Pénteken elkezdődött a Tavaszkert Dísznövény 2018 Szakkiállítás és Vásár a Budai Arborétumban. Végig is néztük gyorsan, hogy be tudjunk számolni nektek az idén megújult és átalakult kertkiállításról. Ha esetleg még hezitálsz, hogy kilátogass-e, vagy nincs még programod a hétvégére, akkor ne is gondolkodj tovább, irány a Villányi út! Összeírtunk 5 indokot, ami erőt adhat elindulni.

1. A helyszín

A kertészeti kiállításokról, és úgy általában véve a kiállításokról bennem az a kép él, hogy tyúklépésben totyogok a tömegeben, ami minden indok nélkül kétpercenként megáll, miközben épp senki nem is nézelődik előttem, szóval csak állok, é snézem a fejeket magam előtt. Ahhoz, hogy fotózni tudjak, perceket kell várnom, míg egy-egy termék vagy növény előbukkan az embertömegből, sorok állnak vásárlásnál, a büfében, sorok a WC előtt, leülni esélytelen, nincs is hova. Általában 1 órát bírok elviseli viszonylagos nyugalomban, utána jön az idegbaj, meg a beszólogató lények a hátam mögött, hogy “Hát köszönöm, hogy beleállt a fotómba!“. Nos, igen, a digitális fényképezés korában egy pulton lévő kaktusz fotózása maga az egyszeri és megismételhetetlen pillanat.

A Budai Arborétumban megrendezett virágvásár nem ilyen. Főleg akkor nem, amikor jó idő van, és most igazán jó idő van. Sok minden van, de amiből a legtöbb megtalálható itt, az a tér. Emiatt egyébként kicsinek tűnhet, de ez csalóka, egyszerűen csak szétoszlanak az árusok, elöl is, hátul is, benn is vannak. Egy zárt helyen mindezt többnek érzi az ember. Aztán meg, hogy kinek milyen hiányérzete támad, azt nem lehet kiküszöbölni, az emberek egy részének valamilyen kifogása mindig akad. Ismerek olyat, akinek az Eiffel-torony túl magas – nonszensz.

A péntek reggeli időpont még nyilvánvalóan nem releváns látogatószám szempontjából, a legtöbben szombat-vasárnap fognak kilátogatni, de a tömegnyomor kialakulásának akkor is kevés esélyét látom.

Ez a kiállítás főleg ilyenkor tavasszal igazi 2 az 1-ben élmény. A rengeteg különlegesség, a virágzó fák és cserjék között álló standokról sokszor nem lehet eldönteni, hogy azt most egy kiállító hozta, vagy az arborétum része.

Ha elfáradsz, bárhová lehuppanhatsz a fűre. Ha nagyon de nagyon felkészült akarsz lenni, hozz egy plédet magaddal, és piknikezz két virágvásárlás között.

2. Kaktuszok, orchideák, különlegességek – minden van

Mindenből van egy kicsi, és pont elég. Kaktuszok, szukkulensek, mediterrán növények, különlegességek, zöldségpalánták, orchideák, epifita (fán lakó) növények, gumós növények (begónia, kánna, kardvirág), gasztro- és bio- cuccok.

Itt biztosan találsz olyat, amivel meglepheted egy rokonod, barátod, vagy bármelyik növénykedvelő ismerősöd. Van például marokkói mentád? Nekem már van.

3. Bonsai Kiállítás

Bevallom, én nem vagyok annyira oda a bonsai növényekért, egyszerűen nem veszik be úgy a receptoraim a “bonsai molekulákat”. De ez amit itt láttam, még engem is megfogott. Van egész sok igazán különleges, művészien kitalált és megvalósított műalkotás, mert hogy ezek valódi műalkotások: egy-egy növényben évtizedek munkája köszön vissza, a darabok között nem ritkák a 30-40 éves fácskák.

Ritka alkalom, hogy élőben ennyi bonsai-t együtt meg lehet nézni Magyarországon. Csak ez így magában megéri a belépőjegyet szerintem, szóval egyik lábad itt, a másik ott, irány a Budai Arborétum!

4. Itt tényleg választ kapsz a kérdéseidre

Az igazi vásári hangulat mellett az a nagyon jó, hogy itt mindenki a saját portékájával van jelen, amit legnagyobb részt a két kezével nevelt, de minimum alapos ismerője annak, amit árul. Így bátran kérdezhetsz, mindenki készségesen válaszol minden, a növények tartásával, ápolásával kapcsolatos kérdésedre. Egy áruházban nem biztos, hogy ugyanezt megkapod (persze ott is vannak felkészült eladók, csak azok a növények egy nagy üvegházból vagy fóliasátorból jönnek, az eladó pedig a lakásából, szóval a kettő nem ugyanaz).

5. Porcelánvirágok (és gombák)

Kerttervezőként bár soha nem voltam a totális letisztultság és a svéd dizájn kritika nélküli híve, azért a kertekben látott csiricsáré dolgoktól mindig is kirázott a hideg. Munkám során mindig igyekeztem – és igyekszem ma is – az ügyfeleimet, barátaimat az egyszerűbb megjelenés irányába terelni, ha egy kert kialakításáról volt szó.

Most viszont be kell vallanom “szörnyű” titkomat, nem bírom tovább magamban tartani: a mostanában más kiállításokon is látott kerámia virágokra és díszekre totál rákattantam.

Ez talán azzal kezdődött, hogy első pillantásra a megoldást láttam bennük arra a folyton visszatérő problémára, ami gyakran előkerül amikor egy kert téli képéről van szó, vagyis, hogy télen kevés a szín, nincs virág, minden szürke, satöbbi. Erre mondom, hogy jó, akkor az ablak alá teszünk hunyort meg hóvirágot, és van azért még pár évelő, cserje, és még fa is, amivel fel lehet dobni a téli kert látványát, de valahogy mintha ez nem lenne elég. Hát most itt a következő válaszom, a porcelánvirág! Ez télen is nyílni fog, a szürkeségben is izzanak a színei. Ennyi!

+1: Odafelé menet, hazafelé menet

Ha már erre jársz, ki ne hagyd azt a hatalmas díszcseresznye fát, ami az arborétumtól a Móricz Zsigmond körtér felé a katolikus templom és az ÁVF épülete közt virágzik épp. Mit virágzik, inkább virágtengerben úszik.  Háromszor mentem el előtte pénteken, és nem volt olyan alkalom, hogy ne fotózták volna legalább ketten, de inkább négyen. Itt a tökéletes alkalom egy Facebook profilkép frissítésére ezzel a háttérrel. Nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy a szervezők lebeszélték ezzel a fával ezt a most hétvégén virágzás dolgot…

Hazafelé menet az új kis szerzeményeiddel még tehetsz egy rövid sétát a Feneketlen-tó partján, az is gyönyörű ilyenkor. A park tervezője, Mőcsényi Mihály professzor odafentről biztosan veled együtt fog örülni a látványnak. Ő már mindig ezt nézi.

A galériában további részleteket is láthatsz:



Címkék: