Kuka hétköznapi élete meglehetősen egyhangú. Többnyire a kerítés oszlopa mellett feszeng egész nap. Eső dobol a tetején, tűzi a nap, sötétzöld színe ordít a fehérre festett rács előtt, fű és sár veri fel az alját. Igen, talán ott, az alsó fertályon érzi magát egyedül idevalónak, a kertbe.

Megtűrt szükség ő, így elviseljük otromba külsejét, műanyag voltát kis házi oázisunkban és ha vendégek jönnek, eldugjuk a pince bejárata mögé, vagy ponyvát terítünk rá. Pedig ez másként is lehetne! Akár büszkén is viselhetné sorsát ez a szerencsétlen -ha már kukának teremtette az ég-, a lényeg a körülmények megteremtésében van. Mert használni, azt kell, erre figyeljünk, de miért ne lehetne ízléses portája neki is? Hogy jó érzéssel közelítsünk hozzá akkor is, ha négynapos konyhai maradékok oszlanak benne Pistike pelenkáival a 38 fokban. Adjunk az ő megjelenésére is, hogy illeszkedjen végre oda, ahova való.

Az utóbbi hetekben felvettem a kíváncsi kukabúvár napszemüvegem, és így jártam-keltem a világban. Íme néhány praktikus ötlet a kukád elrejtésére:

Legyen a kerted része!

A Rowlinson manufaktúra terméke Angliából

Ez a fából készült változat remek ötlet a természetközeli megvalósításokra. Mert ezúttal ez a cél. A kert többi részéhez passzoló anyagokból, növények segítségével ügyes kompozíciók is létrejöhetnek. A képen látható szerkezet tetején virágok vannak beültetve, tényleg kedves látvány. Ugyanakkor láthatóan nem ideális a méretezés, hiszen nem lehet felhajtani teljesen a kuka tetejét. Én biztos nem húzogatnám mindig ki, amikor este tízkor kiszaladok a zsák szeméttel… Egy kukaeltüntető szekrényeket forgalmazó, angol cég honlapján találtam, de biztosan itthon is akad valahol egy ráérő asztalos annak, aki hasonlóra vágyik.

A kerítésbe ágyazva

Ha a kerítésed vonalában a kerítéshez éppen passzoló beszögellést készíttetsz, nem fog feltűnni a kutyának sem, ha ott ácsingóznak a kukák. Nekünk is ilyen megoldás van, a kerítés oszlopa kis fallal lett szélesebb, amire tető került, míg jó megoldások léteznek léckerítés esetére is, lásd a képeken alább.

Kreatívok díszítést is tehetnek az elejére (baloldali Pinterest, jobboldali saját kép)

Szép példa egy közintézmény kukatárolójáról, ami a kerítés része (kép: Tóth Bettina)

Ültesd körbe növényekkel, avagy rejtsd el a kertben!

Tetszik nekem ez a megoldás, mert annyira egyszerű. Soha nem lesz útban sem fizikailag, sem a szemnek, ezért meglévő sövény közé rejteni vagy szándékosan körbeültetni növényekkel valójában jó megoldás. Arra azért figyeljünk, hogy a sár miatt mindenképpen valamilyen kőlapon legyen a helye és érdemes a növényválasztást is átgondolni, nehogy egy év múlva már kiszedni se tudjuk a kukát a helyéről a lombok miatt. És ugye minden szúrós növény is kilőve.

Itt a kuka, hol a kuka?

Legyen saját “háza”

A ház és a kerítés stílusában megépített tárolók roppan ízlésesek tudnak lenni. Úgy vannak szem előtt nyilvánvaló céljaikkal, mint örömlányok a piros lámpás házban, mégis elegáns tud maradni az, ami. Nagy szó ez manapság…

Csinos léces tároló kétszárnyas ajtóval és egy menő modern megoldás zöldtetővel (képek: Pinterest)

Lehet készen kapható paravánfalakat is kapni, amelyek – ha illenek a kertbe – villámgyors szolgálatot tehetnek nekünk, míg kicsivel több befektetéssel a saját ízlésünkre szabva egyedi tárolóhelyiségeket alakíthatunk ki.

Nagy Katáéknál, a mi hobbikertészünknél például mutatós fehér léces megoldást láthatunk az alábbi videóban:

+ Bónusz megoldás: dobd ki a kertből!

Ahelyett, hogy agyoncifráznád a kérdést, akár el is tüntetheted a kertből! Ez nem csak a kertet óvja meg a látványtól, hanem az ott lakókat is a kukahúzogatástól. Éppen ezt csinálta egy budai, idősek lakta társasház is, amivel elintézték, hogy a nehéz kukákat mozgatni kelljen, de mégis hozzáférhető legyen a kukásautó számára és a gyalogosok se morogjanak.

Végülis… (Kép: Bognár Emese)



Címkék: