Két generációnyi időszak után ismét legálisan vadászhatnak sport- és trófeavadászok az évtizedekkel ezelőtt kihalás szélére sodort fajra, a grizzly medvére a Yellowstone Nemzeti Parkban – adta hírül a National Geographic. Az őszi grizzly-vadászatra a Wyoming Game and Fish Commission adott engedélyt május 23-án, a kvótában összesen 22 medve, közülük 12 lehet nőstény.

A döntés kritikusai szerint a legalizálás nem etikus, mindemellett pedig biodiverzitás szempontjából is hibás döntés, a grizzly medvék reprodukciója ugyanis a leglassabb a szárazföldi emlősöknél. Ez a faj évtizedekkel ezelőtt a kihalás szélén állt, és az USA több millió dollárt költött arra, hogy megmentsék és növeljék a populációt. 1975-ben a tudósok szerint mindössze 136 egyed maradt fenn, a fajvédelemnek köszönhetően viszont mára már körülbelül 700 főt tartanak számon. A siker ellenére eredeti életterüknek csak mintegy két százalékán fordulnak elő.

Most központi vitatéma az, (és ezt a kérdést teljesen komolyan felteszik sokan), hogy mi a célja újraéleszteni a veszélyeztetett vadon élő fajok populációit a XXI. században.

“A grizzlyk intelligens állatok, melyek tiszteletet érdemelnek. A Wyoming most mégis úgy kezeli őket, mint felesleges fákat, melyek kiirthatók” – magyarázta Thomas D. Mangelsen természetfotós, aki szerint nem normális dolog hagyni, a trófeavadászok szobájának falán preparált grizzly fej lógjon, vagy az állat megnyúzott bundája kerüljön a padlóra.

Kép forrása: Pixabay

 

A fotós hosszú ideig követte nyomon egy grizzlycsalád életét a Yellowstone Nemzeti Parkban, ahol a 399-es számmal ellátott nőstény 22 éves korára összesen 17 bocsnak adott életet, amelynek a többsége mégis elpusztult – ez is azt mutatja, hogy nagyon törékeny a faj jelenlegi stabilitása. 2107-ben 56 egyed esett áldozatul orvvadászoknak, birtoktulajdonosoknak, és több medvét gépkocsi gázolt el.

A hírek szerint, amennyiben a populáció 500 fő alá esne, akkor a fajt ismét védettnek nyilvánítanák.

Kiemelt kép: Pixabay



Címkék: