Tegnap megmutattuk nektek, milyen az idei Tavaszkert dísznövény kiállítás a Budai Arborétumban, amivel nem titkolt célunk az volt, hogy minél többen kedvet kapjatok hozzá. Még ma sem késő felkerekedni, este 7 óráig nyitva vannak a kapuk, a jó idő adott, szóval ha azt látod, hogy üres a terasz vagy a kertben elfér még egy-két növény, kapd magad és irány a virágvásár! A kiállítás után most a helyszínt ajánljuk, mint remek hétvégi kirándulós program – a főváros közepén!

A kedvcsináló cikkben első indokunknak a helyszínt választottuk, hisz mégis csak az ad keretet az egésznek, meghatározza a hangulatát, annak méretén nagyban múlik, mekkora lesz a tömeg, s hogy lesz-e egyáltalán.

Ebből a szempontból nézve biztos vagyok benne, hogy a fővárosban kertészeti kiállítás megrendezésére a Budai Arborétumnál nincs szebb. És ezt nem csak azért mondom, mert elfogult vagyok az itt eltöltött egyetemi évek miatt (az arborétum egyben a a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi és Kertészettudományi Karának, valamint a Tájépítészeti és Településtervezési Karának otthona is egyben és több, mint 150 éves).

Ha végignézed a mostani kiállítás ideje alatt készített fényképeket, szerintem egyet fogsz érteni velem. Az arborétum értelemszerűen tele van díszfákkal, ezeknek egy nagy része dísz gyümölcsfa, amik épp most virágoznak. A virágzó fák mellett a gyönyörű különlegességek miatt is érdemes tenni itt egy sétát, akár egy piknikezéssel egybekötve. A park elég nagy ahhoz, hogy a környező utcák villamos- és autózaja ne legyen zavaró a fűben ücsörgés közben.

Nem hiszem, hogy sok helyen láttál már élőben kaukázusi szárnyasdiót (Pterocarya fraxinifolia), főleg nem olyat, ami 13 törzsű, és 60-70 vagy ki tudja hány éves példány. A körülötte burjánzó podagrafű, háttérben a medvehagymával pedig igazán különlegessé teszi a találkozást ezzel a fával.

Vagy ott van a szomorú japánakác (Sophora japonica Pendula). Ha esetleg van a kertedben, de még csak pár éve ültetted, akkor itt megnézheted, hogyan fog kinézi 30-40 év múlva.

Az én kedvenceim az atlaszcédrusok, van belőlük néhány itt is szerencsére. Kiülni az egyik tisztásra és csak nézi ezeket a fákat – kell ennél jobb hétvégi természet-élmény a főváros közepén, 20 percre a belvárostól?

És ami még fontos: az arborétum két részből áll, amit a Ménesi út választ ketté. Az alsó a hét minden napján látogatható 8.00-18.00 óra között, a felső hétvégén, munka- és ünnepnapokon zárva van.

Néhány további hasznos és fontos információt olvashatsz az arborétum honlapján.

Jó kirándulást!



Címkék: