A National Geographic valóban ablakot nyit a világra, még oda is, ahová sosem gondoltam volna: egy tenger mélyén nagydolgát végző tengeri uborka másik végéhez.

Megbabonázó a videó, amint ez az állat kiüríti magából a kiüríteni valót. De nem csak azért nézzük ezt, hogy ilyet is lássunk, hanem hogy ez is rámutasson arra, milyen csodálatosan összetett a világunk.  A világ óceánjaiban mintegy 1250 különböző tengeri uborka él. Ezek az állatok pedig mind táplálkoznak, emésztenek és ürítenek is, ahogy azt kell. Ráadásul a táplálkozásukkal és a végtermékkel komoly szerepet töltenek be a tenger alatti világ életében és működésében.

A tengeri uborkák vagy az iszapot szűrik át, abból kivonva a számukra hasznosítható szerves anyagokat (ún. detrituszfogyasztók), vagy a szájnyílásuk körüli tapogatóikkal gyűjtik ki a vízből a szerves hulladékot. Középbelük egy szakasza az erőteljes zúzógyomor, ezen áthaladva jön ki végül az az anyag, amire neki nem volt szüksége, a környezete viszont hálás lehet érte. Ez az anyag ebben az esetben ugyanis valójában tisztább, mint mielőtt áthaladt az uborkán. És ez a tisztább anyag az, ami megakadályozza az algásodást, illetve segíti a tengeri füvek növekedését, ezzel segítve a víz ideális oxigén szintjének megtartását. A korallzátonyokat pedig az ürülék lúgossága óvja meg az óceáni savasodás káros hatásaitól.

Kiemelt kép: twitter.com



Címkék: