Bezzeg Ausztriában, meg Szlovéniában milyen szépek az ablakpárkányok! Hallom olyan sokszor. Nos igen, mindkét irányban más klímának örülhetnek a növények és talán ízlésbeli különbségek is vannak, de azt kell mondjam, néha elég, ha nyitott szemmel járunk, hogy észrevegyük a szépet, a természet egy szeletét magunk körül.

Ezt bizonyítandó, egy jó ideje, ha valahova utazom, mindig felfelé is sandítok kicsit, hátha megtöri a fal síkját egy-egy kitüremkedő virágkazal, egy minioázis. És tudjátok mit? Megéri a nyaki idegbecsípődés nézelődés után. Mert szerencsénkre vannak még olyanok, akiknek fontos  a természet közelsége, akiknek sikerül a lakókörnyezetükbe csempészni egy kis zöldet akkor is, ha a hatodikon laknak egy lakótelepen, vagy egy agyontérkövezett kertvárosi utcában, esetleg elnéptelenedő faluban. Óriási köszönet érte!

A természet bárhol felütheti a fejét (kép: wikipedia)

Íme néhány kedves példa alább, hogy idejében elkezdjük tervezni a jövő évi saját ablakpárkányainkat, erkélyeinket:

Petúnia

Vannak, akik a tökéletes, tiszta egyszerűségben hisznek. És ha ez iskolapéldája a petúnia tartásának, akkor mi is, nem igaz? Ez a balkon szemkápráztatóan szépre sikerült. Pedig ezek a petúniák kis tejfölös dobozkában érkeztek palántaként erre az esőtől védett helyre, a maguk sima 60cm-es műanyag balkonládáikba (3 tő / láda). Hogy mi a titok? A FB Kerti- és szobanövények csoportjában csak úgy záporoztak ezek a kérdések a büszke lány felé, aki megmutatta édesanyja keze munkáját a csoportnak. A válaszból néhány dolog lett számomra egyértelmű: a déli fekvésű teraszt érő hosszú napsütés, a tápanyagban gazdag föld és Képes Józsefné szívet melengető gondoskodása.

Á igen, a gondos hölgy éppen holnap, augusztus 16-án lesz 75 éves, amihez külön gratulálunk és további jó egészséget, rengeteg örömöt kívánunk!

Petúniaözön. Képes Józsefné és virágai Sajóecsegen (BAZ megye).

Csüngő virágkazal

Ezt a fotót Gyula belvárosában fotóztam június közepén. Ma már biztosan háromszor ekkorák a növények! Gyula szimpla szemmagasságban is csodálatosan virágos város, de az emeletes házak felé is érdemes néha egy-egy pillantást vetni. Ez a balkontulajdonos a futó-csüngő megoldásokban hisz és ekkora méretnél ez igazán látványos eredményt hozott. Én ugyan biztos rózsaszín muskátlikat használtam volna piros helyett (kinek a pap…), de mivel szép szimmetrikus az elhelyezés, tökéletesen  harmonikus lett a látvány. És nem csak szerintem, mert a szökőkutak után ezt fényképezte minden sétáló az utcában.

Óriási erkélyen remek megoldás mindent lelógatni

Megoldás félárnyékba

Erre a szállodai virág-összeültetésre júniusban figyeltem fel. Ezekre a balkonládákra csak délelőtt süt a nap, utána egész estig csak egy kis minimális szűrt fényt kap a nagy lombos fák árnyékában, tehát nincs azért vaksötét. Tökéletes választás hát a nagyra növő sárkányszárny-begónia és az élénk világoszöld színű díszbatáta, ami különleges leveleivel díszít egész a fagyokig. Bár a batáta ilyen körülmények között nem lesz akkora, mint teljes napon, de talán éppen ezért lesz tökéletes kiegészítője az augusztusra már minden bizonnyal hatalmasra nőtt begóniának.

Remek példa: begónia és díszbatáta

Budapesti dzsungel-erkélyek

Valamiért a belvárosi emberek zöme még mindig nem használja ki az erkély adta lehetőséget arra, hogy ott növényeket tartson. Pedig Tálas Ági isteni ötleteket adott már rá, ezenkívül a növény szűri a levegő szennyezettségét, hűsít, árnyékol és talán néhány méhecske vagy pillangó is feltűnhet a színen. Így hát te, aki bármilyen növényt is nevelsz odakint, máris sokat tettél a környezeted szebbé, zöldebbé tételéért. A sok pucér erkély között messziről világít, ha háromnál több növényt látni egy helyen, így egy rövidebb villamosozás közben is rögtön meglátom ezt a kettőt a Széll Kálmán tértől nem messze. Hogy milyen növények vannak itt? És harmonikus-e a látvány? Mivel hosszú utcákon át mindössze ezen a két erkélyen van egyáltalán növény, én mondom, teljesen mindegy. Örül a szívem, amikor elmegyek alattuk. Ide-oda végre visszajött a természet!

Sok jó növény kis helyen is elfér!

Külföldi bónuszbalkon – ápolási titkokkal!

Ha balkonnövényekről van szó, nem hagyhatom ki a listából az Angliában élő magyar Pálfi család bámulatos virágkompozícióit. Tudom, az angol időjárás…, de higgyétek el, ott sem pusztán az időjárástól lesznek a növények ennyire szépek. Egy korábbi Gardenista interjúban minden titkot elárult Erika, a virágok fő felelőse, ki ne hagyd, kattints IDE és olvasd el, hogy csinálja!

Erika és szeretett balkonnövényei



Címkék: