Húsz éve, 1998 szeptemberében nyitotta meg kapuit Magyarország egyik legszínvonalasabb irodaközpontja, a Graphisoft Park. Az egykori Óbudai Gázgyár helyén található park épületeinek alapterülete most 20 ezer négyzetméterrel bővült, így összesen 75 ezer négyzetméteres területen összesen már több, mint 5000 magasan képzett IT szakembernek és több, mint 1000 diáknak biztosít egyedi minőségű munkakörnyezetet.

A huszadik jubileumát ünneplő irodakomplexum kialakításánál a legfontosabb szempont mindig is a munkavállalók igényei voltak: már a kezdetekkor, a Graphisoft szoftvercég új irodahelyszínének kitűzésekor a kreativitást ösztönző munkakörnyezet volt meghatározó, az épületek tervezése során pedig szintén azt kérték az alapítók az első épületeket jegyző Cságoly Ferenctől, hogy ne az akkor már világcég Graphisoft nagyságát, sikerét jelenítse meg, hanem a dolgozók igényeit, jóllétét, egészségét tartsa szem előtt.

Nem volt ez másképp a most elkészült új épületek esetében sem, az épületek magassága például továbbra sem haladhatja meg a park fáiét, a beépítés is alacsony maradt, a gépkocsik pedig a föld alá kerültek, hogy a felszínen a zöld domináljon.

Az irodapark 2006-ban bővült a jelenlegihez hasonló mértékben: akkor, leginkább a Microsoft és az SAP igényei alapján, közel 13 ezer négyzetméter új irodaterületet építettek, a terveket a Vikár és Lukács építésziroda készítette.  Az SAP parkbeli jelenléte már 21 ezer négyzetmétert tesz ki. Az igényeikre szabott bővítés mellett elkészült az ún. Startup House is, amely a földszinten egy nyitott, specialty kávézónak, az emeleteken pedig elsősorban kis cégeknek és a Graphisoft Park menedzsmentjének biztosít teret. A Sugár Péter által tervezett épület elnyerte a 2018-as Év irodája rendezvényen az Év Új Ingatlanfejlesztése díjat. Az avatási ünnepségen átadták a déli parkrészt is, amely új irodaterületek mellett egy kollégiumnak is helyet ad.

Graphisoft Park

 

Érdekességek

A Graphisoft Park számára nemcsak az építészeti tervezés során fontos a bérlők munkatársainak jólléte: a különböző kantinokban és éttermekben a külföldi munkatársak is találnak étrendjükhöz illőt. A nem autóval járóknak kisbuszt biztosítanak a HÉV-megálló és a park közé, tavasztól őszig pedig saját hajójárata is van az irodaparknak: a félóránként induló gyorshajó 10 perc alatt ér a Batthány térre.

2011-ben adták át a Steve Jobs emléke előtt tisztelgő bronzszobrot. Az Apple alapítójának egész alakos mását Tóth Ernő szobrászművész alkotta meg. A Jobsot jellegzetes garbójában, farmerben, kezében iPhone-t tartva ábrázoló szobor a Graphisoft szoftvercég épülete előtt áll, és a diákok és fiatalabb munkatársak állandó szelfitémája.

Az új fogadóépület: Startup House

Az új, Radius B+S által tervezett Startup House fogadja a Parkba érkezőket. Építészeti kialakítása különleges: a park egyik lényege, mint az elnevezés is mutatja, az épületek és a kert egysége – ezt hivatott hangsúlyozni az épület kettős homlokzata. A tervező célja a határok összemosása, technika és természet harmóniájának megjelenítése volt. A külső palást és a belső, tényleges homlokzat között ugyanis bejárati terek, árkádok, teraszok, erkélyek, a felső szinten pedig zöld felületek alakulnak ki.

Startup House

 

A homlokzati üveglamellákon megjelenő szitázott mintázat a technológiai innovációt jeleníti meg képző- és iparművészeti eszközökkel. A kettős homlokzat, a lamellák különböző elfordítása és a mintázat miatt a tömeg és a fényjáték, a tükröződés és az áttetszőség a nap minden szakában más és más. A ház hűtés-fűtés gépészeti rendszerét a környezettudatosság jegyében, az energiafelhasználási hatékonyság és a magas komfortérzet elvárású zajszint, a tökéletes légállapot és esztétikai szempontok miatt változó hűtőközeg-áramú (VRV) rendszer látja el.

Új SAP épületszárny

A park legnagyobb bérlőjének újabb, jelentős léptékű terjeszkedéséhez a terveket a Vikár és Lukács építésziroda készítette. A közvetlen funkcionális használat biztosításán túl, az épület Jégtörő utcai oldalán az épület egészét átfogó, a park felé üveg homlokzattal nyíló többszintes átrium létesült. Az épülethez szükséges, sőt még a Park egyéb épületeit is kiszolgáló gépkocsitároló területek teljes egészükben a terepszint alá kerültek, 3 szinten elhelyezett mélyparkolókba. Így biztosítani lehetett a felszín parkoló mentesítését és a Park zöldfelületének további igényes fejlesztését.

SAP épületszárny

 

South Park: az új, déli terület

A Graphisoft Park fogadóépülete és az SAP új irodaépülete előtt déli irányban elinduló gyalogos sétányra fűzte fel a tervezett épületeket a Radius B+S. A 4 toronyszerű irodaház összekötő szárnyakkal kapcsolódik egymáshoz. A földszinti passzázsok és árkádok alatt közösségi funkciók (étterem, recepciók, foyer-k) nyílnak. A sétány ívesen kanyarodó párja az egykori gázgyár tisztviselő telepi épületei előtt épült, ahonnan az irodaházak recepcióit és az éttermet szintén meg lehet közelíteni.

South Park

 

A két sétányt az együttes középvonalában átmenő passzázs- és térrendszer fűzi össze. A befűződő udvarokkal, vonzó burkolt felületekkel tarkított gyalogos sétányok városias térrendszert hoznak létre. Az épületek léptékükkel, kisebb tömegű elemekre bontásukkal, továbbá megjelenésükkel, anyaghasználatukkal egységre törekszenek a Park többi épületével és a tisztviselőtelep épületeivel. A homlokzatokon alkalmazott fekete (sötétszürke) és élénk narancssárga burkolatok színvilágban, hangulatban a Park egészével érezhető egységet próbálnak létrehozni, de a tervezett épületeknek mégis friss, egyéni és újszerű karaktert biztosítanak.

 

Forrás: sajtóközlemény Címkék: