Az áruházlánc történetében is egyedülálló koncepciót követ az IKEA új bécsi áruháza, amely várhatóan 2021-re készül el: a külváros helyett a belvárosban, a Westbahnhofnál kap helyet és teljesen autómentes lesz. A piackutatások szerint ugyanis a belvárosban lakók kétharmadának már egyáltalán nincs autója. A Mariahilfer Straßéra tervezett új bútorbolt viszont kiválóan megközelíthető lesz tömegközlekedési eszközökkel, gyalog és biciklivel.

De nemcsak a városlakók mobilitási szokásai változnak, hanem a vásárlói magatartásuk is. Az emberek szívesen mennek vásárolni, mindent meg akarnak fogni, ki akarnak próbálni, de a nagyobb, nehezebb dolgokat már inkább hazaszállíttatják, nem ők akarnak cipekedni.

Kép forrása: Ikea Ausztria

 

Az új bécsi bútoráruháznak, amelynek pontosan ugyanolyan lesz a szortimentje és a szolgáltatáskínálata, mint a többi IKEA-nak, éppen ezért nem lesz parkolója, viszont 24 órán belül mindent házhoz szállítanak – méghozzá jutányos áron. A 30 kilogramm alatti csomagokat például várhatóan 3 euró 90 centért viszik ki a vevőknek, egy egész konyhát pedig 99 euróért. A megrendelt termékek egy logisztikai centrumból kerülnek majd a vásárlókhoz, amelynek hamarosan elkezdik az építését a 21. kerületben.

Kép forrása: Ikea Ausztria

 

De nemcsak ebben lesz rendhagyó az új bécsi IKEA-áruház, hanem a kinézete is eltér majd a szokásostól.

A többszintes épület homlokzatán zárt és nyitott elemek váltakoznak majd, amelyek tele lesznek zöld növényekkel, a fényt beengedő felületekkel, világos kirakatszakaszokkal és fákkal. Így az épület nemcsak a levegőre, de a környék hangulatára is jó hatással lesz majd. Főleg, hogy a tetőt is bezöldítik.

A terveket a bécsi Querkraft építésziroda készítette, amelyet kilenc meghívott pályázó közül választott ki a svéd cég. Az építési munkák várhatóan 2019 őszén kezdődnek.

 

 

Forrás: Eurocomm-PR Budapest – Bécs Város Külképviseleti Irodája



Címkék: