A birsalma az ősz sztárja, nem csak finom, de rendkívül egészséges is. Igaz sokan utálnak vele vesződni, mert nehéz meghámozni. Ezért elárulok egy titkot, sok recepthez egyáltalán nem kell megpucolni, ezt az illatos, arany gyümölcsöt.

Alma vagy körte

A Délnyugat-Ázsiából származó birs (Cydonia oblonga), a rózsafélék családjába tartozik, és illatos gyümölcséért termesztik. Érdekessége, hogy termése lehet alma vagy körte alakú is, és ugyanazon fa teremhet egyik évben birsalmát, másikban pedig birskörtét.

A világon 40-50 különböző fajtája létezik, melyek közül Magyarországon 10-15 fajta ismert, a legnépszerűbb hazai birs a Bereczki és a Konstantinápolyi. Az 5-8 méter magasra megnövő birsfa elég későn, április végén, május elején virágzik, így a fagyok nem tesznek benne kárt. Az illatozó birsalmát késő őszig szüretelik, és kifejezetten jót tesz neki, ha kicsit megcsípi a dér, mert akkor a húsa édesebbé válik.

Birs, a vitamintár

Érdemes ebből, a savanykás ízű gyümölcsből, párat nyersen is elfogyasztani, ugyanis tele van jótékony hatóanyagokkal. Magas antioxidáns, A-, B- és C-vitamin, cink, pektin, vas, kalcium és magnézium tartalmának köszönhetően immunerősítő hatású, segít a nátha és a légúti megbetegedések tüneteinek enyhítésében, fiatalon tartja a bőrt , és jótékony hatással van a szív-és érrendszerünkre.

A legtutibb birs receptek

De nem csak azért szeretjük, mert egészséges, hanem mert jobbnál jobb csemegék készíthetőek belőle. A legismertebb ezek közül a birsalmasajt.

Hozzávalók: 1 kg birsalma, 40 dkg kristálycukor, 1 citrom leve.

Remek tipp, hogy ennek elkészítéséhez, igazából nem is kell megpucolnunk a gyümölcsöt. Csupán dörzsöljük le róla, az apró fehér piheszőröket, vágjuk egy éles késsel négy felé, és így dobjuk a fazékba, majd engedjünk rá annyi vizet, amennyi éppen ellepi. A héjában, a magjában és a magházában lévő nagy mennyiségű pektin egy kiváló zselésítő anyag, így a birsalmasajt, lekvár vagy zselé készítéséhez kifejezetten hasznos, így kevesebb cukrot kell majd hozzáadnunk. Körülbelül 10 perc alatt puhára fő a birs, ekkor szűrjük le és préseljük át, ehhez használhatunk például paradicsom passzírozót. Az így kapott gyümölcspépet tegyük vissza a tűzre, csavarjuk rá a citrom levét, adjuk hozzá a cukrot, és addig főzzük, amíg besűrűsödik.

Tegyük tálalóformába, és 2-3 nap száradás után már csemegézhetünk is. Az ínyencek az elején tehetnek a főzővízbe 1-2 szegfűszeget, vagy az elkészült birsalmasajtot meghempergethetik dió vagy mandula darabokban. Sajtokkal tálalva még jobban kijön az őszi csemege aromája.

A sajt mellett készíthetünk belőle lekvárt, zselét, birs chutneyt, kompótot, gyümölcslevest, de akár likőrt is. Húsételek ízesítéséhez is kiváló, és a savanyú káposzta készítésekor is érdemes felhasználni, hogy gazdagabb legyen az aromája. Akik pedig folyékony formában is megkóstolnák a birsalmát, azoknak ajánlom a birsalmabort, vagy a 2016-os Év Pálinkáját, mely birspálinkák házasításával készül.

kiemelt kép: pixabay



Címkék: