Egész nap robotoltál, lótottál-futottál, hulla fáradtan vonszolod magadat a legközelebbi metrómegálló felé, és a mozgólépcsőn lefelé haladva hallod, ahogy megszólal az ajtók záródását jelző csengő, és mikor már épp leérsz a peronra, süvítve elrobog a szerelvény az orrod előtt.

Szentségelsz egy kicsit, majd ha van hely, lerogysz egy padon és bámulod a földet, vagy ha nincs, hát a falat támasztva bambulsz bele a telefonod kijelzőjébe. Majd vánszorogva eltelnek a percek, és begördül végre a következő metró, felszállsz, és miközben bepréseled magadat két vadidegen közé, gondolatban már azt képzeled, hogy az otthoni kanapéra huppansz le.

Itt álljunk meg egy percre, és meséld el, hogy nézett ki a megálló, a megálló ahol már több ezerszer szálltál fel és le. Tudod egyáltalán, hogy milyen színű a fal, vagy a padló? Hogy a lámpák, a padok és a lépcsők modern vagy inkább klasszikus stílusúak? Micsoda hülye kérdések ezek, kit érdekel. Ez csak egy elkerülhetetlen pontja a napodnak, egy unalmas, szürke, sötét, föld alá betuszkolt helyen.

Gondolkodtál már azon, hogy mennyi időt töltesz el itt? Tegyük fel, hogy naponta csupán kétszer szállsz metróra, munkába menet és haza. Mire lejutsz a peronra, megjön a szerelvény és elindul veled, az átlagosan 5 perc, vagyis naponta 10. Ez egy évben 3 650 perc, 10 év alatt pedig 36 500, vagyis több, mint 608 óra. Tehát 10 év alatt több, mint 25 napot töltöttél a föld alatt ezekben a megállókban, és még fizettél is érte.

Ha választhatnál, hogy ezt a 25 napot hol töltsd el, tuti nem egy metróállomás mellett döntenél. Vagy mégis? Most mutatunk 11 olyan megállót, amik egyenesen turistalátványosság számba mennek, és az útikönyvek szerint ha az adott városban jársz, fatális hiba nem felkeresni őket.

Mivel nap mint nap emberek milliárdjai fordulnak meg a világ metrómegállóiban, és töltik el ott akarva-akaratlanul az életük egy jelentős hányadát, sok városban szó szerint művészi szintre emelték az állomásépítést. Különleges építészeti megoldások, művészi alkotások, egyedi anyaghasználat, különböző stílusirányzatok, hagyományőrzés vagy épp ultramodern hightech elemek teszik látványossá a megállókat Moszkvától Sanghajig, és Dubaitól Budapestig. Jöjjön tehát 11 állomás, ahol tuti nem bánod, ha lekésed a szerelvényt.

1. Formosa Boulevard megálló, Kaohsiung, Taiwan

Ki mondta, hogy egy metróállomás csak szürke és lehangoló lehet? Ha ide besétálsz tuti jó kedvre derülsz, még egy fárasztó munkanap után is. A taiwani várostervezők egészen színes egyéniségek lehetnek.

(kép: Sean Pavone/Shutterstock)

(kép: getintravel)

2. Moszkvai megállók, Oroszország
A romantikus és elegáns barokk és rokkokó stílus kedvelői úgy andaloghatnak az orosz főváros metrómegállóiban, mint egy fennkölt bálteremben, miközben megcsodálhatják a kicsipkézett mennyezetet és a falakon díszelgő freskókat.
3. Avtovo állomás, Szentpétervár, Oroszország
Az oroszok “vidéken” sem aprózzák el a metrómegállókat. A szentpétervári állomás legalább olyan impozáns, mint a moszkvaiak.
4. Nápolyi Egyetem állomás, Olaszország
Iskolába menni nem mindig öröm. Az életigenlő olaszok talán ezt próbálták enyhíteni a modern stílusú, vidám hangulatú egyetemi megállóval.

(kép: dezeen)

(kép: dezeen)

5. A stockholmi barlangmegállók, Svédország
A svédek minden megállója felér egy barlangászati élménnyel. Az egyik egy tüzes vulkán belsejére, a másik meg a szivárványos égboltra emlékeztet. Itt tuti nem felejted el, hogy néz ki a megálló, ahol évente több ezer percet töltesz.

(kép: Tobias Lindman/flickr)

6. Bockenheimer Warte megálló, Frankfurt, Németország
Bár nekem a németekről elsőre nem a humorérzék jut eszembe, de úgy tűnik, hogy mikor metróállomást terveznek szeretnek viccelődni. A frankfurti megálló bejárata pont olyan, mintha egy kisiklott szerelvény épp a felszínre törne. Aki parázik a földalattiktól és a közlekedési katasztrófáktól, az ne itt akarjon felszállni a metróra.
7. Palais Royal – Musée du Louvre megálló, Párizs, Franciaország
A franciák inkább a giccsre esküsznek, és az unalmas, szürke metróbejáratokat inkább ékszerekkel cicomázzák fel, hogy jobban passzoljon a divat fővárosának stílusához. Tuti, hogy a francia hölgyek munkába menet büszkén sétálnak be ezen a Jean-Michel Othoniel által tervezett bejáraton, a tökéletes kis kosztümjeikben.
8. Khalid Bin Al Waleed, Dubai
Az emirátusokban, a forró sivatag közepén a vízalatti világot szeretnék megtestesíteni a metrómegálló mennyezetéről lelógó medúzák. Az ember a kinti 40-45 fok után nagyon szívesen menekül be a patyolat tiszta, légkondicionált, földalatti vízi világba.
9. Olaias megálló, Lisszabon, Portugália
Egy színes kaleidoszkóp belsejűben érezhetjük magunkat, ha besétálunk a lisszaboni metróállomásra. A mozaikok, a színes üveglapok, a fényjáték és az össze-vissza futó vonalak már már megszédítik az embert, ezzel jól megtörve a hétköznapi robot monotonitását.

(kép: Miguel Riopa)

10. Bund Sightseeing alagút, Sanghaj, Kína
Nemcsak az állomáson való várakozás, de a metrón való zötykölődés is dög unalom tud lenni, de nem Sanghajban. Itt ugyanis az alagutat különböző színű világítással látták el, így egészen fantasztikus élmény a földalattin suhanni, olyan mintha az ember egy intergalaktikus járaton száguldana keresztül.
10+1. Szent Gellért téri megálló, Budapest, Magyarország
Hazánk állomásai között is találni ám olyat, ami egészen üdítő látványt nyújt, feldobva ezzel a munkába járás monotonitását. A Komoroczky Tamás által tervezett, több ezer apró mozaikból álló díszítés engem szinte hipnotizál. És ha sokára jön a metró, és a telefonunk is lemerült már, jól el lehet ütni az időt a kis csempedarabok számolásával.

(kép: Marco Fieber/flickr)

(kiemelt kép: boredpanda)



Címkék: