Megállíthatatlanul jön a tél, és vele együtt a hideg, esős idő is. Ráadásul egyre hamarabb sötétedik, így már nehéz a gyereket szabadtéri programokkal lekötni. Beszorul szegény a lakásba, és egy idő után halálra unja magát, és hol van még a tavasz.

Ha nem szeretnéd, hogy a tv és a számítógép előtt gubbasszon egész nap, akkor jobb ha betárazol otthon végezhető, kreatív időtöltésekből. Erre hoztunk most egy példát, a kissé feledésbe merült falevél szitálást.

Még egy általános iskolai rajzórán tanította ezt a módszert a tanárunk, azután  szinte minden ősszel ezzel játszottunk, a végtelenül hosszúnak tűnő esős estéken, másnap pedig bevittük a suliba az alkotásainkat és büszkén mutogattuk őket egymásnak.

Lássuk, hogyan is készül a mintás levél. Először is egy szárazabb napon menjetek ki a kertbe, az utcára, vagy akár egy parkba, és gyűjtsetek különböző fajta, nagyobb méretű faleveleket. Még ne legyenek teljesen szárazak, mert akkor könnyen eltörnek, hanem valahol félúton a száraz és a friss között.

Otthon kapjatok elő egy papírlapot, tollat, ceruzát, ollót, celluxot és ami a legfontosabb, egy ruhakefét.

Ezek után tervezzétek meg, hogy melyik levélre milyen minta kerüljön és lássatok neki a rajzolásnak. Ha készen vannak a remekművek, vágjátok ki őket a papírból.

A lyukas papírt tegyétek a levél hátoldalára, és igazítsátok el rajta aszerint, hogy hová szeretnétek rá a mintát.

A levelet egy kevés celluxszal ragasszátok hozzá a papírhoz, de csak a szélét, hogy könnyen le lehessen majd venni róla a ragasztót, anélkül, hogy elszakadna a levél.

Most jön a kissé pepecselős rész, ugyanis a ruhakefével addig kell a levél fonákját ütögetni, amíg az átlátszóvá nem válik. Ehhez a legjobb, ha egy papírlapot az asztalra tesztek, majd arra a másikat, amin a levél van, és nekiláttok a szitálásnak.

Egy idő után a kivágott résznél a levél szép, áttetszővé válik, és már kész is a díszített falevél.

Tegyétek két lap között egy könyvbe, amíg teljesen ki nem szárad, így nem kunkorodnak majd fel a szélei. Minél kreatívabb mintákat találtok ki, annál érdekesebb a játék.

Ha kedvet kaptatok a lehullott falevelek kreatív felhasználásához, akkor lenyomatot is készíthettek velük. Nincs más dolgotok, mint a levél fonákját bekenni különböző színű festékekkel, ami lehet vízfesték és tempera is, majd azt két papírlap közé helyezni, rátenni egy nagy könyvet, hogy jól lenyomja, és már kész is a színes, őszi levélfestmény. Töltsétek ti is kreatívan a hideg, őszi estéket. Jó szórakozást!



Címkék: