A késve, de annál nagyobb hévvel berobbant „tavasznyár” miatt gyakorlatilag el is felejtettük már, mire ez az írás megjelenik, de március végén és április elején menetrendszerűen érkezik a panaszáradat a városszélen és falvakban élőktől: gyomorforgató „szennyvízszag” terjeng a környéken. Nem kell megijedni, nem a csatornahálózat mondta be az unalmast és nem is a szomszéd oldja meg „okosba’” a szennyvízszippantást. A mezőgazdaság egyik legrégebbi és nagyon is természetes tevékenysége zajlik ilyenkor: a hígtrágyaszórás. Nagyon dicséretes dolog ez – de muszáj ennyire ótvarul büdösnek lennie?

Kezdjük a végén: a válasz NEM. De akkor miért az?

Szépen kezelt hígtrágyát szórnak ki valahol Ausztriában, a Gülle őshazájában

Erre nyilván rögtön rávágjuk, hogy „hát mert a trágya büdös és kész”. Ám ez nem ennyire egyszerű. Nézzük csak meg, hogyan alakul a trágya élete születésétől haláláig. Érdekes sztori, csak szólok.

A trágya születését nagyon nem kell részletezni, ugye. Úgy néz ki, hogy ahol almon (szalmaágyon) laknak az állatok, ott a szalma rendesen felveszi a nedvességet, ebből lesz az zömében szilárd, érlelésre alkalmas nyerstrágya, ahol viszont – és ez főleg a nagyüzemi állattartó telepekre jellemző – nincs alom, hanem rácspadozaton tartják az állatokat, ott az összes cucc (ürülék, vizelet és a tisztítóvíz) a padló alatt összefolyik. Ebből lesz a hígtrágya.

Ami igenis szintén nagy kincs, mert neki is van a növénytermesztésben remekül felhasználható tápanyagtartalma. Nagy vonalakban azt mondhatjuk, hogy 10 tehén napi 1 köbméter hígtrágyát termel, ezzel pedig több mint 1 mázsa műtrágyát lehet kiváltani, bizony. (Ez persze csak általános szám, sok minden alakíthat rajta: egy borjú helyének tisztításához kevesebb vízre van szükség, mint egy nyolcszáz kilós hízóbikáéhoz, és persze nem minden gazdaságban használnak pont ugyanannyi vizet.)

Boldog tehenek szalmaágyikóban

A hígtrágya viszont legalább annyira veszélyes fegyver, mint amennyire értékes tápanyagforrás. Beltartalma ugyanis általában minden tekintetben meghaladja azokat a határértékeket, amelyek mellett még felszíni vizek közelébe lehetne juttatni. Aránytalan használata a nitrátok, a nátrium, a réz, a cink káros felhalmozódásához vezet, ezért nemcsak a felszíni vizektől, hanem a talajvíztől is távol kell tartani. Télen abszolút tilos kijuttatni, hiszen a fagyos talaj nem tudja felvenni. Ugyanígy korlátozottan szabad lejtős területeken és könnyű, vízáteresztő homoktalajokon használni.

És itt jönnek a problémák: nem mindig, nem mindenhol és nem akárhogyan használhatjuk fel, viszont mindig, mindenhol és összevissza képződik. Muszáj lenne tehát megfelelően tárolni és kezelni. A tároláshoz komoly berendezések kellenek – szivárgásmentes tárolók, ahol egyszerre lehet megoldani az optimális lebomlást és megakadályozni az értékes nitrogén elillanását (ammónia formájában – na ettől olyan penetránsan büdös az egész). Megoldás lenne a hígtrágya komposztálása is – szalmával, fűrészporral, vagy ami akad a környéken -, illetve persze az, hogy eleve szalmán tartjuk az állatokat. Ez mind-mind olyan „plusz meló” egy farmon, ami közvetlen hasznot nem hoz.

De akkor miért muszáj egyáltalán állati trágyával bohóckodni?

Szerves trágya kiszórása. Ugye hogy inkább virágföldre hasonlít, mintsem…?

Azt hiszem, abban elég gyorsan meg tudunk egyezni itt a Gardenistán, hogy a Föld termőtalajaival nem érdemes sokáig szórakozni most már; jó 70 éve embertelenül kínozzuk, és bizony meg is van az eredménye. A nagyüzemi mezőgazdaság őrületes tempóban szivattyúzta ki a talajból az évmilliók alatt felgyülemlett tápanyagot, és azt hittük, a „varázsszó”, az NPK műtrágya majd mindent megold. Hát nem. Termesztett növényeink persze a műtrágya révén hozzájutnak azokhoz a tápanyagokhoz, amelyekre az ő élettartamuk során szükségük van, de azzal nem foglalkoztunk, hogy a talajt is etetni kell, különben éhen hal.

Most már egyre több földművelő kezdi belátni, hogy a hosszú távú megoldás „sajnos” az, hogy vissza kell térni a régi jó hagyományokhoz: a szerves trágya használatához. Szerves trágya alatt nagyon sok mindent lehet érteni, az állati eredetű trágyától kezdve a növényi (illetve tágabb értelemben az organikus eredetű, lebomló) komposzton át a tudatosan alkalmazott takarónövényekig és zöldtrágyákig.

Ez persze macerás. A csinos zsákokba kondicionált granulátumot vagy a műanyag flakonban érkező folyékony trágyát tiszta, gyors és egyszerű dolog kijuttatni, míg a komposztot okosan össze kell állítani, ha nem akarjuk, hogy berohadjon, a zöldtrágyát vetni kell, várni, hogy megnőjön, majd megfelelően bedolgozni, az állati trágyát meg pláne rendszeresen ki kell hordani az istállóból, kezelni, forgatni, depózni, érlelni, és csak aztán kijuttatni. Munka-, idő-, következésképpen pénzigényes foglalatosság, ráadásul hát hiába szépítjük, igazából arról van szó, hogy az ember reggeltől estig sz…t lapátol. Nem szexi.

Vízszintes tengelyű trágyaszóró a hőskorból

Viszont többszörösen is megéri. A szerves trágya ugyanis mindent tud, amit az összes granulátum és lombtrágya, meg még többet is. Tele van olyan hasznos baktériumokkal és gombákkal, amelyek természetes körülmények között a talaj körforgását működtetik. Nélkülük a talaj csak halott szerves- és szervetlen anyag sima keveréke lenne. A szerves anyagokkal együtt azonban életre tudják kelteni a talajt. Ez a kulcs: a talaj élete. Ezt vettük el ugyanis a sok műtrágyával és növényvédő szerrel.

És bónuszpontként: a jó szervestrágya nem büdös. Magam is markoltam alig 3-4 hónapja érlelt szarvasmarhatrágyába – nem gázabb, mint egy nem tökéletesre homogenizált zsákos virágföld, sőt. Természetes, élettel teli, erős anyag. A jó trágyának „erdőalja-szaga” van. Igen, nagyjából ez az, amiről nemrégiben megemlékeztünk: a sugárgomba nevű baktérium áldásos tevékenységének gyümölcse, amit az ember – vélhetően evolúciós okokból – ösztönösen kellemesnek érez.

Na de ez minden, csak nem kellemes!

Ha például így tennék ki, nem szanaszét fröcskölve…

Igen, pontosan. Az a penetráns ammóniaszag, amit kora tavasszal a falu körül érzel, az a nem megfelelően kezelt hígtrágya szaga. És még tulajdonképpen ez is kezelhető lenne, ha a kiszóráshoz nem a megszokott, az öntözőberendezéshez hasonló „sugárágyút” használnák, hanem a sokkal kulturáltabb csúszócsöves berendezéseket vagy pláne injektorokat, amelyek után még csak bedolgozni sem kell a cuccot. Az EU elvileg elég komoly támogatásokat ad trágyatárolókra és trágyakezelésre is – de tavaly például nem is egy támogatási jogcímet kellett felfüggeszteni azért, mert váratlanul nagy túligénylés érkezett a gazdáktól. Igény tehát volna az ilyen fajta jövőbe mutató fejlesztésekre, de támogatás nélkül nem megy.

Úgyhogy az a helyzet, hogy aki termőterület közelében lakik, az időnként még el kell viselje a trágyaszagot, sőt, örüljön annak, hogy legalább addig se műtrágyával mérgezik a talajt a közvetlen szomszédságában, de az igazán profi trágyakezelés már nagyon szépen tud bűzmentes trágyát produkálni. Nagyon jó volna, ha a hazai mezőgazdaság is szépen lassan el tudna indulni ebbe az irányba.

(források: agronaplo.hu, ostermelo.hu, Loch Jakab és Nosticzius Árpád: Agrokémia és növényvédelmi kémia, Mezőgazda Kiadó, 2004, Kocsis István: Hígtrágya és szennyvíziszap kezelés, Szent István Egyetem, 2011)



Címkék: