Nem vagyok egy nagy világnapokat ünneplő, de a Föld Napja egy olyan fontos dátum, amelyet minden ember ismer és ha nem is feltétlenül kötődik hozzá tevékenység, az ilyenkor a szemünk elé ömlő környezetszennyezésekről szóló hírek mindenképpen elgondolkodtatnak. Akinek gyereke van, a többieknél is korábban emlékezik, hiszen minden óvoda és iskola komoly gondot fordít arra, hogy ezen napon környezetükkel foglalkozzanak a gyerekek. Az egyik rajzpályázatot indít, a másik az iskolaudvart teszi rendbe, de olyan óvodáról is tudok, amelyik a gyerekeket aznap a intézményi veteményest indítja el a szezonra.

És bár a gyerekek környezeti nevelése roppant fontos, ezúttal a felnőttek is tehetnének valamit csak ezért a napért. Az idén 48 éves mozgalom napján, azaz ma, téged is cselekvésre hívlak! A Szelektív és Barátai csoport felhívására ültess te is egy növényt és ha van kedved, adj róla hírt!

A Facebook-on sok éve szokásban van, hogy a #Earthdayplant”év” felirattal posztolnak növényültetésükről fotót vagy videót az emberek a Föld Napján, hogy aztán szépen visszakereshető és összeszámolható is legyen mind. Tavaly a #Earthdayplant2017 beírással több mint 10.000 poszt született és akkor még nem is számoltuk azokat, amelyek egy-egy nemzet saját nyelvén születtek.

Legyen a #Earthdayplant2018 idén a te jelszavad is! Az én posztomat a Gardenista Facebook oldalán biztosan megtalálod a mai nap, remélem, ti, kedves olvasók is kedvet kaptok a dologhoz. Hogy mit kell ültetni? Egynyári vagy évelő virágot, cserjét, fát, mindegy. Csak növény legyen.

Villámtörténet

Az első Föld Napján 25 millió amerikai emelte fel a szavát a környezetszennyezés ellen 1970-ben. A mozgalom eredményei is lassan szárba szökkentek: törvények születtek a levegő és az óceánok, vizek védelmére, rengeteg új civil szerveződés jött létre a környezet megóvása érdekében. A főszervező Denis Hays 1989-ben létrehozott egy nemzetközi hírközpontot, amely havi hírlevelekben adott hírt a világban zajló, környezetünket is érintő eseményekről, döntésekről, mozgalmakról, új technológiákról, praktikákról és hírekről. Az ügynökség tömegmozgalmakat indított el szerte a világban, hogy a Föld minden pontján ugyanazért a vágyott állapotért, a fenntartható fejlődés és a környezetbarát társadalom eszményéért. Magyarország az első hivatalos csatlakozók között volt, ma már 170 ország több mint 15 ezer civil szervezete tagja a mozgalomnak.

(Kép: wikimedia)



Címkék: