyag maradjon. Másrészről olyan nyersanyagokat használtunk, amelyeknek alacsony a környezeti terhelése – fákat ültettünk, víz alapú festékeket és lakkokat használtunk, napkollektorok és passzív hűtés segítségével kerültük el a klímaberendezések használatát. A szennyvizet pedig egy speciális kétszintes tartályban szűrik át, így a szűrt szennyvizet a földbe vezetik” – mondták a készítők.

A lakóházakról további képek ide kattintva láthatóak.

Kiemelt kép forrása: Instagram



Címkék: