Ha igazi környezetvédő vagy, itt az ideje, hogy még magasabb szintre lépj, és még a fogadat is környezetbarát, lebomló fogkefével mosd. Mert bizony, már ilyen is létezik, igaz még a hazai áruházak polcairól nem lehet csak úgy leemelni.

Úszkálunk az évi 30,4 milliárd fogkefe hulladéktengerében

Nos jöjjön egy kis matek, hogy lássuk hogyan válik a bolygónk szép lassan egy gigászi fogkefe temetővé. Mostanság olyan 7.6 milliárdan tengődünk a bolygón. Tételezzük fel a „legrosszabb esetet”, hogy mindannyian szoktunk fogat mosni, és betartva a fogorvosok ajánlását, 3 havonta lecseréljük a fogkefénket, vagyis évente négy alkalommal.

(kép:pieterbas)

Nem vagyok egy matekzseni, de ez még barátok közt is évi 30,4 milliárd eldobott fogkefét jelent. Azt gondolom, hogy ez már akkora tétel, ami miatt érdemes beszélni a témáról, és keresni a műanyag fogkefe helyett egy alternatív, ökoszájápolási eszközt. És itt jön képbe a bambuszfogkefe, a világmegmentő újítás, ami nem is olyan új, de úgy tűnik nem kap elég figyelmet ahhoz, hogy meghódítsa a világpiacot, és átvegye az uralmat.

A nyelét a panda is megenné, de miből van a sörte?

Nem meglepő módon a bambuszfogkefét az ázsiaiak dobták piacra, hiszen arrafelé szinte úgy nő a bambusz mint a gaz. Azért is kézenfekvő alapanyag, mert a növény antibakteriális hatású. A kezdeti terméket is öko, bio, újrahasznosítható, lebomló és hasonló hívószavakkal igyekeztek népszerűsíteni, de hamar feltette valaki a kérdést, hogy rendben van hogy a fogkefe nyele bambuszból készül, na de miből is van a sörte?

Ja, hát az műanyagból. Na itt gyorsan meg is bukott a nagy marketingfogás, miszerint a bambuszfogkefe a zöldek zöldje. De ez jót tett az ügynek, mert így a gyártók kénytelenek voltak előállni valamivel, ami már megállja a helyét a környezetvédő fogmosók körében.

Igyekeztek valami természetes, biológiailag fenntartható megoldást találni, így született pár nem éppen tökéletes, de elfogadható megoldás. Az egyik, hogy a sörtét ricinus olaj és nejlon kombinációjából készítik, így a fogkefe ugyan nem lebomló, de újrahasznosítható. Egy ilyen fogkefét 6 dollárért, vagyis kb. 1500 forintért rendelhetünk meg a neten.

Ha igazán zöld vagy disznószőrt kell nyalogatnod

Na és akkor jöjjön a várva várt megoldás, a bambusz fogkefék non plus ultrája, ami száz százalékban természetes anyagokból készül, és lebomlik. Ez nem más, mint a disznószőrsörtéjű kefe. Nos igen, gyorsan felmerül a kérdés, hogy ha halott állatok szőrét használjuk, azzal megmentjük, vagy inkább pusztítjuk a földet. Igazából ez a megoldás nem is nevezhető igazán újnak, hiszen a nejlon feltalálása előtt disznószőrből készültek a fogkefék.

(kép:gaiagguy)

Minden esetre a „bambusz és Babe kombót” a gyártó büszkén ajánlja azoknak, akik egy teljesen lebomló, akár a komposztba is bedobható, minden összetevőjében természetes fogkefét szeretnének. Az árát is megkérik, 10 font körül mozog, ami kb. 3500 forint, de ezért természetesen még a csomagolása is lebomló papírból készül, és toxikus ragasztóktól mentes.

(kép:gaiaguy)

(kiemelt kép: nurturing-soul)



Címkék: