Bár még mindig nincs teljesen feltöltve az összes magaságyás, nekikezdtünk kertünk egyéb részeinek továbbépítésébe, szépítésébe. A gyerekek nagy örömére eljött a homokozó építésének ideje. Bár ők kiválóan érezték magukat az ágyások helyéről származó föld kupacának tetején is, azonban ebből elég sok bosszankodás lett a végén. Míg mi épp a föld porhanyításán ügyködtünk, ők a biciklikkel és motorokkal szépen letapogatták az amúgy is agyagos rögöket. Nem mondom, nem mindenkinek van saját krosszpályája a kertben, de mégiscsak jobb, ha a mienket is felszámolhatjuk végre.

A homokozónk 2 méteres 10×10 centis fagerendákból áll, melyeket két szintben, a sarkokon átlapolva szerelünk össze. Egy ekkora homokozóban akár 4-5 gyerek is elfér kényelmesen, így a szomszéd kis barátok is jöhetnek játszani. A 10 centi széles gerendára pedig már viszonylag kényelmesen le lehet ülni, úgyhogy nekem sem kell feltétlenül összehomokoznom magam, ha épp engem is odakívánnak a gyermekeim.

A szerkezet egyszerű

Mint minden építés, ez is ásással kezdődik, férjem nagy örömére. Igaz, jelen esetben csak 10 centit kell kiásni, de 4 négyzetméteren azért ez is közel fél köbméternyi föld, ami szintén a már meglévő kupac tetejére megy, ami így nem hogy nem fogy, de egyre csak nő. Amikor a gödör nagyjából készen van, következhet a gerendák helyreigazítása és szintezése. Elég pepecs munka, de szükséges, hogy a gerendák jól illeszkedjenek.

Ásás

Mikor kész, leterítünk egy réteg agroszövetet. Ez egyrészt nem engedni, hogy felgyomosodjon a homokozó, másrészt megakadályozza, hogy a serény kislapátolás következtében a homok összekeveredjen a földdel. Az agroszövet valamivel erősebb anyag, mint a geotextil, viszont ez is vízáteresztő, úgyhogy homokozó alá tökéletesen megfelel. A szövetet célszerű úgy méretezni, hogy a gerendák alatt is legyen, sőt az sem árt, ha pár centit túllóg, így a későbbiekben nem fog elmozdulni.

Már csak a homok hiányzik

Következik a gerendák egymásra illesztése és összecsavarozása. Amikor a keret elkészül, már csak a homokot kell behordani. A szomszédunk pincéjében évek óta áll egy jó adag felhasználatlan bányahomok, úgyhogy ő örült, hogy megszabadítjuk tőle, mi meg annak, hogy nem kell horror drágán hozatni a tüzépről. Épphogy pár lapátnyi homok kerül be, a gyerekek már birtokba is veszik, úgyhogy a növekvő homokkupac szétterítésére nekünk már nincsen gondunk.

Elkészült

Most, hogy a homokozó elkészült, a kert két szintjét elválasztó kis rézsűt is megigazíthatjuk. Eddig elég girbe-gurba volt, nagyjából úgy maradt, ahogy a bobcat annak idején leborította a földet.  A homokozóhoz igazítva végre ez is kiegyenesedhet, és innentől kezdődhet az örömkertészkedés, azaz a növények ültetése. Ám ez csak szép lassan fog történni, mert a növények, ahogy írtam is már, nem olcsók.

Levendulák és fanyarka a magaságyások előtt

Időközben egyébként elültettük a gyümölcsfák egy részét is. Helyére került egy cseresznyefa, egy meggyfa és egy kajszibarackfa is. A fákat április elején ültettük. Az idei tél elhúzódása és a hirtelen kitavaszodás miatt konténeres fákat vettünk végül. Azóta szépen megeredtek, sőt úgy tűnik, már idén szüretelhetünk némi kis gyümölcsöt róluk. Még két almafát tervezünk ültetni, de valószínű, hogy az már őszre csúszik.

Sorban: cseresznye, meggy, kajszi

Viszont ha már fák, akkor elmesélem, hogy még az ősszel, az előkertbe ültetett hársfáink közül az egyiket egy hete kitörte a szél. Nagyon elszomorodtunk ettől, főleg, hogy csak néhány percen múlott, hogy megmeneküljön szegény fa. Épp kinéztem az ablakon, mikor jött egy nagyobb széllökés és megdöntötte a fát, aminek a karóhoz kötözése valahogy lecsúszott. Sajnos mire kiértem, már letört a koronája. Visszakötöztem, begyolcsoztam ugyan, de nagyjából biztos volt, hogy már vége. Persze a fa még él, alulról, az oltás alól elkezdett hajtani, de mivel itt sorban van három egyforma fa, így jobbnak látjuk újat ültetni helyette. Szerencsére a kitört fára van jelentkező, így megmaradhat, már csak ügyesen kell kiszedni.

Nem túl üdítő látvány

Akárhogy is, lassan, de biztosan a rendetlenség és a felfordulás egyre jobban kezd visszaszorulni a kertben. Sok munka lesz felszámolni a megmaradt föld- és sittkupacokat, de már egész belátható a vége. Azonban a következő lépés a pergola építése, mert a szokatlanul meleg tavasz már most jelzi, hogy nagyon kell az árnyék. A tervek már készen vannak, ácsot is találtunk. A következő részben beszámolok róla.



Címkék: