A kettő közül valamelyikre igaz az állítás:

Az egész növény, de különösen a virágok erősen mérgezőek. A mérgezés tünetei a hányás, hasmenés, kábultság, szívritmuszavarok és az ájulás. Közepes mennyiségű fogyasztása akár halálhoz is vezethet, így a tünetek észlelésekor azonnal fordulj orvoshoz! Na de melyikre?!

Igaz, ami igaz. Tényleg nagyon hasonlítanak egymásra. Ráadául mindkét faj árnyékos élőhelyet kedvel. Ezért is fontos megismerni mindkettőt, mert a különbségek felismerése bizony nem kevés bosszúságtól, aggodalomtól és rosszulléttől kímélhet meg.

A legfőbb különbségek, vagy 4+1 tuti tipp, hogy véletlenül se keverd össze őket:

Ami a legegyszerűbb és legbiztosabb különbség, az az illat. A medvehagyma minden növényi része erős fokhagyma illatú. A gyöngyvirág pedig csak erős virágillatot áraszt, azt is csak virágzás idején, így ez az egyik legbiztosabb támpont a két növényfaj megkülönböztetésére.

A levél. A medvehagymáé keskenyebb, mindössze legfejjebb 4 centis, a gyöngyvirágé viszont szélesebb, akár 6-8.

A virágzat. A medvehagymának tömött ernyőben nyílnak kis csillag alakú virágai, míg a gyöngyvirágnak a virágzati szárán sorakoznak csupor alakú virágai.

A termés. A gyöngyvirág élénk piros bogyótermése elég feltűnő különbség. A medvehagymának barna, háromrekeszű toktermése van, ami ernyőben megmaradva díszítő értékkel is bír.

Minden évben ilyenkor több cikk megjelenik a medvehagyma és gyöngyvirág összehasonlításáról, különbségéről és összetévesztésének veszélyeiről. Növényösszehasonlítós cikksorozatunk második része.

Most, így márciusban már előbújt a medvehagyma (Allium ursinum). A hazánkban is üde gyertyános, tölgyes és bükkös erdőkben előforduló hagymás, azaz geofiton életformájú növény a hagymafélék családjába (Alliaceae) tartozik.

Mi látható a képen? (Forrás: pixabay)

A májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis) őshonos európai faj, a gyöngyvirágos-tölgyes társulás gyepszinten élő, névadó faja. A csodabogyófélék családjába (Ruscaceae) tartozó évelő, geofiton életformájú növény.

De mi az a geofiton életforma?

Azokat a növényeket nevezzük geofitonnak, amelyek áttelelő szerve a föld alatt helyezkedik el, amely lehet hagyma, gumó vagy gyöktörzs (rizóma). Jellemzően kora tavaszi évelők, melyek a fák lombfakadása előtt nyílnak.

A medvehagyma (Allium ursinum) tavasszal a hagymájából két hosszúkás, keskenyebb lándzsás, hegyes csúcsú levelet hajt. Körülbelül 20-30 cm magas összefüggő zöld levélszőnyeget képez.  Erős fokhagyma illatot áraszt, így már jó előre érezni és tudni lehet, hogy a közelben medvehagyma mező található. A levelek már márciusban kibújnak, majd a két levél között április-májusban ernyős virágzatban virágoznak a fehér csillag alakú virágok.

fotó forrása: pixabay

Medvehagyma felhasználása

Már régóta kedvelt zöldség,- fűszer- és gyógynövény.

Az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt, kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Az örökké betegeskedő embereknek, a sömörös, pattanásos, korpázó arcbőrűeknek, a reumásoknak és görvélykórosoknak úgy kellene tisztelniük a medvehagymát, mint az aranyat. Nincs a Földön még olyan növény, amelyik ennyire hatásosan tisztítaná a gyomrot, a bélrendszert és a vért, mint ez. A fiatal emberek kivirulnak tőle, mint a rózsa, és kinyílnak, mint a fenyőtoboz a napfénytől.”

Gyógyító ereje nagyobb, mint a fokhagymáé. Alkalmas lehet a szervezet tavaszi megtisztítására, és segíti az idült bőrbetegségek gyógyítását is. Egyre jobban ismert és elismert a medvehagyma tavaszi salaktalanításra, krónikus bőrbajokra, vértisztító hatása miatt, valamint gyomor és bélrendszer tisztítóként is.

A legtöbb kertben már zöldség-és fűszernövényként termesztik a gondos háziasszonyok. Rendkívül sokrétű felhasználása a konyhára is kiterjed: magában, szendvicsekhez, salátákba, de akár húsokat fűszerezni vagy sós süteményekhez is kiváló. Állítólag nincs is jobb a medvehagymás pogácsánál.:)

A májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis) magyar és latin nevében is jelzik, hogy májusban virágzik. Nem túl nagy, 10-15 cm magas, rizómája és két széles lándzsa alakú, hegyes csúcsú levele van.

Fotó: Kiss Gábor

Bókoló, csupor vagy harang (kinek, hogy tetszik) alakú, körülbelül 1 cm nagyságú virágai miatt házikertekben dísznövényként mindenfelé ültetik.

Fotó: Kiss Gábor

Finom és erős (de nem fokhagymaillatú!) illattal árasztják el az egész területet, ahol nyílnak. Termése élénk piros bogyótermés.

Különbség még az is, hogy a gyöngyvirágnak rizómája, a medvehagymának pedig hagymája van, de ha kellő természetszeretettel és tisztelettel gyűjtesz, akkor ez a talaj alatt maradó különbség. Óvd a természetet és csak olyan helyen gyűjts, ahol szabad! Erről mindig tájékozódj előre!

Az erdőtörvény (2009. évi XXXVII. törvény) alapján az erdei haszonvétel – mint például a medvehagyma gyűjtése – nem károsíthatja az erdő biológiai sokféleségét, az erdei életközösséget és nem haladhatja meg az egyéni szükséglet mennyiségét. Ennek feltételeit az erdőgazdálkodó határozhatja meg. Védett természeti területen az erdőgazdálkodó előzetes értesítése mellett lehetséges a  gyűjtés.

kiemelt kép forrása: pixabayCímkék: