Elolvasztja Svédország legmagasabb pontját, a Kebnekaise-hegy gleccser borította déli csúcsát az északi-sarkvidéket sújtó rekordmeleg.

“Soha nem tapasztaltam még ilyen mértékű hóolvadást a déli csúcson, mint idén nyáron” – írta közleményében Gunhild Ninis Rosqvist, a Stockholmi Egyetem professzora. Rosqvist, aki a Kebnekaise szomszédságában működő Tarfala kutatóállomás vezetője is egyben, évek óta méri a déli csúcs magasságának változtatásait egy, a klímaváltozást tanulmányozó kutatás keretében.

A népszerű turistacélpontnak számító Kebnekaise messze északon fekszik Svédországban és két fő csúcsa van, a délit egy gleccser borítja, amelynek magassága évszakonként változik a jégréteg vastagságának növekedése és csökkenése nyomán, az északi viszont jégmentes.

Rosqvist szerint a déli csúcs négy méternyi havat veszített július 2-a és július 31-e között. Ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan 14 centiméternyi hó olvadt el a gleccseren júliusban, miközben Svédországot rekordhőség sújtja, erdőtüzeket okozva szerte az országban, még az északi sarkkör térségében is.

“Minden nagyon gyorsan történik. Ez a forró nyár rekordmennyiségű hó- és jégveszteséget fog eredményezni a hegyekben. A legutóbbi méréskor a déli csúcs 2097 méter magas volt, mindössze 20 centiméterrel lekörözve a 2096,8 méteres északi csúcsot. Az előrejelzésünk szerint augusztustól a déli csúcs alacsonyabb lesz, mint az északi” – mondta a szakember.

Tavaly a két csúcs közötti különbség két méter volt. A Stockholmi Egyetem szerint a déli gleccser, amelynek magasságváltozásait 1880 óta követik figyelemmel, évente egy méternyi jeget veszített az elmúlt két évtizedben.

 

Forrás: MTI 

Kiemelt kép forrása: PixabayCímkék: