Furcsa érzés, amikor azoknak építünk téli, finom meleg otthont, akiktől szívünk szerint azonnal megszabadulnánk: a rovaroknak. Rémisztő már az ötlet is, nem igaz? De hiába borzongunk bele pusztán abba is, hány kis ízeltlábú alszik majd benne egymás hegyén-hátán, ha egyszer szükségünk van rájuk a kertben sőt, még az erkélyen is, ha gondolunk a környezetünkre.

Már nézegeti a téli házát a picike

Nélkülözhetetlen részei ők az ökoszisztémának ugyanis. Valamelyiknek hasznos feladata van, például a beporzást segíti, elhalt növényekkel vagy más kártevőkkel táplálkozik, míg olyan is van, amelyik pusztán a létezésével is segít: például egy másik állat élelmét jelenti, vagy egy kártevőben “születik meg”.

A rovarok védelme ezért létfontosságú, akár félünk tőlük, akár nem. Így vagyok ezzel én is, így némi ijedelemmel, de azért felkészülten várom mindig az ősz e furcsa feladatát.

Ha természetes a kerted, ház nélkül is áttelelnek

Akár a sünöknek, valójában a kert kissé elhanyagoltabb -akarom mondani természetesebb- részei éppen elegendőek is lehetnek erre. Egy kis farakás, egy hanyagul elhelyezett fatuskó (szorgalmasak fúrhatnak bele lyukakat), egy kupac száraz gaz, tobozok vagy más természetes anyagok halomban és a rovarok vidáman fészkelik be magukat egész télre.

Ezt a gyökérdarabot növényekkel díszítettem és több mint egy éve remek dísze és bogárhotele a kertnek

Ha viszont a kertünk tip-top, érdemes a bogarak számára kissé otthonosabbá tennünk a helyet egy bogárhotellel például, hogy megfelelően védett búvóhelyre leljenek nálunk akkor is, ha körömollóval nyírjuk egyébként a gyepszéleket. A gyerekeseknek ezenkívül jópofa DIY feladat, miközben megtanulják a kicsik, miért nem öldököljük az összes bogarat halomra.

Minél többféle búvóhelyet biztosítasz, annál többféle rovar találja majd vonzónak az építményedet

Melyik rovarnak milyen anyagból készüljön?

Farakás, lyukacsos tégla, fúróval kilyuggatott fadarabok, bambusz- és nádszár darabok éppen tökéletes helyek a méh- és darázsfajoknak, sok pillangónak és számos, nem talajban telelő bogárfajnak is az áttelelésre. Ha fát használunk, arra kell figyelni, hogy teljesen kiszáradt fával dolgozzunk.

Ahol komolyan vették a feladatot

A száraz szalma és egyéb növényszárak is kedvelt ágyneműk a rovarhotelekben, amit legjobban a fülbemászók szeretnek. Nos igen, a fülbemászók, akiket egész nyáron rázol ki a teraszra teregetett ruhákból… Sajnos őket is szeretni kell, ugyanis a legjobb levéltetű pusztítók egyike a kertben. A fülbemászó „fészket” ezért érdemes olyan helyre telepíteni, ahol levéltetvek minden évben jelentkeznek. Én ezért a zanót mellé és az őszibarack fára fogom kilógatni a tákolmányunkat, legyenek időben a tett helyszínén.

Semmi kézügyességed? No problem. Akkor nem kell túlcifrázni.

Éld ki te is a kreativitásod, kétbalkezesek és gyerekesek előnyben!

Képek: saját, BT, wikimedia, flickr, pixabay)



Címkék: