A nyári forróságban az ember másra sem vágyik, mint egy hűs zuhanyra, ami felfrissít. Az meg még jobb, ha kint a kertben ugorhatunk be a zuhany alá, kertészkedés, napozás, vagy akár egy tollasparti után. A kerti zuhanyban az a legjobb, hogy nem foglal sok helyet, akár a slagra is ráköthető, és napenergiával működik.

Persze a kínálat végtelen, a retró hordóstól a hordozható zacskóson át a mobil állványoson keresztül egészen a dizájner luxuszuhanyig. Három dolgot kell végiggondolnunk, ha szeretnénk zuhanyt telepíteni a kertünkbe: hol a legideálisabb elhelyezni, hogyan vezetjük el a vizet, na és persze, hogy mennyi pénzt is szánunk a szabadtéri pancsolásra.

A létező legolcsóbb, zacskós verzió

Nos, ezt az erősen infúziós zacskóra hajazó darabot először meg kell tölteni vízzel, majd bárhol felakaszthatjuk a kertünkben, és már tusolhatunk is. A zacskó űrtartalma 20 liter, és a fekete színének és anyagának köszönhetően hamar felmelegszik, így ha egész nap kint áll a napon, akár a meleg vizes zuhanyt is élvezhetjük. Csakhogy mivel elég primitív szerkezet, a vízkeverést még csak hírből sem ismeri, így ha túl nagy a forróság a víz túlmelegedhet, ezért jobb ha vigyázunk mikor aláállunk.

Tartozik hozzá egy zuhanyrózsával ellátott műanyag cső, valamint egy 90 centis kötél, kampóval a végén, és egy merevítőrúd. Ehhez a low budget megoldáshoz már 2 999 forintért hozzájuthatunk.

 

(kép: praktiker)

Szúrd le, ahol tetszik

Egy másik pénztárcakímélő megoldás, a leszúrható zuhany. Ez igazából egy praktikus megoldás arra, hogy a slag alá lehessen állni. A 2.15 méter magasságig állítható oszlopot bárhol leverhetjük a földbe, és már tusolhatunk is, de akár a kutyát is megfürdethetjük alatta, viszont be kell érnünk a slagból folyó hideg vízzel. 3 890 forintért jár hozzá azért egy esőztetős zuhanyfej, a vízelvezetést pedig megoldja helyettünk a kerti pázsit.

(kép: bauhaus)

A retró rajongóknak jöhet egy tartályos

Aki szeretne nosztalgiázni a szabad ég alatt való zuhanyzás közben, az rendelhet magának egy igazi, magas tartályos kerti zuhanyt, természetesen az ide illő zöld-fekete színösszeállításban. Nos, ízlés kérdése, én biztos nem fizetnék érte 82 000-128 000 forintot, ugyanis ennyibe fáj egy ilyen csodás darab.

Bárhogy is, aki ilyet szeretne, annak jól végig kell gondolnia, hogy hol a legideálisabb elhelyezni a zuhanyt a kertben, mert ezt már nem lehet csak úgy felakasztani egy szögre. Mivel a 2,5 méter magas állvány tetején ott figyel egy 80-200 literes zománcozott tartály, ezt már muszáj betonba ágyazva telepíteni, így olyan helyre tegyük, ahol el tudjuk vezetni a vizet. Viszont ez a darab már keverőcsappal van ellátva, így olyan hőfokúra állítjuk a fürdővizet, amilyenre csak kívánjuk.

Mobil szolárzuhany, a praktikum jegyében 

Ahogyan a nem túl szexi, nagy fekete tartály is arra szolgál, hogy a nap sugarainak segítségével melegítse fel a vizet, úgy a modernebb kerti zuhanyok is ezen az elven működve, csak már kicsit formatervezettebb kivitelben. Ha nem szeretnénk állandó helyet kijelölni a tusoláshoz, és vágyunk a meleg vízre, a legjobb megoldás a mobil szolárzuhany, ami az aljában, vagy az oszlopban tárolja a vizet, és kellemesen felmelegíti azt.

Egyszerűen használható, telepítést nem igényel, a vizet a fűre vezeti, vagy ahova éppen felállítjuk, és több színben kapható a Sunny Stile zuhany, 27 990-ért. A talpban tárolja a vizet, és keverőcsappal van felszerelve.

(kép: bauhaus)

A szintén mobil, Mypool zuhany (38 990 Ft) pedig az oszlopban tárolja és melegíti a vizet, és ehhez már krómozott kézi zuhany is jár, a kényelmesebb tusolás érdekében. Csak a slaghoz kell csatlakoztatni, és a talpának köszönhetően megáll a saját lábán.

 

(kép:bauhaus)

Fix zuhany extrákkal

Ha szeretnénk látványossá és igényesen kialakítottá varázsolni a kertet, akkor a kerti zuhanyok közül válasszuk a fix kialakítású, stílusos, extrákkal felszerelt darabokat, amik kifejezetten jól mutatnak, egy jól megválasztott helyen.

Ilyen a 40 literes Dada disegner zuhany, ami igen impozáns egy medence partján, vagy a napozóterasz szélén. Az alap darab 398 270 Ft, betonban rögzíthető, 225 cm magas, ívelt kialakítású és lila, kék, zöld, piros, narancs, fehér, antracit és inox színekben választható. A nap melegíti fel benne a vizet, ami keverőcsappal állítható, és lábmosó is tartozik a zuhanyhoz. De ha még több extrára vágyunk, akkor rendelhetjük időzítővel, zuhanytálcával, elektromos fűtéssel a téli használatért, és termosztáttal.

(kép:stools)

Ha nagyobb a család, és többen szeretnénk használni a zuhanyt, az Energy Pro modell a nekünk való, ami 75 liter víz tárolására és melegítésére képes (581 150 Ft).

(kép: stools)

Luxus minden mennyiségben

Természetesen gondoltunk azokra is, akik hajlandóak egy autó árát költeni egy formatervezett kerti zuhanyra. Nekik hoztuk el a Idiha olasz designer cég kétség kívül látványos, és minden extrával, 360 fokban elhelyezett fúvókákkal, led világítással, a legmodernebb anyagokkal és a legvadítóbb dizájnnal megalkotott darabjait, amik valószínűleg olyan pofátlanul drágák, hogy a cég nem kívánja elárulni, mennyiért pattinthatjuk oda a medencénk szélére őket.

(kiemelt kép: Indiha Design-Loop)



Címkék: