Láttad már a Madagaszkár című animációs filmet? Szerintem óriási! Nagyon viccesen ábrázolja, hogy az állatok mennyire másként élik meg az állatkerti létet, mint a látogató vagy az ott dolgozó emberek. Mikor végre elmegy az utolsó nézelődő is és bezáródik az állatkert kapuja beindul a buli. Az állatok jönnek mennek, együtt mulatnak, átugranak egymáshoz, megbeszélik az aznap történteket, és a film szerint néha még ki is lógnak az állatkertből egy kicsit kalandozni. Lehet, hogy tényleg ez zajlik sötétedés után az állatkertben?

Ha kíváncsi vagy rá, nézd meg magad! Augusztus 25-én az Állatkertek Éjszakáján mindenre fény derül. Idén már hatodik alkalommal lehet majd bekukkantani a kulisszák mögé, és meglesni, hogy mit csinálnak az állatok éjjel. Az ország különböző pontjain lehet esti sétát tenni a nyár utolsó péntekén, tizenkét helyszínen is várják sötétedés után a látogatókat, mint például a budakeszi, a budapesti, a debreceni, a győri, a jászberényi, a kecskeméti, a miskolci, a pécsi, a poroszlói, a szegedi és a veresegyházi állat-bemutatóhelyeken.

Az állatkertek éjszakáján egészen éjfélig nyitva vannak a kapuk, de a rendezvény nem csupán egy meghosszabbított nyitva tartást jelent. Ezen az estén olyan programokon lehet részt venni, amikre napközben nincsen lehetőség. Megfigyelheted az éjszaka aktív, akár vadászó állatokat, hogy hogyan tájékozódnak a sötétben, és azokat is, akik este már nyugodtabbak, és pihenni készülnek. Azt azért tudnod kell, hogy nem minden állat szereti, ha alvás közben zaklatják, így nem minden része látogatható a kerteknek, ugyanis vannak olyan fajok, akik nagyon rosszul reagálnak ha álmukban megzavarják őket.

A túravezetőktől megtudhatod, hogy melyik állat mit szeret csinálni éjszaka, részt vehetsz izgalmas látványetetésen és rendhagyó állattréningen is, és mindeközben színes ledshow és fényfestés teszi még látványosabbá az állatkerti éjszakát. A részletes programokat a résztvevő állatkertek honlapjain találod.

kép: www.phoenixzoo.org



Címkék: