Újra itt a birsalma szezon! Tavaly már végigvettük, milyen ezerarcú ez a gyümölcs és mennyi mindenre jó, idén viszont nem sajtnak szánom, hanem csatninak, amivel a legegyszerűbb grillezett húst is feldobahtjuk majd.

A csatni (chutney) dél-ázsiai eredetű fűszeres szószféleséget takar, szokták magyarul lekvárnak is emlegetni. Az íze lehet édes vagy savanyú is, és sokszor csípős is egyben. Zöldségekből, gyümölcsökből is készülhet, körülbelül mint egy hagyományos lekvár: az alapja cukorból, hagymából és ecetből áll, ehhez jöhetnek a fűszerek és az egyéb hozzávalók. Eddig csak lilahagymából készítettem, az viszont olyan mennyei, hogy azóta mindig lennie kell itthon. Most nézzük, hogy néz ki ugyanez birsalmából.

pixabay.com

Fogunk 1 kg birsalmát, megmossuk, óvatosan megtisztítjuk és kockákra vágjuk. Egy lábosba tesszük a többi hozzávalóval, azaz 40 dkg cukorral, 2,5 dl fehérborecettel, 5 dkg mazsolával, egy kiskanál fahéjjal, 2 kiskanál gyömbérrel, őrölt szegfűszeggel és borssal együtt. Ezután a klasszikus lekvárfőzés következik, kis lángon addig  rotyogtatjuk, amíg szépen össze nem áll. Forróm ,ehet az üvegbe.

Kiemelt kép: olivesandlucinda.com



Címkék: