Amikor kazánbővítést terveztünk, még nem gondoltunk arra, hogy a kéményt is fel kell újítani, mert a régi, egyszeresen bélelt technológia már nem felel meg az új készülékeknek. Ezek már nem a helyiségből szívják az égéshez szükséges levegőt, hanem kintről, a kéményen keresztül.

Kicsit beszéljünk a kéményről

A kémény arra való, hogy a fűtés során keletkezett füstgázt elvezesse. Állhat magában, vagy lehet az épület része. A kémény méretét és ezen keresztül a huzatát az érvényes szabványok szerint (jogi- és fizikai szabályok), pontosan ki kell számítani. Ez a tervezés folyamatának a része. A kéménynek tartalmaznia kell tisztító, bekötő, kondenzvíz leürítő elemet is, a lezáró elemen kívül.

Igen ám, de ha úgy állsz, mint mi, amikor a mester közölte, hogy a meglévő hat kéményünk közül egyikbe se fér be a dupla bélés, neked is más megoldás után kell nézni, ha nem akarsz fázni. Ilyenkor kúszik be a képbe a szerelt kémény intézménye, balról. A kémény felbővítése pedig jobbról. Középen a szétválasztott kémény.

 

A felbővítést marással végzik, még pedig egy erre a célra készült marógép segítségével, ami a kémény belső átmérőjét növeli meg a használni kívánt eszköz és a lehetőségek metszeti halmazába. Ez nem mindig megoldás, nálunk például nem volt az.

 

Van még egy kiút a szorult helyzetből, ez pedig az, ha két kémény is rendelkezésre áll. Ekkor az egyikben jön be a levegő, a másikban meg ki az égéstermék. Ezt szétválasztott, vagy osztott kéménynek nevezik.

 

A szerelt kémény viszont csodálatos megoldás az eltévelyedettek számára, akik nem láttak előre 80-100 évet, a kombinált cirkók sokadik generációig, a kondenzációsig. Adott a helyzet, vagy bővíteni kell a kéményt, vagy szerelt kémény kell.

Nálunk az utóbbi. Ennek a kivitelezése úgy néz ki, hogy a berendezéstől kimegyünk vele a tető fölé, és ott elkanyarodunk az ég felé, és elérjük a szükséges magasságot. Így pőrén is maradhat, de elfalazásra is van lehetőség, ez mondjuk kicsit több munka.

Maga a kémény egy béléscsőből áll, amit hőszigetelő anyag vesz körül, majd a külső burkolat következik. Ennek a külső buroknak a feladata megvédeni a benti dolgokat az időjárás viszontagságaitól. Az egész építménynek meg az, hogy elvezesse a füstöt, jó messzire.



Címkék: